Босът на ФИФА бие отбой: Няма да има Световно първенство по футбол на всеки 2 години!


Босът на ФИФА бие отбой: Няма да има Световно първенство по футбол на всеки 2 години!
Снимка: Getty Images/Guliver

1716 0

Преди време президентът на ФИФА Джани Инфантино предложи революционната идея световните първенства по футбол да се провеждат на всеки 2, а не на 4 години, каквато е традицията. Това предизвика ожесточена съпротива и негативни коментари от почти всички посоки и очевидно е дало ефект, тъй като френското издание "L'Équipe" разказа интересна случка, която намеква, че Инфантино се е отказал от тази идея!

На 19 октомври той е участвал във видеоконференция с всички страни, които членуват в УЕФА и се е надявал да защити и мотивира предложението си, но генералният секретар на португалската федерация - Тиаго Кравейро, го е "ударил в земята" с убийствена ирония:

"Добре де, нека световното да е на две години. На първото ще участват 48-те отбора, които са минали успешно в квалификациите, а на следващото другите 48, които са отпаднали", пошегувал се той, а босът на ФИФА бил толкова шашнат, че дори не разбрал намека и отговорил, че ще проучи тази възможност.

Един от участниците в тази конференция пък заявил: "Очаквахме, че е подготвил да извади някой коз от ръкава, но той не предложи нищо, освен красиви приказки за солидарност", а друг коментира, че Инфантино е изглеждал изненадан от агресивния тон на колегите си и факта, че не получава никаква подкрепа. 

На този етап Джани се е отказал от идеята си, още повече, че от КОНМЕБОЛ (южноамериканската УЕФА) са твърдо против световно първенство на всеки две години. На 20 декември дори трябваше да се проведе Извънреден конгрес, на който да се обсъди темата, но такъв няма да се състои! 

Междувременно, от УЕФА вече съобщиха, че са направили проучване, според което проектът на Инфантино би генерирал загуби за федерациите от порядъка на 2-3 милиарда евро всяка година. Според друго проучване, възложено от Асоциацията на европейските лиги на одиторска компания, щетите ще бъдат още по-страшни - между 5 и 8,5 милиарда на сезон от телевизионни права, спонсорство и продажба на билети... 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички