Защо 2018 година се оказа толкова мрачна за Испания?


Защо 2018 година се оказа толкова мрачна за Испания?
Снимка: Getty Images/Guliver

1507 0

Испанският национален отбор продължава да изживява тежки моменти. След като отпадна още на 1/8-финалите на Световното първенство в Русия през лятото, този месец изживя още един удар. Испания не успя да се възпозлва от шанса си в Лигата на нациите да стигне до финалите, където да играе двубои за спечелване на турнира. 

В група заедно с Англия и Хърватия - испанският тим завърши на второ място. Тяхната група бе една от най-завързаните, като последният мач между англичаните и "шахматистите" можеше да изстреля селекцията на Луис Енрике, ако бе завършил при равен резултат. Това обаче не се случи и участието им в новия турнир приключи. 

Затова ви представяме 7 ключове моменти за Испания през годината:

Оптимизмът след победата над Аржентина

Испания започна 208 година с равенство срещу Германия, но след това последва гръмък успех, който ентусиазира всички в испанския лагер. През март месец в приятелска среща "гаучосите" бяха победени с 6:1. Три месеца преди Мондиала това вдъхна още повече увереност в "Ла Фурия" и се очакваха големи неща от тях в Русия. За проблемите в тима обаче се загатна в следващите две срещи, когато завършиха 1:1 с отбора на Швейцария и постигнаха трудна победа срещу Тунис с 1:0. 

Уволнението на Хулен Лопетеги

Шансовете на Испания за световната титла намаляха драстично на 13 юли тази година. Тогава националният селекционер Хулен Лопетеги бе уволнен непосредствено преди старта на турнира. Още тогава стана ясно, че отборът ще бъде сериозно разклатен, въпреки че бе слаган сред основните фаворити. 

Феновете с голямо мнозинство поискаха завръщането на Касияс в "Ла Фурия"

От испанската федерация обявиха за раздялата с Лопетеги, след като дни по-рано Реал Мадрид обяви, че именно Лопетеги ще бъде новият наставник на "белия балет", след приключването на Световното първенство. Неговото място бе заето от спортния директор Фернандо Йеро, който не се справи и отборът отпадна безславно от турнира. 

Отпадането от Световното първенство в Русия

Именно и това бе най-големият удар за испанците, тъй като рано-рано още на 1 юли домакинът Русия изпрати големият фаворит да си ходи у дома. От този момент се очакваше, че Испания ще претърпи множество промени, за да може да следващия голям турнир да се представи на много по-високо ниво. 

Оттеглянето от националния отбор

След Мондиала ключови за отбора футболисти се отказаха от националния. Андрес Иниеста, Жерар Пике и Давид Силва обявиха, че са изиграли последните си двубои с националната фланелка. Тримата бяха от огромно значение за тима, което означаваше, че отборът ще трябябва да претърпи големи промени, за да се намери оптималният вариант за тяхната замяна. 

Назначаването на Луис Енрике

8 дни след Мондиала, на 9 юли, Луис Енрике официално пое испанския национален отбор. На 19 юли бе и официалното му представяне, на което той обеща, че ще има сериозни проблеми в състава. И спази своята дума. 

Мечтан старт, но след това кошмарно завръщане в реалността

Имаше няколко изненади още с първите повикани от Енрике, като остави Коке и Жорди Алба извън състава, но резултатите от първите два мача бяха много добри. Победи Англия с 2:1 на "Уембли", след което разгроми Хърватия с 6:0. След това победи с 4:1 Уелс, но  дойде и загубата от Англия с 3:2 в Испания. 

Провала в Лигата на нациите

Испанците така и не успяха да се съвземат след загубата от Англия и загубиха от Хърватия в Загреб. По този начин се надяваха на равенство между Англия и Хърватия, до което не се стигна и испанците останаха на второто място, което не им осигури нищо. 

Селекционерът Луис Енрике вече имасвоите любимци в националния отбор - ето кои са те

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички