От БФС категорични: Цинично е да се вярва, че не работим в полза на децата


От БФС категорични: Цинично е да се вярва, че не работим в полза на децата
Снимка: БГНЕС

1196 0

От БФС дадоха специална пресконференция след разследванията на bTV, в които футболната организация е обвинена в съмнително разпределение на парите от държавата, които получава за детско-юношески футбол. Първата тема, засегната от директора на ръководния футбол орган - Борислав Попов, беше за детската екипировка, за която Министерството на младежта и спорта отпуска 336 хиляди лева на годишна база. 

Директорът заяви категорично, че с репортажите се цели манипулация и отсече, че никой в БФС не работи в ущърб на децата на България и подобни твърдения са абсурдни. 

"Организирали сме 174 турнира, в които са участвали 32 400 деца, закупени са 33 600 екипи, 5400 топки, като 1717 отбора са получили топки. Това е истината за екипировката и това е позицията, която БФС ще защитава. Цинично е да се вярва, че хората, които работят в БФС, не искат да работят за децата на България. Не мога да приема манипулативни твърдения, с които се внушават недобросъвестни практики от страна на БФС по отношение на децата", коментира Попов и разказа подробно за процеса по избор на екипи и как се избират фирмите доставчици. 

"Да започнем с прослувутите договори за тези футболни екипи. Това е една програма за развитие на детския футбол, която се води повече от 15 години. Тя не е нещо ново. По тази програма ние получаваме пари от Министерството - 336 хиляди лева (бруто). Въз основа на този договор провеждаме съответните процедури и избираме доставчик на екипи. След това организираме минимум 50 турнира с минимум 10 отбора (между 18-20 деца). Това е една от най-хубавите дейности, които прави БФС. Всяко едно дете получава по един екип. По сметки сме облекли 25% от децата на тази възраст, а всъщност искаме да достигнем 100%, ако това е възможно. 

Едно малко правно отклонение - БФС не е длъжен да провежда процедури по закона за обществените поръчки. Ние сме сдружение и не сме задължени да го правим, но провеждаме процедури, като получаваме няколко оферти. Търсим цена/качество. Също така търсим фирмата производител и доставчик да достави всички тези екипи в 28-те области на страната, тъй като нямаме тази логистична възможност Всички разходи се отчитат пред Министерството, дори сме връщали суми, макар и незначителни.

За всяка от фирмите, с които се сключва договор, изискваме да получим информация за реалната дейност и актуалното състояние на компаниите. Към момента на сключването на договорите и при доставката на екипите, фирмата е действаща, фирмата е с посочените лица, които я представляват в търговския регистър, и няма други начини, по които да се проверят фирмите. Всички фирми, с които имаме договор, са регистриани в България и имат седалище тук. Това са хора, с които сме работили, когато са били представители на съответните фирми", обоснова се Попов. 

От интервюто на SportLive.bg с изпълнителния директор на Sport Depot Красимир Ценов обаче става ясно, че екипи могат да се закупят за по-ниска от сумата, дадена от БФС на афганистанското дружество БЕЛАЛ СОХАЙБ. bTV също направи интересно разкритие, като директор на италианска марка за спортни екипи коментира в ефира на телевизията, че екипите могат да бъдат договорени на по-ниска цена от тази, която БФС плаща в момента. Попов нямаше особено добър отговор на това защо български фирми биват пренебрегнати, като призова представителите им да пуснат оферта за следващата година. 

"Ако действително има такава оферта, нека я отправят през следващата година, ако продължим работата с Министерството на спорта по тази програма. Каним всеки, който иска, да даде своето предложение. Както знаете, ние работим с "Хома", която е официален доставчик на екипи за националния отбор, но цената, която компанията ни даде, доста надвишава цените, за които говорим", лаконичен беше Попов. 

Другата сериозно дискутирана тема на пресконференцията беше свързана с организирането на футболни лагери в хотели, свързани с Йордан Лечков и Атанас Фурнаджиев, като напрежението ескалира, а Емил Костадинов избухна срещу медиите (подробности четете в този материал на SportLive.bg)

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички