"Златната топка" е само една и определено не е за Лео Меси


"Златната топка" е само една и определено не е за Лео Меси
Снимка: Guliver/GettyImages

2098 0

Верните феновете на Барселона вече 24 часа не спират да мрънкат за това, че Лионел Меси не спечелил рекордната си 6-а "Златна топка". Нападателят на Барселона остана на 2-о място в допитването на "France Football" за най-престижната индивидуална награда в световния футбол. Интернет пространството и каталунските ежедневници пускат слъзливи, ехидни и в огромната си част нелепи коментари, оспорвайки доминацията на новия кавалер на отличието - Кристиано Роналдо. Но на всеки, който вижда Меси като победител и ограбен от журналистите заслужен първенец, му е простено. Защото Лео Меси безспорно е сред най-великите в историята и, макар и спорно, най-добрият футболист на планетата. Но не и през календарната 2016 година.

Ла Пулга и Кристиано са в друга футболна стратосфера и вече не се мерят само по лични показатели и десетките рекорди, които поставят през всеки сезон. Поглеждайки сухата статистика, двамата имат много силни сезони, като аржнетинецът има повече голове и асистенции. Роналдо обаче е изиграл по-малко мачове и бележи с по-голяма честота от големия си съперник на зеления килим. Цифрите могат да бъдат завъртяни по всякакъв начин, но отдавна не са най-водещият фактор при определянето на световния №1 за годината. Влияние, лидерски качества, клубни и национални успехи - това са другите ключови условия, които двамата блестящи футболисти трябва да изпълнят, за да се покаже кой е по-добрият. А по всички тези параграфи Меси изостава не само от Роналдо, но от още двама футболисти.

Аржентинският нападател не беше решаващият футболист на Барселона в успешната защита на титлата. Особено когато нещата станаха напечени, а Реал Мадрид се залепи за Барселона по точки (само 1 разлика). Каталунците влязоха в серия от 3 поредни поражения и всяка една грешка в последните 5 мача означаваше само едно - титла за "кралския клуб". Меси не беше в най-добрата си форма, беше слаб и при отпадането в Шампионска лига, а човекът, който качи Барселона на раменете си, беше Луис Суарес. В 2 от следващите 5 мача той вкара откриващия гол. Срещу Бетис вкара второто попадение и даде асистенция на Ракитич за първото попадение при трудната победа с 2:0. След серията от 3 загуби уругваецът вкара 14 гола!!! Включително и хеттрик във финалния двубой срещу Гранда (0:3), коронясал Барселона за първенец на Испания.

Последва юбилейно издание на Копа Америка - №100 в историята, и перфектен шанс за Меси. Бразилия беше без Неймар и без редица топ национали, което извади "селесао" от битката за първото място. Суарес беше контузен и не игра изобщо в груповата фаза. Единственият отбор, достоен за финал, беше Чили, а Аржентина атакува титлата с възможно най-силния състав, с който разполага. И се провали... Меси не е основният виновник, че финалът трябваше да бъде решен след дузпи. И точно там Лео можеше да е големият герой, стига да беше вкарал дузпата, която трябваше да изпълни. Той обаче, както немалко пъти се е случвало, не издържа на напрежението, прати топката в аут, а Копа Америка - за втори пореден път в Чили. Това беше и моментът, в който беше сигурно, че феноменът на днешния футбол няма да вземе "Златна топка". 

А освен вече споменатия Луис Суарес, който безспорно беше човекът, донесъл титлата на Барселона, пред Меси през 2016 година трябва да е и Антоан Гризман. Той беше човекът отбор за Атлетико Мадрид, което се вижда още по-ясно от моментното състояние на "дюшекчиите". Френският нападател имаше страхотни мачове, вкара 34 гола, добави 8 асистенции, и всичко това преди Евро 2016, където беше същинска голова машина.

Той започна слабо срещу Румъния, което го прати на пейката за следващия мач. Но с появяването си той реши двубоя срещу Албания, а оттам прати Франция чак до финала с 6-те си гола и 2-те си асистенции. Безспорният №1 на Европейското, който обаче отново загуби от Роналдо във финала. Точно както го направи и срещу Реал Мадрид. Но това е само един малък пример защо френският стрелец заслужаваше поне 2-ото място и как Гризман е трябвало да завърши пред Лионел Меси.

А за Роналдо няма какво да говорим. Всички претендират, че той печели наградата заради гола на Едер във финала на Европейското, заради пропуска на Гризман от дузпа във финала на Шампионска лига. Но никой не коментира, че Кристиано вече е в ролята на лидер и на двата отбора, които му осигуриха "Златната топка". Никой дори не дръзва да каже, че игра контузен в края на сезона и дори на Евро 2016. Самозабравилите се фенове на Меси и Барселона си затварят очите за хеттрика, който Роналдо вкара на четвъртфинала от ШЛ срещу Волфсбург, пратил Реал Мадрид напред след злополучно 0:2 в Германия. Забравят мача с Унгария, мача с Уелс и още много ключови битки, спечелени от португалеца. Но нека забравят. Журито за "Златната топка" не забравя. И затова Кристиано Роналдо е заслуженият и неоспорим №1 за 2016 година.  

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички