Големите изненади сред най-добрите футболисти за 2018 година


Големите изненади сред най-добрите футболисти за 2018 година
Снимка: Getty Images/Guliver

7825 0

В последния ден от годината е време за равносметки, като удари часът и на света на футбола. Годината може да се запомни с поредната футболна доминация на Лудогорец в Първа лига, световното първенство, категорично спечелено от Франция, възходите и паденията на Реал Мадрид, както и с много изненади по европейските футболни терени. По този повод екипът на SportLive ви представя своите избранници за най-големи изненади сред футболистите за 2018 година. И започваме с...

Мохамед Салах (изборът на Стефан Йорданов):

Pрез лятото на 2017-а Ливърпул си осигури услугите на египтянина за сума от 40 млн. евро. В по-късен етап трансферът на Салах вече бе определян за една от най-добрите сделки, които е постигал отбор на Стария континент. 

Още в първия си сезон Салах изуми футболния свят, превръщайки се в един от най-резултатните играчи в Европа, а и голмайстор във Висшата лига в последната кампания на шампионата. Феноменалният сезон на Салах надмина и най-смелите очаквания на "червените" привърженици, като египтянинът бе в основата на една от най-резултатните атаки в света. 

Критиките към Салах не закъсняха, като мнозина определиха играча като "чудо за един сезон". Нападателят бързо се противопостави на тези твърдения, като в последните седмици бележи гол след гол за мърсисайдци, а вече е сред голмайсторите във Висшата лига, заедно с Пиер-Емерик Аубамеянг и Хари Кейн.

Килиан Мбапе (изборът на Росита Иванова)

Безспорен талант с огромни качества, които го изкачиха на върха още на 19 години. Изненадата при него не са уменията, които притежава, а, че успя толкова бързо и на такава възраст да изкачи световния връх и да придобие толкова важна роля в състава на Франция, а и на ПСЖ. По време на Световното успя да засенчи дори Лионел Меси и Кристиано Роналдо и даде огромна заявка за бъдеще.

Все пак вече има трофей, който не е ясно дали Меси и Роналдо някога ще успеят да вдигнат в иначе офромната си витрина в трофеи. Мбапе бе сред топ реализаторите не само на Мондиала, но и в Шампионска лига. Изключително бърз футболист, който ако има пространство пред себе си няма кой да го спре.

Алисон Бекер (изборът на Божидар Александров)

Последните 12 месеца в Англия могат да се разделят на две за Ливърпул - преди и след идването на Алисон Бекер. Тимът играеше офанзивно през миналата кампания, за да може да навакса грешките в защита. Шегата настрана, с идването на бразилеца вратата на стража често остава заключена за съперника. От началото на кампанията той е играл в 18 мача, като в 11 от тях не е допуснал гол. 

Преди да бъде купен в Ливърпул през лятото, Алисон охраняваше и вратата на италианскя Рома. Двата състава се срещнаха в 1/2-финалите на Шампионска лига, където "червените" вкараха 7 попадения на настоящия си вратар, след като го наказаха 5 пъти в Англия. Бразилецът обаче изуми с изявите си на "Олимпико", като привлече бързо погледите към себе си, но избра да продължи пътя си при 18-кратните шампиони на Англия.

Рафаел Варан (изборът на Иво Вецев)

За никого не е изненада, че защитникът на Реал Мадрид е сред най-добрите на своя пост в световния футбол. Но лидерските качества, показани по време на Световното първенство в Русия, са голямата изненада за играч, който едва на 25 години трябваше да поведе дефанзивния вал на своя тим. За класата на Франция никой не се съмняваше, но младата защита на селекцията имаше нужда от лидер и той се прояви точно по време на надпреварата в Русия.

Защитникът се превърна от 3-и избор в Реал Мадрид, а и на моменти за Франция, до ключова фигура и за двата отбора, а с лидерските си качества той беше с изключително важна роля за титлата на "петлите" през лятото. Едва 25-годишен, Варан беше една от големите изненади през сезона заради невероятното си израстване, хладнокръвието в играта, стабилността и зрелостта, показани през последните 12 месеца. Безспорно най-голямата изненада през сезона, ако не броим Мохамед Салах, който буквално взриви футболната общественост с невероятната си игра и подобрените значително голов нюх и точност в завършващата фаза.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички