104 мача за 39 дни - плановете на ФИФА за Мондиал 2026 в Северна Америка


104 мача за 39 дни - плановете на ФИФА за Мондиал 2026 в Северна Америка
Снимка: Getty images

949 0

Международната футболна федерация (ФИФА) е близо до съгласуване на всички детайли на новия формат за Мондиал 2026, съобщава авторитетното издание "The Athletic".

Световното първенство през 2026 година, което ще се проведе в САЩ, Мексико и Канада, ще бъде най-мащабното в историята!

В него ще участват 48 отбора, а не 32, както беше в турнирите досега. Освен това форумът ще бъде най-дългият - ще продължи 39 дни и ще включва 104 мача.

Първоначалната идея на ФИФА беше да има турнир с 16 групи от по три отбора, като първите два от всяка да се класират за плейофите. Този формат би означавал 80 мача, 16 повече от настоящия, който ФИФА използва от 1998 година.

Групите от три отбора обаче имат значителен недостатък - липсата на интрига в последния кръг и увеличаването на вероятността двата отбора, които играят един срещу друг в последния мач, вече да са се класирали и да постигнат уговорка за желания резултат. Новият формат ще включва 12 групи от по четири отбора, като първите осем трети отбора ще играят във фазата на елиминациите!

*Четете още новини на тема Мондиал 2026 в SPORTLIVE.BG!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички