Четирима българи станаха шампиони в чужбина, има шанс за още двама


Четирима българи станаха шампиони в чужбина, има шанс за още двама
Снимка: instagram.com/paok_fc

2027 0

Настоящият сезон направи четирима българи шампиони в чужбина. Това са Кирил Десподов с ПАОК в Гърция, Георги Костадинов с АПОЕЛ (Никозия) в Кипър, Юлиян Ненов с Хамрун Спартанс в Малта и Джошкун Теменужков с Линкълн Ред Импс в Гибралтар. 

Един от тях е първият българин в тази страна

Предвид последните години на мъки за родни футбол, то това може да се счете за малък успех за България. Освен това още двама могат да станат, ако Алекс Петков и Симеон Петров и техният Шльонск (Вроцлав) успеят да се преборят в последния кръг с Ягелония. Двата тима са с равни точки, но Ягелония е домакин на Варта (Познан), а българите гостуват на Раков (Ченстохова).

Още: Кирил Десподов запя любимия си гръцки хит след титлата с ПАОК (ВИДЕО)

От четиримата изброени по-горе Теменужков е първият българин, който става шампион на Гибралтар. Другите трима са първенци в страни, където сме имали успехи.

Десподов е четвъртият българин с триумф в Гърция. Първият е бившият президент на Левски Томас Лафчис, който взема титлата с Панатинайкос през 1984 г.  През 1988 г. Лариса пробива стената на Солун и Атина за първи и последен път, като в състава е и легендата на Етър Георги Цингов. През 1990 г. първенец на Гърция е Христо Колев-Бащата, икона на Локо (Пд), пише "24 часа".

Георги Костадинов стана шампион на Кипър

В Кипър немалък брой играчи са ставали шампиони: Красимир Борисов, Венцислав Арсов, Спас Джевизов, а през 1989 година и Емил Спасов, Петър Зехтински и  Георги Цингов. След пауза, но през 2006 година Методи Деянов празнува с Анортозис, следващ е Живко Миланов през 2016 и 2017 г.

В Малта Красимир Манолов-Малкия орел е шампион през 1984 г. с ФК Валета. Йордан Филипов, Борис Хвойнев, Иван Василев - Сусето, Емил Янчев и Румен Гълъбов триумфират преди Ненов.

Още: "Тумба" отесня: Десетки хиляди фенове на ПАОК посрещнаха Кирил Десподов и компания (ВИДЕО)

ПАОК и Десподов докосват титлата в Гърция

Кирил Десподов под въпрос дали ще играе за ПАОК срещу Олимпиакос

Георги Костадинов ще играе поне още една година в Кипър

Тотален карък за завърналия се в националния след дълга пауза Георги Костадинов

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички