Контузиите - безмилостният преследвач на суперзвездите


Контузиите - безмилостният преследвач на суперзвездите

2715 0

Може да си суперзвезда, може да се ползваш с привилегии и за теб да се грижат най-добрите лекари и физиотерапевти, но никога не можеш да си спокоен, че ще се отървеш от сериозните контузии.

В това се убедиха най-големите във футбола в последните няколко години. Лео Меси, Кристиано Роналдо, Неймар - всички те им се наложи да гледат съотборниците си от трибуните, докато им се искаше да са на терена и да помогнат на своя отбор.

Ето какво преживяха големите във футбола, след като претърпяха някои по-груби влизания на съперникови футболисти. Естествено, сериозната травма да може да ти се случи и на тренировка, а дори и когато си в покой.

ЛИОНЕЛ МЕСИ: Аржентинският идол в Барселона се контузи за първи път през 2006 г. и оттогава насам натрупа над дузина травми. Нападателят претърпя контузия на феморалния бицепс на десния и левия крак, контрактура на тазобедрената става, чупене на пета метатарсална кост, претоварване на аддуктор и на бедрен вътрешен мускул, изкълчване на десния глезен, усукване на връзки на същия.

Ясно е, че когато Меси се контузи за повече от мач, в Барселона настъпва сериозна уплаха. Така е и сега, когато каталунците без суперзвездата си, допуснаха загуба с 3:4 от Селта в Ла Лига.

Последната контузия на аржентинеца е в аддукторите, като я получи при равенството 1:1 с Атлетико (Мадрид).

Всички си спомнят, че през миналата година Лионел пропусна 7-8 седмици, след като разтегна връзки на лявото коляно при успеха над Лас Палмас с 2:1. Това разтърси сериозно каталунците и ги притесни и във вътрешния турнир, и в Шампионска лига.

През 2008 г. звездата се разплака, след като се контузи в мача-реванш срещу Селтик в Шампионска лига. Оттогава насам аржентинецът се научи да приема по-спокойно контузиите и в един от последните такива епизоди позира с усмивка с травмирания си крак.

ПРЕНЕСЕТЕ РЕХАБИЛИТАЦИЯТА КЪДЕТО СИ ПОЖЕЛАЕТЕ И ПРОГОНЕТЕ БОЛКАТА

Общо в кариерата си за Барселона Меси е пропуснал 65 мача до момента, като се очаква да се завърне в следващия двубой на каталунците срещу Депортиво Ла Коруня, макар и не сред титулярите.

КРИСТИАНО РОНАЛДО е другият звезден играч, чиято травма означава сериозен трус за неговия отбор. Ето, дори на финала на Евро 2016 срещу Франция повечето фенове си помислиха, че след като капитанът напусна терена принудително още през първата част, титлата ще остане само блян за "мореплавателите". Е, това не се случи, но се знае колко им е трудно и на португалците, и на Реал Мадрид да играят без своята суперзвезда.

На 20 април тази година звездата контузи бедрото си и пропусна 3 трудни за отбора му мача. Португалецът обаче успя да се възстанови за реванша в Шампионска лига срещу Сити, като следва стриктно специална програма.

СЛЕДВАЙТЕ И ВИЕ СПЕЦИАЛНА ПРОГРАМА ЗА ПРОГОНВАНЕ НА БОЛКАТА, И ТО БЕЗ ДА НАПУСКАТЕ ДОМА СИ!

Роналдо е пропуснал общо 11 мача за Манчестър Юнайтед между юли и октомври месец 2008 година, но за Реал Мадрид, по обясними причини, е отсъствал повече. Общо 27 двубоя без португалския стрелец за изиграли "белия балет" от 2009-та досега, като най-много на брой в рамките на един сезон Роналдо е пропуснал в първата си кампания в Мадрид - 10 срещи през 2009/10.

Какво направи Роналдо, за да играе срещу Сити? (СНИМКИ)

НЕЙМАР е друга звезда на Барселона, чиято контузия кара треньорите му в клубни и националния отбор да потръпват от напрежение. Особено пагубна се оказа контузията на нападателя за Бразилия по време на Мондиал 2014.

В четвъртфинален мач от надпреварата футболистът на Колумбия Хуан Сунига счупи третия гръбначен прешлен на бразилската звезда и в негово отсъствие "селесао" загуби катастрофално от Германия с 1:7. Бразилците се провалиха и в мача за третото място срещу Холандия, а тогава се появи и ужасяващата новина, че Неймар е можел да остане инвалид.

Хубавото при тези трима футболисти е, че за тях се грижат най-добрите лекари и във възстановяването им се включват най-модерните уреди. Така през 2015 г., когато Неймар получи лека мускулна травма на тренировката преди мача от груповия етап на Шампионската лига срещу Байер Леверкузен, във възстанояваването му бе включен суперскъп уред на НАСА.

Неймар е пропуснал общо 27 мача на Барса заради контузии, като най-много (10) между януари и февруари 2014 година.

СЛЕДВАЙТЕ И ВИЕ НАЙ-ДОБРИТЕ ПРОГРАМИ ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЯ БЕЗ ДА НАПУСКАТЕ ДОМА СИ

КАРЛОС ТЕВЕС: През 2013 г. головата машина втрещи футболните фенове, като показа контузения си крак в мача на Ювентус срещу Торино (1:0). Аржентинецът получи травма в глезена, като след срещата призна, че е бил близо до счупване. Нападателят пропусна няколко мача за италианския шампион.

АЛЕКСИС САНЧЕС - Чилийската звезда шокира феновете на Арсенал, след като през юли им показа как изглежда кракът му след травма, получена по време на Копа Америка. Кракът на нападателя бе сериозно подут и бе със синини и кръвоизливи.

Заради контузията Алексис изпусна турнето на своя клуб в САЩ. Той не бе на линия за "топчиите" и за старта на сезона във Висшата лига.

През 2015 г. чилиецът пропусна около месец, заради контузия в бедрото.

ВЕНСАН КОМПАНИ: Белгиецът се контузи в мача срещу Динамо (Киев), като най-тежките прогнози гласяха, че той ще е извън игра до края на сезона. Както и се случи.

Капитанът на Сити често е тормозен от контузии, заради които пропусна много мачове. За 8 сезона на "Етихад" той получи общо 34 контузии, 30 от които - от 2012 г. насам.

Защитникът пропусна и Евро 2016, на което без него отборът му не показа очакваното много високо ниво.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички