Сърцето на Барселона е под сериозна заплаха


Сърцето на Барселона е под сериозна заплаха
Снимка: Guliver/GettyImages

3367 0

Успехите на Барселона в последното десетилетие се дължат най-вече на един фактор - ръководството на тима се обърна към "Ла Масиа", за да произведе няколко суперзвезди, извели "блаугранас" отново до най-високите върхове на световния футбол. Меси, Пике, Иниеста и Шави са най-добрите примери за преобръщането на съдбата на посредствения в началото на века тим на каталунците, но сега именно "Ла Масиа" - сърцето и генераторът на този проект, е под сериозна заплаха.

През това лято Барселона буквално се отрече от своята академия, която донесе толкова много успехи на тима. В отбора бяха привлечени много нови попълнения, за да се увеличи дълбочината на тима, но нито един "Ла Масиа" не беше промотиран в първия отбор.

ЧЕРВЕНАТА ЛАМПА В БАРСЕЛОНА СВЕТНА ТВЪРДЕ РАНО

Стигна се до там, че при последния двубой на Барселона (загубата от Алавес), имаше само един играч, които са израснали в школата на Барселона - Серхио Бускетс. Дори за дефанзивния халф е малко спорно колко години точно е изкарал в академията на клуба, след като на "Ла Масиа" той изкарва точно две години, преди да заиграе в първия отбор на "блаугранас".

Денис Суарес и Алейш Видал също могат да минат за завършили школата на Барселона, но и двамата прекарват по една година там и не могат да бъдат считани за рожби на клуба. Така, за пръв път от 14 години насам Барселона почна мач в Ла Лига само с един футболист от школата.

Това е в пълен контраст на политиката, която налагаха преди Енрике Хосеп Гуардиола и Тито Виланова. През 2012 година Тито дори си позволи да пусне цял отбор от играчи, израснали в легендарната каталунска школа.

В ИСПАНИЯ СЕ РОДИ НАЙ-ВЕЛИКАТА РЕЗЕРВНА СКАМЕЙКА

В Барселона казват, че всичко е наред в момента, но всъщност не е точно така. Ако досега треньорите в клуба се обръщаха към Барселона Б и "Ла Масиа" за играчи, то Луис Енрике и техническият директор Роберт Фернандес обърнаха гръб на стартирания от Пеп Гуардиола и Чики Бегиристайн проект, според който няма нужда от много нови футболисти, а от качествени момчета, израснали с идеята "Барселона".

Това лято ясно показа промяна в курса и все по-голямата прилика между каталунците и отбора, на когото най-малко искат да подръжават - Реал Мадрид. Дали е за добро или лошо - предстои да разберем...

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички