Рингът днес е "Камп ноу", а без Меси и Роналдо галавечерта ще ражда нови герои


Рингът днес е "Камп ноу", а без Меси и Роналдо галавечерта ще ражда нови герои
Снимка: Getty Images/Guliver

2376 0

В този следобед вниманието на целия футболен свят ще се събере във фокус на стадион "Камп ноу" в Барселона, където ще се изиграе може би най-горещото и със сигурност едно от най-старите дербита на планетата. Ел Класико - един сблъсък на 116 години, всеки път с огромен заряд, много класни изпълнители и винаги неочакван изход.

В сблъсъка, който е първи през сезона в Ла Лига, домакините ще потърсят своето утвърждаване като фаворити за спечелването на титлата в Испания отново. Каталунците се съвзеха след лоша серия в шампионата, продължила 4 мача, като победиха с 4:2 силния съперник Севиля. Мадридчани пък все още са в изумително слаба серия - нямат победа в 4 последователни мача, в които са спечелили само 1 точка. Плюс това, едва в последния кръг - в мача срещу Леванте, "белите" съумяха да вкарат гол и така записаха 465 минути без отбелязано попадение, което е антирекорд за клуба.

В класирането Барселона е на второ място, с 1 точка по-малко от Атлетико, който обаче е и с мач повече. Реал е едва на осма позиция, изпадайки дори от зоната "евротурнири" за следващия сезон. Ужасният старт на сезона е поставил в ъгъла треньора на гостите Хулен Лопетеги, като отдавна в Испания писаха, че загуба в Ел Класико ще го остави без работа.

За първи път от 9 години насам в този огромен двубой няма да участва поне един от единствените двама петкратни носители на "Златната топка" - Лионел Меси или Кристиано Роналдо. Звездата на Барселона е аут за 3 седмици, след като си счупи ръката в мача срещу Севиля, а голмайсторът на Реал напусна в посока Ювентус това лято. За първи път от много време насам домакините ще са и без легендарния халф Андрес Иниеста, който през лятото напусна в посока Япония. Ясно е, че този мач ще търси своите нови герои, което от своя страна повдига интереса към него, противно на логиката.

Последното дерби, което се игра без Меси и Роналдо, бе през декември 2007 г. Тогава мадридчани спечелиха с 1:0 с гол на Жулио Баптища. От момента, в който Роналдо пристигна в Мадрид през 2009 година, са се изиграли 32 Ел Класико и в 30 от тях португалецът и аржентинецът са били един срещу друг на терена. В тези 30 мача 14 победи е празнувал Меси, 8 пъти - Роналдо, а още 8 пъти точките са били поделени между двата испански гранда. Общата статистика е следната: Меси е вкарал 26 гола в 38 мача срещу Реал, а Роналдо - 18 попадения в 30 дербита с Барселона.

В Мадрид се опасяваха, че двама от ключовите им играчи - защитникът Марсело и нападателят Карим Бензема, могат да пропуснат двубоя заради контузии, но те са възстановени и ще могат да играят на "Камп ноу". Със сигурност аут за сблъсъка заради травма е Дани Карвахал.

Каталунците няма да могат да разчитат в мача на трайно контузения си защитник Самюел Юмтити, аут заради травма е и Томас Вермален. Под въпрос е добре представящият се напоследък Артур Мело.

Главен рефер на мача ще бъде Хосе Мария Санчес Мартинес. Битката от 10-и кръг на Ла Лига започва в 17,15 часа и ще можете да я следите на живо в SportLive.bg.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички