УЕФА разкри рекордни разходи за трансфери през лятото

Нов доклад на УЕФА, публикуван в четвъртък, показа рекордни разходи в Европа при наскоро затворилия летен трансферен прозорец, като множеството от парите, похарчени за нови играчи, идват от клубове, играещи или в Шампионска лига, или в Лига Европа.

За цяла Европа, разходите за трансфери са се повишили с 29% в сравнение с изминалото лято и 19% по-високи от предишния рекорд през 2017. 80-те клуба, които участват тази година в груповите фази на Шампионска лига и Лига Европа отговарят за 58% от парите, похарчени за нови футболисти. 32-та клуба в Шампионска лига и 48-те в Лига Европа са похарчили общо 3.98 млрд. евро – ръст с 55% от лятото на 2018.

Отборите в Англия се събират днес, за да вземат важно решение

Представители на всеки един от отбор от английската Висша лига ще се съберат днес за важна среща. На нея ще бъде обсъдена възможността трансферни...

43% от клубовете са счупили трансферния си рекорд. Проучването не включва комисионни, платени на агентите. 80-те клуба, които получили и 3.72 млрд. евро от трансфери, имали общо приходи на стойност 11.7 млрд. евро и печалби от 193 млн. евро по последни данни. Нападателите и защитниците са били най-трансферираните играчи това лято, комбинирайки за 70% от всички сделки, докато клубовете са показали и интерес към по-млади играчи.

Футболисти между 21-24 години отговарят за близо половината от всички летни трансфери с 47%, докато едва седем процента са били на играчи над 28-годишна възраст. Доклад на ФИФА, също публикуван в четвъртък, показал, че 75.7% от глобалните разходи за трансфери са дошли от клубове в Англия, Испания, Франция, Германия и Италия. Испания става втората футболна асоциация в историята след английската, която премина границата от 1 млрд. долара за международни трансфери в един регистриран период с общо 1.17 млрд. долара.

Шампионът на Англия Манчестър Сити пък записа рекорд за най-скъп състав в историята. Повече по темата - тук.

Още по темата

Please select answer!