Европейско първенство по футбол 2020: Емблематичният "Олимпико", където всичко ще започне (СНИМКИ)


Европейско първенство по футбол 2020: Емблематичният "Олимпико", където всичко ще започне (СНИМКИ)
Снимка: Getty Images/Guliver

744 0

Европейското първенство по футбол стартира на 11 юни и ще продължи точно един месец - до 11 юли. За първи път в историята шампионатът на Стария континент ще се проведе на 11 различни стадиона. Представяме Ви стадион "Олимпико" в Рим:

Стадион „Олимпико“ е най-голямото спортно съоръжение в Рим, като капацитетът му е 70,634 души. Националният олимпийски комитет на Италия го притежава. На него домакинските си срещи играят Рома и Лацио. На „Олимпико“ са се състояли и концерти, като този на Клаудио Бальони на 6 юни 1998 година държи рекорда за най-много души, побрани на стадиона (без значение дали за мач или за друго мероприятие) – над 100 000 зрители.

Стадионът е построен през 1927 година и е отворен 5 години по-късно (само частично), а през 1953 година е отворен напълно. Името му се променя на няколко пъти. През 1937-а се е наричал „Стадио дел Кипреси“ и е бил проектиран и изграден като част от компекс „Форум на Мусолини“, който след войната е преименуван на „Италиански Форо Италико“.

През 1950 година строителството на стадиона е възобновено, а 3 години по-късно вече и напълно отворен под името „Стадио деи Чентомия“. През 1960 година „Олимпико“ приема летните олимпийски игри. 30 години по-късно се стига до преструктуриране и покриване на стадиона заради Мондиал 1990, на който съоръжението е основният стадион за първенството. Плановете се променят в продължение на 3 години на няколко пъти, а накрая „Олимпико“ е изцяло разрушен и изграден наново със стоманено-бетонна конструкция (без трибуна „Тевере“). Тогава капацитетът е 82 911 места. През 2007 година започва вътрешно обновяване на стадиона, за да отговаря той на стандартите на УЕФА, позволяващи на него да се изиграе финалът на Шампионска лига през 2009 година.

Реконструкциите са завършени през 2008 година, като при тях се правят множество технически и козметични промени, а също така се намалява капацитетът до 73 261 места, но това става за сметка на повишения комфорт за зрителите. Така стадионът е квалифициран като „Елитен“ по стандартите на УЕФА.

Приема откриващия мач Турция – Италия, както и останалите срещи на „Скуадра Адзура“ от груповата фаза. На „Олимпико“ ще се играе и един мач от четвъртфиналите.

11.06 Турция – Италия

16.06 Италия – Швейцария

20.06 Италия – Уелс

03.07 1 мач ¼-финал

Етикети:
Sportlive.bg

Още по темата


Timeout


виж всички
Реклама

Избрано от Кратки истории


Черната история на Великобритания и 8-годишния Анди Мъри: Скрит под бюро при трагичен разстрел на деца

Анди Мъри безспорно е един от най-големите британски спортисти в историята. Тенисистът е носил много слава...

Реклама

Най-четени новини


виж всички