Какво се случи с първите носители на наградата „Златно момче“


Какво се случи с първите носители на наградата „Златно момче“
Снимка: Getty Images / Guliver

2950 0

Наградата „Златно момче“ се дава от 2003г. насам от спортни журналисти, които избират най-големия талант в света на футбола до 21-годишна възраст (включително), в зависимост от постиженията им за изминалата календарна година. Общо 16 души са печелили наградата от 2003-та година насам, като кариерите на някои от тях достигнаха световни висини, докато други се провалиха с гръм и трясък, заради огромните очаквания към тях. Ето кои са футболистите, печелили наградата „Златно момче“ от 2003-та година до 2008-ма година и какво се случи с техните кариери:

2003 – Рафаел ван дер Ваарт (Аякс)

Холандецът се превърна в титуляр в Аякс на 17-годишна възраст и спечели Ередивизи два пъти. Той реализира общо 32 попадения в холандското първенство за два сезона от позицията на полузащитник. За жалост обаче халфът бе застигнат от контузии. През 2005г. Ван дер Ваарт изненадващо премина в Хамбургер. 3 години по-късно холандският плеймекър беше закупен от Реал Мадрид, но престоят му на „Бернабеу“ беше разочароващ, като той не успя да спечели нито един трофей. Последва трансфер в Тотнъм, където Ван дер Ваарт започна силно, но в един момент загуби титулярното си място, което общо взето означаваше и краят на кариерата му на топ ниво. След периоди в Хамбургер (отново), Реал Бетис и датските Митдиланд и Есберг Ван дер Ваарт сложи край на кариерата си през 2018г.

2004 – Уейн Рууни (Манчестър Юнайтед)

След два силни сезона с Евертън и силно представяне на Евро 2004, Уейн Рууни беше привлечен на „Олд Трафорд“ още преди да навърши 20 години. Рууни се превърна в легенда на Манчестър Юнайтед, като спечели 5 шампионски титли на страната, Шампионската лига през 2008г. и стана рекордният голмайстор на „червените дяволи“ и на английския национален отбор. В крайна сметка обаче след оттеглянето на сър Алекс Фъргюсън Уейн Рууни не бе същият играч, като напусна в посока Евертън, а след това потегли и към САЩ.

2005 – Лионел Меси (Барселона)

През 2005г. Роналдиньо каза, че не само, че не е най-добрият футболист в света, ами той дори не е най-добрият в Барса. В крайна сметка бразилецът може би се оказа прав, след като всички знаем какво представлява Лионел Меси в днешно време. 10 шампионски титли в Ла Лига с Барселона, 4 трофея от Шампионската лига, 604 гола в 692 мача за единствения си клуб в кариерата. Меси вече е на 32 години, но изглежда, че изобщо няма намерение да спира с футбола на топ ниво.

2006 – Сеск Фабрегас (Арсенал)

Каталунецът бе промотиран в първия отбор на „артилеристите“ още като 16-годишен. Под ръководството на Арсен Венгер той се превърна в титуляр в центъра на терена заедно с Патрик Виера и Жилберто Силва. В крайна сметка обаче след успеха в ФА Къп през 2005г. Фабрегас на спечели друг сериозен трофей в Арсенал и премина в Барселона през 2011г. Испанецът успя да спечели Ла Лига, но не и да триумфира в Шампионската лига. В крайна сметка Фабрегас се завърна в Лондон, но в западната част, подписвайки с Челси. Със „сините“ той успя да спечели два пъти титлата в Премиър лийг.

2007 – Серхио Агуеро (Атлетико Мадрид)

Когато дебютираш в мъжкия футбол на 15 години, хората очакват много от теб. Именно това се случи на Серхио Агуеро през лятото на 2003г. През 2006г. Атлетико Мадрид плати за него 23 милиона евро, като той трябваше да замести напускащия Фернандо Торес година по-късно. В крайна сметка той се справи успешно със задачата, а след това се присъедини към Манчестър Сити, където се превърна в рекордьор по попадения в историята на тима и спечели 4 пъти Висшата лига и всеки останал трофей в английския футбол.

2008 – Андерсон (Манчестър Юнайтед)

В юношеските си години Андерсон бе сравняван с Роналдиньо. Силните му игри с Гремио му донесоха трансфер в Порто, а след само една година с „драконите“ сър Алекс Фъргюсън плати около 20 милиона паунда за услугите на бразилския халф. Въпреки че спечели Шампионската лига и Премиър лийг още в първия си сезон с клуба, Андерсон бе преместен в ролята на дефанзивен полузащитник и не успя да се адаптира в новата си роля, превръщайки се в разочарование. Контузиите също допринесоха за падението на някогашния талант, като той бе пратен под наем във Фиорентина, последван от периоди в Интернасионал и Коритиба в Бразилия. В крайна сметка Андерсон приключи кариерата си през настоящата година с екипа на Адана Демирспор във второто ниво на турския футбол.

Останалите победители можете на видите в нашата галерия.

А ето и кои са номирините за наградата за 2019г.:

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички