Далеч от "Уембли" - Англия гледа към финала, но Украйна не е случаен отбор!


Далеч от "Уембли" - Англия гледа към финала, но Украйна не е случаен отбор!
Снимка: Getty Images/ колаж: SportLive

2406 0

Дойде време и за последните два 1/4-финала от програмата на Европейското първенство по футбол. В днешния ден един срещу друг ще се изправят отборите на Чехия и Дания, както и тези на Украйна и Англия. В този материал ще обърнем малко повече внимание на сблъсъка между съставите на Андрий Шевченко и Гарет Саутгейт!

КОГА Е МАЧЪТ?

Двубоят между Украйна и Англия от четвъртфиналите на Евро 2020 е днес (3 юли) и ще започне в 22:00ч. българско време! Главен съдия на тази среща ще бъде Феликс Брих от Германия, а мачът ще се проведе на стадион "Олимпико" в Рим, Италия.

НОВИНИ ПРЕДИ МАЧА

Общо 8 са играчите, които са застрашени да пропуснат евентуалния полуфинал, ако получат жълт картон в днешната среща:

Украйна - Довбик, Шапаренко, Сидорчук, Ярмоленко

Англия - Магуайър, Филипс, Райс, Фодън

В състава на Гарет Саутгейт контузени играчи няма, а в този на Андрий Шевченко отсъстващ е само нападателят Артьом Беседин, който влезе в игра за общо 37 минути в три от мачовете на Украйна - срещу Северна Македония (21), Австрия (6) и Швеция (10).

Андрий Шевченко заяви преди срещата, че е наясно колко дълга е резервната скамейка на Англия и колко трудно е да се вкара гол на този отбор, но категорично заяви, че това не трябва да стряска неговите играчи, а напротив - трябва да ги мотивира. Футболисти от лагера на Украйна пък коментираха, че им харесва фактът, че са смятани за аутсайдери в тази среща!

Гарет Саутгейт от своя страна заяви, че е впечатлен от начина, по който колегата му е променил облика на Украйна и поздрави отбора за достигането му до тази фаза. Саутгейт предупреди своите играчи, че ако оставят пространства на противниковите футболисти, не ги чака нищо добро!

Не се очаква украинците да направят сериозни промени в състава си и най-вероятно ще заложат на досегашните си изпълнители. Треньорът на Англия обаче смята да промени постройката с трима в защита, с която излезе срещу Германия и да заложи на класическата схема с четирима в отбрана!

*За първи път от началото на Евро 2020 Англия ще играе извън своя домакински стадион "Уембли".

ФОРМАТА НА ДВАТА ОТБОРА

Украйна стартира със загуба участието си на форума (2:3 от Нидерландия), но след това отборът записа победа над Северна Македония (2:1) и загуби минимално от Австрия (0:1). На 1/8-финалите на Евро 2020 момчетата на Андрий Шевченко изиграха много оспорван мач срещу Швеция и точно когато всички зрители се бяха настроили да гледат дузпи, Артьом Довбик вкара гол и прати Украйна на 1/4-финал!

Англия от своя страна все още не е допуснала гол на шампионата на Стария континент - 1:0 срещу Хърватия, 0:0 с Шотландия, 1:0 срещу Чехия и 2:0 срещу Германия на 1/8-финала, игран на 29 юни. За последно играчите на Гарет Саутгейт инкасираха попадение на 31 март (2:1 срещу Полша) в мач от квалификациите за Световното първенство в Катар през 2022 година!

ПЪТЯТ НАПРЕД!

Победителят от тази двойка ще се изправи на 1/2-финалите на Европейското първенство срещу победителя от двойката Чехия - Дания. Полуфиналната среща ще се изиграе на 7 юли от 22:00ч. българско време на стадион "Уембли" в Лондон, Англия!

ПОТЕНЦИАЛНИ СТАРТОВИ 11

Украйна: Бущан, Караваев, Забарний, Кривцов, Матвиенко, Зинченко, Сидорчук, Степаненко, Шапаренко, Ярмоленко, Яремчук

Англия: Пикфорд, Уолкър, Стоунс, Магуайър, Шоу, Хендерсън, Филипс, Маунт, Сака, Стърлинг, Кейн

НА ФОКУС

Украйна определено не е отбор, който разчита само на един играч, но безспорно най-големи надежди се възлагат на Андрий Ярмоленко. От старта на Евро 2020 има само 4-ма футболисти, които са дриблирали успешно повече пъти от него. 31-годишният нападател има 42 гола в кариерата си за Украйна и е само на 6 попадения от своя треньор Шевченко. В тандем с мощния физически Роман Яремчук, двамата могат да изненадат доста неприятно "трите лъва".

Англия, противно на очакванията, се добра до 1/4-финалите благодарение най-вече на своята защита, която не допусна нито един гол във вратата си. Разбира се, не можем да не отличим и вратаря Пикфорд, който се открои с някои забележителни спасявания в хода на турнира. Добра новина за всички англичани е фактът, че Хари Кейн най-накрая се отпуши и вкара гол на 1/8-финала срещу Германия. От друга страна Рахийм Стърлинг пък няма никакъв проблем с отбелязването на попадения и вече има 3 на сметката си на Евро 2020.

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

- Единственият случай в историята, при който Англия е запазвала "суха мрежа" в първите си 4 мача на голям форум, е от 1966 година, когато "трите лъва" стават световни шампиони!

- Украйна и Англия са се срещали общо 7 пъти!

- украинците имат само една победа в тези срещи - 1:0 (2009г.)

- 4 са победите за англичаните в тези сблъсъци, като най-изразителният успех идва през 2004 година - 3:0 в приятелска среща!

- Последните два мача между тези отбори са завършвали наравно - 1:1 (2012г.) и 0:0 (2013г.).

ПРОГНОЗА ЗА МАЧА

При всички положения Украйна ще се стреми да играе компактно и да изчаква своите шансове, докато Англия също няма да се хвърли в безразсъдни атаки, но определено ще се опита да наложи своя ритъм и темпо на игра, надявайки се първото и, евентуално второто след него, попадение да прекърши устрема на противника. 

Украйна 1:3 Англия

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички