Австрия излъга Украйна и е на осминафинал на Европейското по футбол


Австрия излъга Украйна и е на осминафинал на Европейското по футбол
Снимка: Getty Images/Guliver

3456 0

Европейското първенство по футбол има своя нов сигурен осминафиналист и това е отборът на Австрия, който съумя да надиграе Украйна с 1:0 и се класира директно към елиминациите като втори в група "C" на шампионата. 

Вундертима беше далеч по-мотивираният и подготвен отбор и от първата минута търсеше победата. Победният гол пък падна в 21', като Украйна се пропука при статично положение и позволи на Баумгартнер да засече центриране и реализира за крайното 1:0. 

Ярмоленко и компания определено изиграха най-слабия си двубой, като отправиха най-малко удари (и точни удари) от всичките си мачове до момента. Украйна не стигна до нито едно опасно положение, а Австрия изпусна далеч по-сериозен успех след непростими пропуски на Арнаутович, най-вече през първото полувреме. 

С триумфа си Австрия събра 6 точки и се класира на 2-о място в група "C", класирайки се директно към елиминациите. Там Давид Алаба и компания се изправят срещу Италия в първи осминафинал на Евро 2020. 

Украйна пък ще трябва да чака съдбата си като 3-и отбор в групата. С голова разлика 4:5 и 3 точки украинците имат шанс да се класират за елиминациите, но трябва да изчакат развоя на груповата фаза до самия ѝ край. 

РАЗВОЯТ НА ДРУГАТА СРЕЩА В ГРУПАТА - СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ - НИДЕРЛАНДИЯ НА ЖИВО следете, като последвате линка! 

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ 

Въпреки че очакванията за мача бяха за много предпазлива игра, още в първите 5 минути зрителите на "Арена Национала" видяха две страхотни положения още в първите 5 минути. Първо играч на Украйна блокира опасен удар на Арнаутович, докато в 4' Ярмоленко нахлу в наказателното поле на съперника и се опита да намери Яремчук, но Бакман успя да блокира паса. 

В 11' отново Вундертима стигна до сериозно положение, като Драгович засече отлично центриране на Лаймер, но прати топката в аут. 

10 минути по-късно при центриране от корнер на Алаба изненадващо беше изпуснат Баумгартнер. Той тръгна от задна позиция и изпревари Забарний, засече топката с крак и даде аванс на своите! 

Украйна опита натиск, но той бе твърде анемичен, докато в същото време Австрия пропусна 3 златни шанса да покачи разликата на поне два гола. В 42' Арнаутович получи фантастична топка в наказателното поле и, останал очи в очи с вратаря, просто трябваше да стреля точно, но прати топката в аут - непростим пропуск. Само 2 минути по-късно отново той получи подаване в наказателното поле, но за втори пореден път беше неточен. 

Австрия отправи общо 13 удара за първото полувреме, докато Украйна имаше едва 1 - крайно недостатъчно за отбор, който до момента остави добри впечатления с играта си в атака. 

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ 

Изненадващо Швеченко извади Малиновски още на почивката, а рано-рано пусна и Марлос, но това не помогна с нищо на Украйна. "Жълтите" се опитаха да са по-старателни в защита, за да не допуснат още голове, които можеха да ги изхвърлят и от топ 4 на отборите, класирани на трето място. 

Вундертима от своя страна отлично "затвори" срещата, като не позволяваше никакви опасности пред вратата на Бакман. Бившата съветска република не създаде нито едно опасно положение в мача и логично до самия край нямаше и реален шанс да върне равенството. 

Един анемичен удар на Ярмоленко току преди края на мача бе и най-сериозното предизвикателство за Бакман, но ударът беше неточен - 0:1 и Австрия е на осминафинал на Евро 2020. 

СТАРТОВИТЕ СЪСТАВИ

Украйна: Бусчан, Караваев, Сидорчук, Забарний, Матвийенко, Миколенко, Шапаренко, Зинченко, Малиновски, Ярмоленко, Яремчук

Австрия: Бакман, Алаба, Драгович, Хинтерегер, Баумгартнер, Грилич, Лаймер, Лайнер, Сабицер, Шлагер, Арнаутович

КЪДЕ ДА ГЛЕДАМЕ МАЧА УКРАЙНА - АВСТРИЯ НА ЕВРО 2020?

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Украйна е съвсем близо до това да излезе от груповата фаза на европейско първенство за първи път в историята си, след като победи Северна Македония с 2:1 и сложи край на серията си от 6 поредни мача в турнира. Ако не загуби срещу Австрия при първата среща между тези страни с изключение на двете приятелски, ще завърши на второ място.

Към момента бившата страна от СССР носи емоции на зрителите, като след първите 2 срещи има средно по 4 гола на техен мач в това състезание. Украйна обаче все още няма "суха" мрежа от всичките си 8 мача до момента на европейски първенства. Те не са успявали да го сторят и в двете контроли срещу днешния си съперник.

Австрия държи антирекорда за най-много участия на европейски първенства, без да стигне до елиминационната фаза - 2 пъти (заедно с отборите на Украйна, България и Шотландия), но те със сигурност ще го сторят, ако не загубят.

Австрия обаче не е побеждавала страна от топ 50 на европейски първенства при 6-те си опита до момента (1 равенство и 5 загуби). Те трябва да са по-клинични пред противниковата врата, ако искат да го сторят, тъй като в мача срещу Нидерландия уцелиха рамките на вратата само веднъж от 8 опита. А в последните си 11 срещи са водили само веднъж на полувремето - срещу Фарьорските острови.

Загуба за която и да е от двете страни, ще значи 3 точки и негативна голова разлика - комбинация, която неизменно водеше до отпадане на Евро 2016.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички