Случаят "Миралем Пянич" - символът на всичко сбъркано в Барселона


Случаят "Миралем Пянич" - символът на всичко сбъркано в Барселона
Снимка: Getty Images

14799 0

Много се изговори и изписа за спортно-техническото състояние на Барселона в последната една календарна година. В този период от време се случи какво ли не в Каталуния и въпреки сериозните промени по високите етажи и в съблекалнята, все още феновете на Барса не са сигурни в светлото бъдеще на любимия си отбор.

Лионел Меси вече не е част от "блаугранас" и дори новият президент Жоан Лапорта не успя да се справи с трудната задача да вкара във финансов ред Барселона. Разбира се, за това си има обективна причина - тежкото наследство, което той завари от Хосеп Мария Бартомеу...

Един футболист обаче, се явява олицетворение на всичко сбъркано в клуба в последната не само една година, но и назад във времето - това е босненецът Миралем Пянич!

През лятото на 2020 г. Барса реши да си купи "готов продукт" и да се раздели с млад и обещаващ играч - халфът на Ювентус премина на "Ноу камп", а в обратната посока към Италия пое бразилецът Артур. Каталунците замениха 24-годишен футболист за 30-годишен такъв...

Факт е, че нито един от двамата не успя да се впише в състава на новия си отбор - Артур изигра общо 30 срещи с екипа на Юве, в голяма част от които влизаше като резерва. Същият брой мачове записа и Пянич в Испания, но и той се появяваше по-често от пейката. 

И тук идват закономерните въпроси - защо Барселона предприе такава размяна, след като нямаше намерение да използва услугите на босненеца? И защо сега, година по-късно, го прати да рита под наем в турския гранд Бешикташ, след като се предполага, че на 31 години Пянич все още има много футбол в краката си?

Еднозначен отговор може би съществува само в главите на ръководителите на Барселона. Но е очевидно, че в последните години клубът тотално занемари адаптацията на играчи от прочутата си школа "Ла Масия", за сметка на доказали се вече футболисти. Тоест - каталунците смениха политиката си и вече желаеха "готови продукти", вместо да инвестират в създаването на такива!

Типичен пример за тази промяна на курса бе трансферът на Антоан Гризман, който така или иначе вече се завърна в Атлетико Мадрид. Ситуацията с нежелания от Роналд Куман Рики Пуч също е показателна за това - едно младо момче, което тича и се раздава до последно, без значение в коя минута се е появил на игрището!

Да посочим и примера с Илаиш Мориба - суперталант, който вече също не е в Барселона. Не можем да не споменем и феномена Педри, който изигра хиляди минути през сезон 2020/21, но той дойде с трансфер от Лас Палмас и се оказа, може би, най-сполучливият ход на пазара за клуба през последните години.

Но къде са играчите от школата, къде са новите "Иниеста", "Шави", "Меси", "Бускетс", "Пике", "Фабрегас", "Педро" и т.н.? Няма ги - Барселона се превърна в клуб, който иска резултати СЕГА и НА СЕКУНДАТА. По-лошото е, че не ги постига, а само трупа нови и нови дългове...

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички