Божията ръка на Марадона, която остави вечна следа във футбола (СНИМКИ+ВИДЕО)


Божията ръка на Марадона, която остави вечна следа във футбола (СНИМКИ+ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

6490 0

Не са малко моментите на футболни световни първенства, които ще се помнят вечно. Унижението, което "Маншафта" нанесе на Бразилия на Мондиал 2014, изгонването на Зидан на финала в Германия през 2006-а, невероятните изяви на великия Пеле с екипа на "селесао", както и много други завинаги ще останат в сърцата на футболните запалянковци.

На днешната дата (22 юни), преди 36 години, се състои четвъртфиналът между Аржентина и Англия, на Световното първенство в Мексико през 1986-а. Според мнозина тази среща е родила най-великия футболен момент, а именно познатата на всички Божия ръка на Диего Армандо Марадона.

Марадона през 1986 година

Тогава един от най-великите футболисти е бил на 25-годишна възраст. В разцвета на своите сили и възможности. През 1984 година Марадона чупи рекорда за най-скъп трансфер, присъединявайки се към Наполи от състава на Барселона за сумата от 6,9 милиона паунда.

Аржентинецът се представя на ниво през сезон 1985/86, отбелязвайки 13 попадения и подава за още пет в 31 мача във всички турнири за Наполи.

С екипа на неаполитанци великият Марадона успява да изведе тима до осмата позиция в италианския елит, въпреки че сезон по-рано Наполи едва се спасява от изпадане. В следващата кампания, след края на Мондиал 1986, тимът пък се радва на триумф, печелейки Скудето, заедно с Купата на Италия.

Аржентина и Божията ръка на Мондиала в Мексико

Марадона извежда своята страна на четвърто поредно Световно първенство. Южноамериканската страна стиска палци на своите футболисти за още един успех на най-големия футболен форум след триумфа през 1978-а година у дома.

В Мексико националният отбор на Аржентина не среща проблеми в груповата фаза, завършвайки първи. По пътя към осминафинала Аржентина се справя с България и Южна Корея, отборът прави и равен с Италия.

Жребият отрежда Аржентина да се изправи срещу Уругвай при последните 16. Мачът е бил изключително изнервящ, но в крайна сметка синьо-белите триумфират с минималното 1:0.

На четвъртфинала световния шампион от 1966-а година Англия очаква Аржентина. 20 години по-късно отборът на "трите лъва", воден от Питър Шилтън, Гари Линекер и Глен Ходъл, иска да върне трофея обратно у дома.

Мнозина определят дуела като "финала преди финала". 114-хилядите фенове на "Ацтека", както и милионите пред екрана очакват истинско шоу и наистина го получават.

Минутата е 51-а. Диего Марадона пробива през центъра и разменя подавания със своите съотборници. Десетката получава балонна топка в наказателното поле на Англия и помагайки си с ръка отбелязва за 1:0 в мрежата на Питър Шилтън.

Голът се зачита за редовен, а не само британските футболистите, но и феновете на стадиона са бесни от това решение на арбитрите, сред които е и българинът Богдан Дочев.

До края на мача Марадона отбелязва още едно попадение в 55' и подпечатва билетите на Аржентина за полуфинала. Англия връща един гол дело на Гари Линекер, който, разбира се, не се оказва достатъчен.

Останалото е история. Аржентина се класира на финал, побеждавайки Белгия с 2:0 след още две попадения на Марадона. На финала срещу Западна Германия аржентинците надделяват с 3:2 и вдигат за втори път 24-каратовия златен трофей.

Отзвукът след гола с ръка на Марадона

"Това трябваше да се случи! Отбелязах гола малко с моята глава, малко и с Божията ръка", заявява гордо Марадона след края на срещата с Великобритания.

"Казах на съотборниците си да дойдат и да ме прегърнат, защото се страхувах съдията да не отмени гола", добави авторът на легендарното попадение.

Националният селекционер на Англия тогава - сър Боби Робсън дава интервю веднага след мача

„Видях топката във въздуха. Марадона и Шилтън влязоха в борба за нея. Бе повече от ясно, че Диего игра с ръка. Никога не съм очаквал подобно отсъждане на форум като Световно първенство“.

Главният съдия на срещата Али Бин Насер от Тунис си спомня

"Трябваше да се доверя на моя колега Богдан Дочев. Правилата на ФИФА гласяха, че ако мой колега се е намирал в по-добра позиция и е видял ситуацията ясно - аз съм длъжен да му се доверя, така и направих".

Наследството, което Марадона остави

За огромно съжаление Марадона си отиде от този свят на 25 ноември 2020 година. Той завинаги ще остане в сърцата на футболните привърженици по цял свят. Футболисти, специалисти и фенове не винаги са на едно мнение по дадени казуси за най-великата игра, когато заговорим обаче за Диего Армандо Марадона дори и Боговете се прекланят пред неговото величие!

Вижте емблематичния гол с ръка на Марадона:

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички