Роберт Левандовски се превръща в първия полски футболист на Барселона


Роберт Левандовски се превръща в първия полски футболист на Барселона
Снимка: GettyImages

6220 0

Роберт Левандовски премина успешно медицински прегледи и най-накрая се превърна във футболист на Барселона. Най-силните му години от кариерата преминаха в Германия, където се подвизаваше за Байерн Мюнхен и Борусия Дортмунд, но след 8 години на "Алианц Арена" акостира на "Камп Ноу".

Така освен като първи избор на върха на нападението за Шави, 33-годишната суперзвезда се превръща и в първият полски футболист, подвизавал се за "блаугранас". В архива на клуба Валтер Росицки е сочен за първия играч роден в Полша и играл за световния колос, но това не е точно така.

Специализираното разследващо списание CIHEFE уточнява, че истинското име на въпросният футболист е Валтер Цезар Макс Росицки, като се стига до извода, че той е германски гражданин от Хамбургер, роден в града на 16 март 1889 г, съобщава Mundo Deportivo.

Росицки е играл за каталунците между 1911-а и 1913-а, а по звание е лейтенант. Именно като германски гражданин фигурира във военното си досие от Първата световна война, което допълнително потвърждава съмненията. Немецът печели две титли на Испания (1911/12 и 1912/13) и шампионата на Каталуня (1912/13). По-късно играе и за Реал Мадрид.

Левандовски ще бъде четвъртият поляк в почти 123-годишната история на клуба, ако гледаме всички спортове. Първи е хандбалистът Богдан Вента, който подписва с "блаугранас" в края на миналия век. През 2013-а Мачей Болеслав Лампе игра подсилва баскетболния тим, докато Камил Сижак спечели 17 трофея с хандбалния отбор на Барселона.

Вижте първите думи на Левандовски като играч на каталунците!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички