Ще бъде ли успешен Шави в Барселона? Статистиката говори за легенди, станали треньори


Ще бъде ли успешен Шави в Барселона? Статистиката говори за легенди, станали треньори
Снимка: Getty Images/Guliver

3711 0

След поредица от неубедителни игри и резултати за Барселона, както и липсата на трофей от Шампионска лига вече няколко сезона, се заговори за първо уволнение на треньор при каталунците от 17 години насам. Жертвата ще бъде сегашният наставник Ернесто Валверде, а спряган негов заместник е любимец на привържениците - легендата на клуба Шави. Но дали той би се справил? Припомняме няколко случая на играчи, които, след като прекратяват кариерата, си се завръщат в любимия клуб, но като треньори.

Пеп Гуардиола - считан от мнозина за най-качествения съвременен треньор. След като напуска Барселона като играч през 2001 г., той се завръща начело на Барселона Б преди да бъде повишен като треньор на първия отбор. Останалото е история, която го превръща в един от най-успешните наставници в историята на клуба с неговите 14 трофея за 4 години.

Зинедин Зидан - друг красноречив пример. Французинът бе част от "Галактикос" в началото на века и приключи кариерата си на "Сантяго Бернабеу". Завръща се обаче начело на "кралския клуб" през 2016 г., а най-значимите му успехи за 3-те поредни трофея от Шампионска лига. След кратко прекъсване, отново поема "белия балет".

Антонио Конте - за 15-те си сезона като играч на Ювентус печели почти всичко възможно - 5 пъти първенството, Купата на Италия, Шампионска лига и Купата на УЕФА (Лига Европа). След края на кариерата си минава през няколко отбора като наставник, преди да се завърне при "бианконерите". Започва доминацията, която продължава и до днес, с 3 поредни титли от Серия А, но след това поема националния отбор на Италия. Сега е в кръвния враг Интер.

Франк Лампард - това е най-актуалният пример. Именно поради това няма как да бъде дадена оценка на бившия полузащитник, но началото е обещаващо с налагането на много млади и перспективни футболисти. Статута му сред феновете след дългите години, прекарани на "Стамфорд Бридж", дори не трябва да се разяснява.

Роберто Ди Матео - изиграва за Челси почти 120 мача (1996-2002). След края на футболната си кариера е помощник на Андре Вилаш-Боаш в Челси, за да поеме отбора собственоръчно през 2012 г. и да го изведе до историческа първа титла от Шампионска лига. Още в началото на следващия сезон обаче авентюрата му начело на "сините" приключва.

Алан Шийрър - играчът отбелязал най-много голове във Висшата лига, легенда на Нюкасъл. Като футболист кариерата му е белязана от множество успехи. Приключва кариерата си през 2006 г., за да се завърне като треньор през 2009-а и да се опита да спаси "свраките" от изпадане. Престоят му е колкото кратък, толкова и неуспешен.

Филипо Индзаги - Милан се бе уверил в успеха на бивши играчи начело на тима след успехите на Фабио Капело и Карло Анчелоти и назначи легендата Идзаги, който замени временния Зеедорф. Резултатът - 14 победи от 40 мача и 10-о място - най-лошото за "росонерите" от 17 години.

Тиери Анри - французинът проби за големия футбол от Монако, когато му предстоеше да стане световен шампион и легенда на Арсенал. През октомври 2018 г. Анри застана начело на монегаските, но се задържа само 3 месеца, след като загуби 11 от 20-те си двубоя.

Дженаро Гатузо - италианецът носи екипа на Милан цели 13 години, записвайки 335 двубоя. През 2017 г. става треньор на "росонерите", а привържениците са повече от развълнувани. През миналата обаче неговият престой приключва. Макар и да не може да бъде определен като пълен провал, той в никакъв случай не е и успешен. В момента е начело на Наполи.

Шави, сигурен ли си, че ще успееш?

СЛЕД СЛУХОВЕТЕ: ОТ КЛУБА НА ШАВИ РЕАГИРАХА ОСТРО

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички