Лигата на Нациите - всичко, което трябва да знаете за новия турнир


Лигата на Нациите - всичко, което трябва да знаете за новия турнир
Снимка: Getty Images/Gulliver

19123 0

В последните няколко години от УЕФА се заеха със задачата да направят футбола още по-привлекателен за аудиторията или поне що се отнася до националните отбори. Още преди 4 години, през 2014 година, футболната централа обяви своята идея за създаване на нов турнир, наречен Лигата на Нациите на Европа. Стартът му е тази седмица, като България започва на 6 септември (четвъртък) като гост на Словения, а в неделя приема отбора на Норвегия. Двубоите ще продължат и в паузите на първенствата през октомври и ноември. 

Идеята на турнира е да замести безсмислените контролни срещи на националните гарнитури извън официалните мачове и по този начин да се повиши конкуренцията между отборите. Другата му главна цел е, че ще носи класиране на Европейското първенство през 2020 година.  Важен факт е, че само 4 отбора ще имат възможността да стигнат до Европейското чрез Лигата на нациите. А това няма да е никак лесна задача, тъй като цели 55 тима са разпределени на четири Лиги спрямо коефициента на националния отбор. В края на всяка Лига на нациите ще има изпадащи и влизащи от по-долната дивизия.

Лигите носят условните имена Лига А, Лига В, Лига С и Лига D. Последните четири отбора от всяка дивизия изпадат, заменени от първите четири, идващи отдолу. Всяка Лига е разпределена на четири групи. Лига А и Лига В са с по 12 страни - четири групи по три отбора. Лига С са с 15 отбора , а в най-нископоставената лига D ще бъдат с 16 отбора. Отборите във всички групи играят по познатата схема за разменено гостуване, като победителят на всяка група от всяка след това ще премине в следващия етап на турнира – плейофите. Отборите, които оглавят четирите групи в най-силната лига A ще изиграят един финален турнир – „Финална четворка”. Той ще се проведе през юни 2019 година и ще стане ясен големият победител в първото издание на Лигата на нациите. Финалната четворка ще се играе между 5 и 9 юни 2019 г. на терените на една от страните-полуфиналист, която ще бъде избирана за домакин.

Страната-домакин трябва да разполага с два стадиона с капацитет поне от 30 хиляди места, които обаче да са на разстояние не повече от 150 км един от друг. Ще има и мач за 3-ото място в този турнир на националните отбори. В по-долните от Лига А няма да има такъв турнир, а ще се играе единствено за определяне на влизащите по-горе.

В другите 3 лиги – B, C и D , водачите на групите ще се изкачат директно в по-високата дивизия, докато заелите последните места в A, B и C ще пропаднат с една лига надолу за следващото издание на турнира. Ако някой от победителите на своята група вече си е осигурил място на Евро 2020 чрез квалификациите, то неговото място ще бъде заето от следващия най-добре представил се в неговата група.

Дивизия A:

Група 1: Германия, Франция, Холандия

Група 2: Белгия, Швейцария, Исландия

Група 3: Португалия, Италия, Полша

Група 4: Испания, Англия, Хърватия

Дивизия B:

Група 1: Словакия, Украйна, Чехия

Група 2: Русия, Швеция, Турция

Група 3: Австрия, Босна и Херцеговина, Северна Ирландия

Група 4: Уелс, Ирландия, Дания

Дивизия C:

Група 1: Шотландия, Албания, Израел

Група 2: Унгария, Гърция, Финландия, Естония

Група 3: Словения, Норвегия,България, Кипър

Група 4: Румъния, Сърбия, Черна гора, Литва,

Дивизия D:

Група 1 - Андора, Латвия, Казахстан, Грузия

Група 2 - Сан Марино, Молдова, Люксембург, Беларус

Група 3 - Косово, Малта, Фарьорски острови, Азербайджан

Група 4 - Гибралтар, Лихтенщайн, Армения, Македония

Така до плейофите ще стигнат 16 отбора, като те ще бъдат разделени в 4 „пътеки”. Тези пътеки обаче ще следва лигите, от които идват отборите. Да вземем за пример националния отбор на България. Той може да се падне в една „пътека” само с тимове от своята лига C. Ако обаче националите ни искат да са сигурни за плейофите, без да чакат резултатите на друг отбор, то трябва да спечелят своята група, където са заедно със Словения Норвегия и Кипър. По същия начин е и за другите лиги. Всяка от тях ще има два полуфинала и един финал, който да определи победителя от дадената „пътека” и всеки един от тях ще грабне мечтания билет за Евро 2020. Отборът с най-висок коефициент според ФИФА приема тима с най-нисък в първия полуфинал. Отборът с втория най-висок коефициент формира втория полуфинал с тима с третия най-висок коефициент. Двубоите ще се изиграят през март-май идната година.

Какво обаче е предимството от този нови турнир? Лигата на нациите създава по-значими и конкурентни мачове за отборите, както и специален календар и структура за националните отбори. Най-добрите отбори в Европа могат също да се стремят да участват в едно ново събитие „Финална четворка” и да се конкурират за поредно първо място сред най-добрите.

За средните и по-малки нации от УЕФА осигурява допълнителен начин да се класират за финалите на Европейското. Отборите от по-нисък ранг, които преди това са се изправяли срещу страни с много по-висок коефициент, сега ще имат възможност да участват в балансирани мачове.

Въпреки този нов формат още ще има място в календара за приятелски мачове, особено за най-добрите отбори, които може да искат да се сблъскат с конкуренцията извън Европа, тъй като те не участват в турнира. От УЕФА дори са на мнение, че новият турнир ще бъде и от полза на самите играчи и техните клубове, тъй като пътуванията ще са много по-малко в сравнение с приятелските срещи. И по този начин играчите ще се завръщат и по-рано в клубните си отбори.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички