ВИДЕО: Барселона падаше у дома, но за 9 минути сътвори обрата на сезона


ВИДЕО: Барселона падаше у дома, но за 9 минути сътвори обрата на сезона
Снимка: Getty Images

6028 0

Барселона изигра най-зрелищния си мач дотук през сезона в Ла Лига на своя стадион на "Монжуик" срещу Селта (Виго). Каталунците бяха напът да запишат първа загуба през кампания 2023/24, след катогубеха с 0:2 до 81-ата минута. Тогава обаче опазеният до този момент Левандовски избухна и изравни резултата, а лятното попълнение Жоао Кансело донесе пълния обрат.

Селта игра отлично през първото полувреме, въпреки че Барселона атакуваше повече и владееше топката повече. Гостите откриха в 19' чрез Ларсен, а в 76' покачиха на 2:0 след попадение на Дувикас.

Пет минути по-късно каталунците най-накрая показаха истинското си лице. Левандовски намали след асистенция на Феликс, а след още 5 минути нанесе втори удар, този път с помощта на Жоао Кансело.

До пълния обрат се стигна в 90-ата минута, когато самият Кансело се разписа във вратата на Селта след асистенция на Гави. Така "блаугранас" удължиха победната си серия на 6 срещи и временно се изкачиха на първа позиция в Ла Лига. Гостите от Виго пък допуснаха четвърта загуба в последните си 6 мача и се намират на 17-о място.

Ето как се разви мачът:

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Барса владееше повече топката в началните минути, но липсваха каквито и е да опасности пред двете врати. В 18' Селта стигна до добра възможност, но Яго Аспас се поколеба пред вратата на Тер Стеген и не стреля убедително - германецът се разтегна и изби в корнер.

Барселона не успя да изчисти добре след изпълнението му и така топката стигна до Йорген Ларсен, който се прицели в долния ляв ъгъл на Тер Стеген и откри резултата в полза на гостите. В 23' пред каталунците се откри отлична възможност да изравнят, когато Гюндоган намери Феликс, но португалецът стреля неточно.

В последния четвърт час Барселона натисна своя съперник в опит поне да изравни. В 36' Андреас Кристенсен фаулира голмайстора и получи първия жълт картон в срещата. По същото време Шави Ернандес извърши и първата си смяна - принудителна, тъй като Френки Де Йонг има проблеми с левия глезен и вместо него бе пуснат в игра Гави.

Каталунците продължиха да редят атаки и при една такава в 38-ата минута Маркос Алонсо успя да отправи удар с глава, но право в ръцете на вратаря на гостите. Въпреки това Селта стигна до по-чиста ситуация в мача. В 41' при ответна атака Ларсен опита да изненада Тер Стеген с изстрел с глава, но стражът се намеси решително. При добавката Ромеу спаси вратата на домакините след удар на Бамба, а при нова такава Де ла Торе стреля над напречната греда.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Шави реагира на негативния резултат с двойна смяна още на почивката. Той пусна в игра Роналд Араухо и Ламин Ямал, а извади Ориол Ромеу и Маркос Алонсо.

В 50-ата минута Бамба нахлу в наказателното поле на домакините, а в опит да го спре, Гави осъществи лек контакт с него. Това накара играчите на тима от Виго да скочат с претенции за дузпа, но съдията не видя основание да прегледа ситуацията чрез ВАР.

Колко добре работи отбраната на гостите тази вечер най-добре илюстрира фактът, че острието на каталунците - Роберт Левандовски, стигна до първия си изстрел в мача в 51'. Той обаче беше доста неточен. Две минути по-късно Кристенсен блокира удар на Аспас, който можеше да създаде много проблеми на "блаугранас".

След изтичането на час игра на "Монжуик" Шави извърши нова смяна, пускайки в игра Алехандро Балде и прибирайки Андреас Кристенсен.

Барселона, който до момента имаше само 2 отправени удара към съперниковата врата, получи страхотен шанс да изравни в 64'. Тогава Феран Торес се възползва от грешка на гостите и успя да се изправи сам срещу вратаря. Когато обаче нанесе изстрела, защитник опита да го блокира и повлия на посоката, така че ударът мина встрани от целта. Две минути след това отново Феран се размина с това да превърне головата възможност в така търсеното попадение.

Барса търсеше изравнителното попадение, но тимът от Виго изобщо не показа примирение с минималния си аванс и успя да нанесе втори удар. Това се случи в 76-ата минута, когато Селта организира бърза атака, Аспас намери Анастасиос Дувикас и той, останал сам срещу Тер Стеген, го преодоля с нисък удар за 0:2!

И макар до 80-ата минута Селта да бе поставил домакините в шах и мат, в рамките на няколко минути ролите се размениха. Каталунците успяха да намалят изоставането си в 81', когато Левандовски получи подаване от Жоао Феликс и с прехвърлящ удар отблизо върна надеждите на "Минжуик".

В 86-ата минута резултатът бе изравнен, а отново полският голмайстор бе в прегръдките на съотборниците си. Той бе изведен от Жоао Кансело сам срещу Иван и с нисък удар го преодоля за втори път - 2:2. Барселона още не бе казал последната си дума и го направи в 90'. Тогава Гави центрира прекрасно, а нахлуващият Кансело нанесе безмилостен удар и донесе пълния обрат в каталунската столица.

See video "barcel" on OK. Video Player https://ok.ru

Стартови състави:

Барселона: Тер Щеген, Кансело, Торес, Левандовски, Феликс, Кристенсен, Алонсо, Ромеу, Де Йонг, Гюндоган, Кунде

Селта: Иван, Мингеса, Унай, Старфелт, Карлос, Михайло, Белтран, Лука, Аспас, Ларсен, Бамба

ПРЕДИ МАЧА

Каталунците са в серия от пет поредни победи и ще търсят нова такава на своя "Монжуик". Те се намират на втората позиция във временното класиране с 13 точки, като изостават с две от лидера Реал Мадрид. Селта пък заема 16-ата позиция с едва 4 пункта.

Гостите са в лоша серия и в пет мача в лигата могат да се похвалят с една единствена победа, 1 реми и цели 3 загуби. Това дава надежди на домакините, че няма да им е особено трудно днес.

През миналия сезон каталунците стигнаха до минимален успех с 1:0 над Селта на "Камп Ноу", но като гост бяха изненадани от аутсайдера, който ги победи с 2:1.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички