Чакането свърши! Англия е на финал на Евро 2020 (ВИДЕО + СНИМКИ)


Чакането свърши! Англия е на финал на Евро 2020 (ВИДЕО + СНИМКИ)
Снимка: Getty Images

18084 0

Големият финал е ясен! Англия ще спори с Италия за трофея на Европейското първенство по футбол! "Трите лъва" се класираха за първи път от 55 години на тази фаза, след като победиха невероятния отбор на Дания с 2:1 в мач, който продължи 120 минути!

Въпреки че Дамсгаард изведе "червения динамит" напред в резултата с прекрасно попадение от пряк свободен удар в 30-ата минута, автогол на капитана Симон Кяер и Хари Кейн донесоха пълния обрат в срещата и изпратиха Англия на Големия финал в неделя (11 юли, 22:00ч.).

Ето повече информация за това как се разви срещата! В този материал можете да видите и видеа и снимки от всички по-интересни ситуации в мача!

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Мачът започна доста нервно и още в първите две минути бяха извършени две нарушения. В 5-ата минута Хари Кейн центрира от дълбочина към Стърлинг, но пасът бе с една идея по-силен за крилото на Манчестър Сити. Малко след това Дания погледна по-смело към вратата на "трите лъва" и след двойно подаване Дамсгаард хитро бе изведен зад защитата, но там бързият Кайл Уолкър притича и успя да го затвори. 

След 12 минути игра тимът на Гарет Саутгейт стигна до ъглов удар, но топката бе изчистена на първа греда. Секунди по-късно Стърлинг си освободи място да шутира, но слабият му изстрел попадна право в ръцете на Шмайхел. В 15-ата минута англичаните допуснаха две поредни индивидуални грешки в отбрана - при първата Пикфорд спаси удар на Хойберг, а при втората се стигна до корнер, от който не произлезе нищо опасно. 

Около 20-ата минута се забеляза, че Дания успя да преодолее частичния натиск от началото на срещата и дори започна доста успешно да пресира играчите на Англия в средата на терена. След четвърт час игра Дамсгаард опита техничен удар по диагонал, но кълбото премина на около половин метър от лявата греда на Пикфорд.

В 30-ата минута "червения динамит" получи пряк свободен удар почти фронтално срещу английската врата. Микел Дамсгаард застана зад топката и с много техничен удар матира Джордан Пикфорд - 1:0 за Дания! (видео на гола)

В 37-ата минута Рахийм Стърлинг направи огромен пропуск (видео на пропуска) след като успореден на голлинията пас достигна до него на метри от вратата на Дания, но той стреля в тялото на Шмайхел. Само минута по-късно обаче при подобна ситуация датчаните си отбелязаха автогол, а негов автор бе капитанът Симон Кяер - 1:1! (видео на автогола).

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

В 50-ата минута Долберг стреля много силно от около 20-22 метра, но Пикфорд с една ръка изби брилянтно топката! Пет минути по-късно колегата му от другата страна на игрището - Каспер Шмайхел, се разтегна на максимум, за да парира удар с глава на Хари Магуайър!

В 66-ата минута Каспер Хюлманд реши да направи три смени - в игра се появиха Юсеф Поулсен, Вас и Ньоргард на мястото на Долберг, Дамсгаард и Ларсен! Гарет Саутгейт също реши да освежи състава си и в игра влезе Джак Грийлиш, заменяйки Сака.

В 73-ата минута Мейсън Маунт опита центриране, което не бе добро, но топката падаше под гредата на Шмайхел, който с една ръка я избута в ъглов удар. Минута по-късно Хари Кейн падна в наказателното поле с претенции за дузпа, но след преглед на ситуацията с ВАР играта продължи. 

В 82-ата минута Люк Шоу центрира от пряк свободен удар, Джон Стоунс успя да подложи глава, но топката мина доста встрани от вратата. Като цяло втората част нямаше нищо общо с динамиката от първото полувреме - Англия бе по-активният отбор, но чисти положения липсваха!

След изтичането на редовното време, четвъртият съдия показа, че ще се играят 6 допълнителни минути на "Уембли"! В 93-ата минута "трите лъва" изпълниха бързо свободен удар, Стърлинг центрира от крилото, но не намери свой съотборник в бяло. В последните секунди се стигна до разбъркване в наказателното поле на Дания, но там нямаше футболист на Англия, който да нанесе решаващия удар. Така логичното се случи и мачът влезе в продължения!

ПЪРВО ПРОДЪЛЖЕНИЕ

В 94-ата минута Хари Кейн бе близо до това да вкара гол, но Каспер Шмайхел отново бе на мястото си и с една ръка попречи на топката да влети в долния десен ъгъл на вратата му! След това датският вратар изби силен удар на Грийлиш, а пък Стърлинг стреля много неточно от границата на наказателното поле - много силни минути за Англия!

След 101 минути игра съдията отсъди дузпа за нарушение срещу Рахийм Стърлинг (видео от тази ситуация), който влезе на скорост в датското наказателно поле. ВАР потвърди нарушението, а Хари Кейн застана зад бялата точка. Капитанът на "трите лъва" стреля, Шмайхел спаси първия му удар, но топката се върна в нападателя и чрез добавка я прати във вратата - 2:1 за Англия!

ВТОРО ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Дания опита да натисне съперника си в оставащите 15 минути, но отборът на Гарет Саутгейт играеше доста компактно и не позволяваше опасности пред своята врата. В последните секунди Стърлинг можеше да покачи и на 3:1, но ударът му от малък ъгъл бе спасен от страхотния в днешната среща Каспер Шмайхел!

Стартови състави:

Англия (4-2-3-1): Пикфорд, Уолкър, Стоунс, Магуайър, Шоу, Райс, Филипс, Сака, Маунт, Стърлинг, Кейн

Дания (3-4-3): Шмайхел, Кристенсен, Кяер, Вестергаард, Ларсен, Хойберг, Дилейни, Мееле, Брейтуейт, Долберг, Дамсгаард

По-рано днес медиите на Острова обявиха кои ще са титулярите на Англия и първи съобщиха, че Сака ще се завърне в състава на Гарет Саутгейт, заменяйки Джейдън Санчо по десния фланг!

Каспер Хюлманд пък продължава да залага на схема с трима в отбрана, която до този момент му донесе три поредни победи - срещу Русия в груповата фаза, срещу Уелс на 1/8-финал и срещу Чехия на четвърфиналите!

Ето коя българска телевизия ще излъчва срещата!

ПРЕДИ МАЧА

Победителят от днешния полуфинал ще се изправи срещу Италия в директен спор за трофея на Евро 2020. "Трите лъва" са абсолютен фаворит в очите на мнозина футболни запалянковци и на самите букмейкъри - победата на Англия е оценена на 1.72, равенството на 3.50, а евентуален успех на Дания - 5.50...

Тимът на Гарет Саутгейт е в серия от 11 мача без загуба и само едно равенство. Нещо повече - от началото на груповата фаза, до днес, Джордан Пикфорд не е допуснал нито един гол в своята врата!

По пътя към 1/2-финалите англичаните победиха Хърватия (1:0), завършиха 0:0 с Шотландия, спечелиха срещу Чехия (1:0), отстраниха Германия на 1/8-финал с 2:0 и отказаха борбената Украйна на Андрий Шевченко на четвъртфинал - 4:0!

Европейското първенство по футбол започна по ужасяващ начин за Дания, след като един от лидерите на тима - Кристиян Ериксен, получи сърдечен арест по време на първия мач на отбора от груповата фаза, който пък бе загубен с 0:1 от Финландия.

Последва нова загуба (1:2) от Белгия, но развоя на срещите в останалите групи позволи на "червения динамит" да се класира за 1/8-финал след победа в третия си мач срещу Русия (4:1).

Зареден с много адреналин, тимът на Каспер Хюлманд отнесе Уелс и Гарет Бейл на осминафиналите с 4:0! Последва епичен мач с Чехия, който Дания успя да спечели с 2:1 и приказката за близо 6-милионното население на страната продължи...

Ако Англия победи днес, това ще бъде първи голям финал за страната от историческата за тях 1966 година, когато отборът печели Световното първенство по футбол. Дания от своя страна вече има една европейска титла във витрината си - тази от Евро 1992.

И Гарет Саутгейт, и Каспер Хюлманд нямат проблеми с контузени или наказани играчи (като изключим Ериксен). Налице са всички предпоставки да станем свидетели на 1/2-финален мач, който ще се помни дълго!

 

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички