Новата мания на трансферния пазар: Докъде ще стигне лудостта с цената на защитниците?


Новата мания на трансферния пазар: Докъде ще стигне лудостта с цената на защитниците?
Снимка: Getty Images/Guliver

6511 0

Много се е изписало и изговорило относно неописуемите възходи на пазара във футбола. Дават се суми, които в миналото биха били не просто немислими, а дори "престъпни". От скоро обаче се забелязва нова тенденция - ново осъвременяване на трансферния пазар. Задава се манията по защитници - не само в миналото, но и до скоро, големите пари се даваха предимно за нападатели и халфове, но това сякаш вече не е така.

Неминуемо като първи довод изниква Върджил Ван Дайк. Холандският централен бранител премина през началото на 2018 г. в отбора на Ливърпул, като "мърсисайдци" заплатиха рекордните за защитник 85 милиона евро. Още тогава мениджърът Юрген Клоп се обърна към феновете със съвета да не гледат сумата, платена за Ван Дайк, а да се съсредоточат върху това, което той дава на отбора. Наставникът се оказа прав и резултатът от привличането на холандеца е впечатляващ.

Като говорим за бранители на "лалетата" няма как да не споменем нашумелия тийнейджър Матайс де Лихт, който направи фурор с екипа на Аякс този сезон. Това привлече интереса на редица европейски грандове, като той вече е взел решение да продължи в Ювентус. Сделката ще бъде на стойност около 75 милиона евро.

Лука Ернандес бе закупен от Байерн Мюнхен за нова баснословна цифра - 80 милиона евро. Други от най-големите суми, заплатени за защитници са 55 милиона евро (Аарън Уан-Бисака от Манчестър Юнайтед), 50 милиона евро (Едер Милитао от Реал Мадрид) и вече "скромните" между 36 и 30 милиона евро за Костас Манолас (Наполи), Бенжамен Павар (Байерн Мюнхен), Абду Диало (ПСЖ) и Матс Хумелс (Борусия Дортмунд).

Спекулира се, че трансферният рекорд на Ван Дайк ще бъде подобрен този сезон. Това би станало факт, ако Манчестър Юнайтед привлекат играча на Лестър Хари Магуайър. Евентуална сделка би била на стойност около 90 милиона евро. Припомняме, че градският съперник на "червените дяволи" - Манчестър Сити, пък, е похарчил 332.5 милиона евро за защитници от 2016 г. насам. Сред тях са Джон Стоунс, Кайл Уокър, Бенжамен Менди, Данило и други.

Вече смело можем да кажем, че бранителите започват да се оценяват финансово колкото нападателите. С това бясно темпо, в близкото бъдеще можем да очакваме първия трансфер на защитник, на стойност над 100 милиона евро. А, доколкото потенциалния нов най-скъп бранител и сделката околко него - вижте подробности в този материал на SportLive.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички