Защо Жирона като шампион в Ла Лига може да е лоша новина за Манчестър Сити?


Защо Жирона като шампион в Ла Лига може да е лоша новина за Манчестър Сити?
Снимка: Getty Images/Колаж: Sportlive.bg

3261 0

Жирона е една от приятните изненади през този сезон, като упорито води битката за титлата в Ла Лига редом с Реал Мадрид. "ESPN" обаче описва един сценарий, който никак няма да е по вкуса на каталунския тим и представянето до този момент.

Авторитетното издание описва сцена, при която Жирона е само на победа от триумфа в Ла Лига, но малко по-далеч - в Англия, Манчестър Сити точно е научил, че няма да защити шампионската си титла. А най-доброто, което може да постигне е второто място.

От приказка в кошмар за Жирона

Жирона се представя отлично от началото на сезона!

Още: Фенове на Манчестър Сити са бесни от начина, по който бе представен отборът на жребия за ФА Къп (ВИДЕО)

Този хипотетичен сценарий има големи шансове да се превърне в реалност този сезон, като Жирона е на върха в Ла Лига, а Сити е на пет точки от първото място - зад Ливърпул. Потенциалните последици може да дойдат заради собствеността и фактът, че и двата тима са контролирани от едни шефове.

Съвместният контрол и собственост се превърна в толкова голям проблем във футбола, че накара президента на УЕФА Александър Чеферин да заяви миналата година, че разпоредбите около собствеността на клубовете трябва да бъдат "строги".

Всичко е въпрос на прозрачност и избягване на перспективата два или повече клуба да бъдат контролирани от едни собственици и да имат решаващо влияние върху тях. Като такъв, кошмарният сценарий за УЕФА и самия футбол е заплахата Жирона да бъде насочена да НЕ спечели Ла Лига от техните собственици, за да се гарантира, че Сити няма да пропусне място в Шампионска лига през следващия сезон.

Звучи пресилено, но според правилата на УЕФА (член 5.02, за да бъдем точни) два отбора от една и съща група на собственост не могат да се състезават един срещу друг.

Още: "Опитах се да я питам": Кайл Уокър призна за "идиотските" си решения и грозната изневяра

Ако два такива клуба се класират за едно и също състезание на УЕФА, отборът, който е завършил на по-горно място в шампионата, получава квотата. Ако двата отбора завършат на една и съща позиция, този с най-висок клубен коефициент ще е печелившият.

При положение, че Жирона стане шампион, а Сити завърши втори във Висшата лига, то испанският тим ще играе в Шампионска лига през следващия сезон, а Сити ще падне в Лига Европа.

До този момент липсват, каквито и да е предположения, че Жирона ще получи "напътствия" да изгуби нарочно първото място, но остава въпросът за неправомерно влияние, след като "Сити Груп" има под егидата си 13 отбора!

Връзките между Сити и Жирона са силни и неоспорими

Още: Изненадващ треньор е изборът на Сити за наследник на Гуардиола

През август 2017 г. фирмата придоби 44,3% дял в каталунския тим в равноправно партньорство с футболната група Жирона, която е собственост на Пере Гуардиола, брат на мениджъра на Сити, който сега заема позицията на председател на клуба. Оттогава "Сити Груп" увеличи дела си до 47%, докато Пере Гуардиола сега притежава 16%. 15 играчи са се преместили директно от Сити в Жирона , под наем или с постоянен трансфер. А имена се личат както в борда както на "Сити Груп", така и в този на испанския клуб.

Тесните връзки и проблемите със собствеността не витаят само над Манчестър Сити и Жирона. Предстоящото пристигане на сър Джим Ратклиф в Манчестър Юнайтед с 25% дял в клуба и пълен контрол върху футболните операции означава, че УЕФА ще трябва да действа, ако Юнайтед и Ница, също контролирани от групата INEOS на Ратклиф, се класират за същото състезание. Поне към момента не изглежда вероятно да има подобен проблем заради представянето на "червените дяволи".

Как УЕФА вече се справи с подобен проблем?

УЕФА вече намери начин веднъж да заобиколи подобни трудни проблеми в миналото. РБ Лайпциг и ФК Залцбург имат право да се състезават в Шампионската лига заедно от 2017 г., въпреки че и двата са собственост на "Red Bull Group". Залцбург трябваше да премахне Ред Бул от името си, когато се състезава в Европа, тъй като УЕФА не разрешава имената на спонсори в своите състезания, но по-важното е, че промениха персонала в своя борд, за да демонстрират ясно разделение в контрола върху двата клуба.

Още: Гуардиола: Като си тръгне Клоп, и част от Манчестър Сити ще си тръгне

Шест е щастливо число за Гуардиола: Манчестър Сити най-накрая победи Тотнъм в Северен Лондон (ВИДЕО)

Официално: Манчестър Сити се раздели (временно) с футболист, за когото похарчи 49 милиона евро

Тотнъм - Манчестър Сити по ТВ: Кога и къде да гледаме 1/16-финала за ФА Къп?

Гуардиола с добри, но и лоши новини за Холанд преди дербито Тотнъм - Манчестър Сити

Манчестър Сити Сити осъществи първи зимен трансфер, но ще може да използва новия чак след година

Реал Мадрид свали Манчестър Сити от върха на най-богатите клубове

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички