Челси се качи на абсолютния връх в Европа след драма с 14 дузпи срещу Виляреал


Челси се качи на абсолютния връх в Европа след драма с 14 дузпи срещу Виляреал
Снимка: Getty Images

10388 0

Челси успя да грабне Суперкупата на Европа след победа с дузпи срещу Виляреал. Мачът се проведе на стадион "Уиндзор парк" в Белфаст и бе белязан от леко превъзходство на "сините", но и от две греди, които спряха "жълтата подводница" на Унай Емери!

Хаким Зиеш изведе лондончани напред в резултата в 27-ата минута, но след това се контузи и напусна терена. През втората част Жерард Морено изравни за 1:1 след хубава комбинация с Диа. До края на редовното време и добавените две по 15 минути продължения гол не падна и така се стигна до изпълнението на дузпи!

Томас Тухел реши да извади Менди и да заложи на Кепа и това се оказа добро решение, тъй като испанецът отрази два удара от бялата точка и донесе нов трофей във витрината на Челси!

Статистика от мача:

Притежание на топката - 61:39 процента за Челси.

Голови положения - 21:14 за Челси.

Изстрели във вратата - 7:5 за Челси.

Корнери - 9:5 за Челси.

Спасявания на вратарите: 4:6 в полза на Асенхо

Ето и как се разви самата среща:

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Двубоят започна в сравнително спокойно темпо, но в 6-ата минута Челси изпълни корнер, след който Тимо Вернер някак си успя да нанесе удар по топката през защитник в жълто и принуди Асенхо да покаже рефлекса си - добро спасяване! Постепенно "сините" започнаха да налагат своя стил на игра, но чистите положения липсваха.

Така се стигна до 27-ата минута, когато Хаким Зиеш откри резултата в полза на Челси! Кай Хавертц получи пас от Алонсо по крилото и извади топката около точката на дузпата, където мароканецът дебнеше и въпреки че не нанесе добър удар, кълбото влезе в мрежата - 1:0 за Челси!

Пет минути по-късно "жълтата подводница" стигна до най-чистото си положение, но Менди успя с крак да спаси головия удар на Диа. В ответната атака Асенхо пък отрази с една ръка изстрел до гредата на Маркос Алонсо. 

В 39-ата минута голмайсторът за Челси се хвана за рамото и падна на тревата след изпълнение на ъглов удар от Виляреал. Камерите на дадоха повторения, но Зиеш бе заменен, като останаха съмнения дали не е извадил рамото си. 

Една минута преди края на първата част Рюдигер влезе много опасно в краката на противников играч, за да изчисти топката и футболистите на Виляреал поискаха червен картон, но защитникът получи само жълт! Такъв получи и треньорът на Челси Томас Тухел заради отправени реплики към реферите.

В добавеното време Алберто Морено разтресе напречната греда на "сините", засичайки топката с воле, а тя тупна на десетина сантиметра пред голлинията - това щеше да бъде много красив гол!

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

В 47-ата минута Кай Хавертц пробва късмета си от дистанция, но топката мина на около метър встрани от дясната греда. Четири минути по-късно страничният стълб за втори път се оказа последното препятствие за Виляреал, след като тимът се възползва от груба грешка в защитата на Челси - Жерард Морено бе изведен очи в очи с Менди, вратарят на "сините" успя с пръстите си да отклони леко удара му и след това топката се удари в дясната греда.

В 68-ата минута стражът на "сините" спаси шут от малък ъгъл на влезлия на смята Еступинан. Челси продължи да си "играе с огъня" и логичното се случи пет минути по-късно! Жерард Морено пусна пас в коридор към Диа, а той му върна топката с пета и нападателят не сбърка от близко разстояние - 1:1!

До края на редовното време не се случи нищо кой знае колко интересно и мачът влезе в продължения!

ПЪРВО ПРОДЪЛЖЕНИЕ

В 99-ата минута пред Кристиан Пулишич се откри чудесна възможност да изведе Челси напред в резултата, но от малък ъгъл и загубил баланс, не успя да нанесе точен удар в очертанията на вратата.

ВТОРО ПРОДЪЛЖЕНИЕ

В 108-ата минута Мейсън Маунт стреля от границата на наказателното поле, но Асенхо се намеси подобаващо. Две минути преди края на второто продължение в игра се появи резервният вратар на Челси Кепа - очевидно Томас Тухел бе убеден, че той ще е по-добрият избор при дузпите.

ДУЗПИ

1. Челси - Хавертц - спасяване на Асенхо (0:0)

1. Виляреал - Ж. Морено - гол (0:1)

2. Челси - Аспиликуета - гол (1:1)

2. Виляреал - Манди - спасяване на Кепа (1:1)

3. Челси - Алонсо - гол (2:1)

3. Виляреал - Еступинан - гол (2:2)

4. Челси - Маунт - гол (3:2)

4. Виляреал - Гомес - гол (3:3)

5. Челси - Жоржиньо - гол (4:3)

5. Виляреал - Раба - гол (4:4)

6. Челси - Пулишич - гол (5:4)

6. Виляреал - Фойт - гол (5:5)

7. Челси - Рюдигер - гол (6:5)

7. Виляреал - Албиол - спасяване на Кепа (6:5)

КРАЕН РЕЗУЛТАТ - Челси 1:1 Виляреал (6:5 след дузпи)

Стартови състави:

Челси (3-4-3):

Менди, Зума, Чалоба, Рюдигер, Хъдсън-Одой, Канте, Ковачич, Алонсо, Зиеш, Вернер, Хаверц

Виляреал (4-3-3):

Асенхо, Фойт, Албиол, Торес, Алфонсо Педраса, Тригерос, Капу, Алберто Морено, Пино, Жерард Морено, Диа

ПРЕДИ ФИНАЛА

Победителят от турнира Шампионска лига Челси и победителят от Лига Европа Виляреал ще се изправят един срещу друг, за да определят новия носител на Суперкупата на Европа!

На 29.05. лондончани победиха Манчестър Сити на Пеп Гуардиола с 1:0 и вдигнаха "Ушатата купа", а три дена по-рано, на 26 май, тимът на Унай Емери победи с дузпи Манчестър Юнайтед и триумфира във втория по силен европейски клубен турнир. 

Челси изигра 4 контролни мача в последния месец - победа с 6:1 срещу Питърбъро (17 юли), успех срещу Борнемут с 2:1 (27 юли), победа срещу Арсенал с 2:1 (1 август) и равенство с Тотнъм 2:2 на 4 август.

Виляреал пък изигра 6 приятелски двубоя и не спечели нито един от тях - загуба с 2:3 от Валенсия (16 юли), 2:2 срещу Лион (22 юли), 0:0 с Леванте (29 юли), загуба от Олимпик Марсилия с 1:2 на 31 юли и загуба от Лестър с 2:3 на 4 август и ново равенство, този път срещу Лийдс (2:2) на 7 август!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички