3 причини ЗАЩО Саудитска Арабия НЕ е заплаха за европейския футбол


3 причини ЗАЩО Саудитска Арабия НЕ е заплаха за европейския футбол
Снимка: Getty Images

2460 0

През последната година футболните фенове станаха свидетели на своеобразен "БУМ", на който началото бе дадено от Близкия Изток и по-точно Саудитска Арабия. Кристиано Роналдо стартира тенденцията, след като през януари 2023-а се съгласи да премине в Ал Насър за умопомрачителна заплата и да промени играта, която всички познаваме завинаги. Примерът на 5-кратния носител на "Златната" топка бе последван от редица звезди на Стария континент, но все още Саудитска Арабия е далеч от това да свали европейския футбол от трона.

Защо Саудитска Арабия не е заплаха?

3. Идващите в Сауди Про лига не са на върха на силите си

Ако просто видим имената, които вече се подвизават в Саудитска Арабия, може да си представим, че футболния елит там може да се нарече най-добрия в света. Ако се загледаме по-добре обаче ще разберем, че големите звезди там - Кристиано Роналдо, Неймар, Карим Бензема, Садио Мане, Калиду Кулибали и още са далеч от най-добрите си дни и не може да се очаква много от тях.

2. Финансовата мощ на Европа не е за подценяване

Трансферният пазар никога не е бил същият след световния рекорд, който Неймар постави през 2017, когато за 222 милиона евро смени Барселона с ПСЖ. Трансферът на бразилеца в Париж бе повратната точка, тъй като оттогава трансфери над 100 милиона евро се превърнаха в нещо нормално. Големите отбори в Европа също не се страхуват да плащат на своите звезди. Редица големи имена получават умопомрачителни суми да се подвизават на най-високото футболно ниво в света.

1. Мечти, амбиции и слава

Има причина, поради която Килиан Мбапе и Хари Кейн избегнаха трансфери в Саудитска Арабия през настоящото лято. Френската суперзвезда иска да се превърне в един от най-добрите футболисти на планетата, а за това той трябва да се докаже на най-голямата сцена - в Европа. Същото се отнася и за Кейн. Английският национал винаги се е стремял към трофеите, защото иска да е най-добрата деветка в света. Той не постигаше това в Тотнъм и въпреки офертите от Близкия Изток - избра да премине в пълния с традиции германски гранд Байерн Мюнхен.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Сър Алекс Фъргюсън разказа за футболиста, който е мечтаел да има в Манчестър Юнайтед.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички