Най-изненадващият отбор на 2018 година е...


Най-изненадващият отбор на 2018 година е...
Снимка: Guliver/GettyImages

6127 0

След като ви представихме най-изненадващо добрите футболисти за 2018 година, време е да обърнем внимание и на отборите, които ни "скриха топката" през последната година в световния футбол. Кандидатите бяха много, като повечето от журналистите на SportLive искаха да изберат Ливърпул, но предпочетохме да представим няколко изненади, които са ни направили впечатление през изминалите 12 месеца. Ето ги и тях:

Хърватия (изборът на Росита Иванова)

2018 година бе изпълнена с много футболни страсти. Огромен принос за това имаше и Световното първенство по футбол в Русия, където бяха вперени всички погледни в продължение на месец. Именно там се случиха и едни от големите изненади през тази година. Като голямата сензация не само на Мондиала, но и за целия футболен сезон бих определила отбора н Хърватия. Отбор, към който не таяха големи надежди дори и феновете в родината му, но сътвориха огромен подвиг, стигайки до финала.

Именно на Мондиала „шахматистите“ показаха колко силно е това футболно поколение. Хърватия стана първата държава от Източна Европа, която участва във финала на Световното. Отборът на бившата югославска република направи исторически пробив с паметен обрат срещу Англия с 2:1 след продължения, с която победа опияни от радост хърватския народ. По този начин "шахматистите" за пръв път в своята история играха на финал на Мондиал, а поколението на Модрич, Ракитич и Манджукич постигна това, което Шукер и компания не успяха през 1998 година.

Тотнъм (изборът на Стефан Йорданов)

"Шпорите" за поредна кампания затвърдиха мястото си в топ 4 на Англия и показаха на всички, че не трябва да бъдат отписвани от битката за титлата. Няма как да не изтъкнем основната причина за това лондончани да тръгнат устремено нагоре в класиране - Маурисио Почетино.

Аржентинският специалист пое "белите" през 2014 година, а още през следващия сезон изведе отбора до третото място в шампионата. Последва изненадващо второ място през сезон 2016/17, в който "шпорите" останаха на седем точки от шампиона Челси. Мнозина решиха, че силното представяне на Тотнъм е временно и няма да успеят да задържат това високо ниво. Почетино обаче опроверга критиките и успя отново да пласира "шпорите" сред първите три отбора на изминалата кампания, а през този сезон спокойно можем да кажем, че отборът се бори и за титлата в Англия, като към момента изостават на само две точки от Манчестър Сити и трупат победа след победа.

В жестоката конкуренция на отбори като двата гранда от град Манчестър, Ливърпул, Челси и Арсенал, "белите" показаха, че са съществен фактор, въпреки че в близко бъдеще рядко успяваше да се пребори за място сред първите шест отбора. Именно постоянството на Тотнъм през последните години изненада мнозина привърженици на английския футбол, за което и лондончани получават моя вот за "Изненада на годината".

Ливърпул (изборът на Божидар Александров)

Английският Ливърпул наистина върви нагоре след идването на Юрген Клоп в тима. Още в първия си сезон германецът изведе отбора до финал за Купата на Лигата и до такъв в Лига Европа. През миналата година последва и финал в Шампионска лига, като и трите сбора за отличията бяха изгубени (срещу Манчестър Сити, Севиля и Реал Мадрид).

Мнозина обаче обичат да говорят за третия сезон на Клоп. Той бе успешен за водените от него отбори Майнц и Борусия Дортмунд, а сега на "Анфийлд" мечтата за първа титла на Острова от 1990 година е все по-жива. Мърсисайдци са лидери с четири точки аванс пред настоящия шампион Манчестър Сити. Ливърпул още няма поражение през кампанията на Острова и впечатлява с изявите си, като напълно заслужено е на първото място. Тимът играе в най-комерсиалния футболен турнир и тази година. След като миналата година направи страхотен пробив, за да стигне до мача за титлата, сега "червените" са на 1/8-финал, където ще срещнат Байерн Мюнхен.

Англия (изборът на Иво Вецев)

Football is coming home звуча в рамките на месец из цял свят по повод силното представяне на "трите лъва" на Световното първенство по футбол. Безспорно Англия - отбор, който традиционно разочарова на големи първенства, беше приятната изненада на турнира в Русия поради две причини - изненадващото достигане до 1/2-финал, независимо от сравнително лекия жребий, както и фактът, че за първи път на Острова не изпратиха своите любимци с очаквания за титла или поне медал.

Младата селекция на Гарет Саутгейт игра дисциплинирано, показа завидна класа при статичните положения и беше много близо до това да се класира на финал на Световното - постижение, което изглеждаше невъзможно с играчи като Скоус, Лампард и Джерард, а какво остава за Хендерсън, Лингаард и Ерик Дайер? Но Англия заслужи суперлативите си през година и е изненада №1 през 2018 година.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички