Суарес Vs Тевес, часове преди финала


Суарес Vs Тевес, часове преди финала

1621 0

Часове преди финала в Шампионска лига, "Чемпионат" анонсира големия сблъсък през призмата на противопоставянето между Карлос Тевес и Луис Суарес.

СИЛНИ СТРАНИ

Козовете на Суарес и Тевес, разбира се, се крият в атакуващите действия. При това и двамата футболисти доста органично се вписват в схемата на Барселона и Ювентус, носейки огромна полза както в отборната игра, така и в индивидуалните действия. Спомнете си какъв пробив направи Карлос по време на първия полуфинален мач с Реал Мадрид, в резултат на който спечели дузпа: фактически аржентинецът сам постигна този резултат, тъй като Мората се разписа след удар на Тевес. Със Суарес историята е сходна... как той се размина със защитата на Пари Сен Жермен!

В момента е трудно да си представим, че Тевес е бил толкова добър в друг отбор, както сега в Ювентус. Но и за Суарес бях убеден, че за адаптация в Барселона след трансфера от Ливърпул ще му трябва много повече време.

Като цяло, имаме си работа с двама футболисти от висока класа, явяващи се ако не ключовите фигури в своите клубове, то поне много важни винтчета в механизма на отбора.

НЕДОСТАТЪЦИ

Сега - за слабите страни. Не знам може ли това да се брои за недостатък, но... Струва ми се, че Суарес може да вкарва още повече. Да, той и така се разписва достатъчно, но ако си спомняте какви моменти имаше пред него в "Ел Класико", когато той пропусна от перфектни ситуации, или в първия мач с Байерн (Мюнхен), когато Луис сам можеше да реши изхода на мача. Повтарям, не знам дали това може да се отнесе към недостатъците и има ли минуси Суарес по отношение на футболната страна. За поведението на уругваеца в стресови ситуации ние и сами прекрасно знаем. Демоните в него се вселяват периодично, в резултат на което от Доктор Джекил той се превръща в Мистър Хайд. Жалко, между другото, че Киелини няма да играе във финала.

Тевес, между другото, също има проблеми с характера и това също може да се отнесе към недостатъците му. Не ми беше съвсем ясно, когато аржентинецът публично започна да обсъжда работата на Алегри, когато публично отказа да влезе като резерва в Манчестър Сити. Тевес имаше и малки проблеми в Юнайтед. Както и да е, поглеждайки лицето на футболиста и знаейки за неговите роднини, братя, става ясно: той е труден човек.

РАБОТОСПОСОБНОСТ

В този компонент двамата трябва да получат ако не най-висок резултат, то близка до тази оценка. Суарес може да се премести и на фланга, и в средата. Той постоянно търси свободни пространства, като същевременно успява да увлече съперниците, което открива коридори на Неймар, Меси, Ракитич и Иниеста.

Тевес в това отношение е подобен футболист, въпреки че позициите им със Суарес са различни. Ако Луис има по-свободна роля в нападението на Барселона и с Меси и Неймар се въртят постоянно, то Карлос играе като централен нападател. Така че от гледна точка на беговата работа Тевес по нищо не отстъпва на Суарес. Пирло изпълнява диспечерските функции, той насочва атаката - за движението са отговорни другите футболисти. И аржентинецът тук върши огромно количество работа.

ТЕХНИКА

Техника - доста спорно понятие. Вижте какво вземам под внимание: техника на владение на паса, техника на обработка на топката или умение да играеш един на един.

Тевес вероятно би могъл да получи допълнително точки, защото изпълнява статичните. Но си спомнете как Суарес ги изпълняваше в Ливърпул. Все още пред очите ми е голът му срещу Зенит! Просто фантастичен!

Сега за оценките. Никого не искам да обиждам, но ние можем да сравняваме техниката, когато говорим условно за Кашчелан и Газински. А когато става дума за Тевес и Суарес, показателите трябва да бъдат равни. Девятката, вероятно, е по-близо до еталона, но бих се спрял на равен резултат.

ИГРАТА С ГЛАВА

Суарес е по-висок, заради което има преимущество в играта с глава. Но въобще да бележи с глава не влиза в задълженията на Тевес. Дори не си спомням кога за последен път го направи. Впрочем, същото важи и за Луис - той по-често бележи с крака, отколкото с глава. Въпреки това, заради умението му да препречва и да се позиционира добре, според мен, е малко по-напред от аржентинеца.

УДАР+ПАС

Головете на Тевес от границата на наказателното поле са възхитителни! Голът в Дортмунд с десния крак беше чудесен. Той удря здраво и мощно. Ако оценяваме удара с десен крак, то при Тевес той е близо до 9 от 10. Суарес е толкова добър в играта и с двата крака, което го прави еднакво опасен и при удар, и при пас. Доказателство за това е, че той е играчът (след Меси) с най-много асистенции през сезона - 23. Не забравяйте как той вкара на ПСЖ, когато мушна топката между краката на Давид Луис, а след това със смъртоносен удар прати топката в горния ъгъл.

Като цяло Тевес повече опитва късмета си от границата на наказателното поле, а Суарес - извън границите му. И затова бих дал на Тевес осем точки, а на Суарес - седем. Но ако вземем , то тук уругваецът, според мен, играе доста по-изящно. Поради това среден резултат за двамата - осмица.

ИНТЕГРАЦИЯ В ОТБОРНАТА ИГРА

Суарес така органично се слива с тази Барселона, че на мен веднага ми се стори като пъзел, в който липсва едно парче. Това е уругваецът - той е именно деецът в атака, от който каталунците се нуждаеха след раздялата с Давид Вия. В отбора на Луис Енрике Суарес е като ръкавица.

Що се отнася до Тевес, на него тези характеристики също му подхождат. Цялата структура на игра в Ювентус напоследък се строи по масиран ешелон, и в отбора задължително трябваше да има свързващ футболист. Така че, ако Пирло е връзката между отбраната и полузащитата, то Тевес е връзката между средната линия и атаката.

Но тъй като някой трябва да спечели този спор, а в мен бушува повече испанското, отколкото италианското и аржентинското, то на Карлос бих дал 9 точки, а на Луис - десет!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички