Резерви и деца на Барселона с безценен успех: Доближиха се на точка от топ 4 и Атлетико в Ла Лига


Резерви и деца на Барселона с безценен успех: Доближиха се на точка от топ 4 и Атлетико в Ла Лига
Снимка: Getty Images

7647 0

Барселона записа безценен успех и започна по добър начин новата 2022-ра година. Каталунците надделяха с минималното 1:0 над Майорка, като победата не дойде лесно. Единственото попадение в срещата бе отбелязано от централния нападател Люк де Йонг в последните секунди от първото полувреме.

Успехът бе изключително важен за Шави и компания, тъй като с него отборът събра 31 точки след 19 мача и се доближи само на пункт от шампиона Атлетико (Мадрид), който към момента е на четвъртата позиция. Майорка пък остава 15-и с 20 точки - 4 над зоната на изпадащите.

Авансът след първата част можеше и да е далеч по-сериозен за гостите, но Люк де Йонг нацели на два пъти гредите (28' и секунди след това), вторият от които, след красив ножичен удар. Така той се превърна в първия играч на каталунците (без Лионел Меси), който удря два пъти гредите в един мач в Ла Лига от 16 август 2019 година, когато Рафиня право същото на "Сан Мамес". За Де Йонг това беше и 12-и гол в Ла Лига и 9-и в шампионатно гостуване (75%) - най-високият процент между играчите в първенството, вкарали поне 6 гола от сезон 2019/20 насам (равен процент с Антони Лозано, който е с 6 от 8 гола като гостуващ).

Трябва да се вземе предвид и че поради многото проблеми с отсъстващи футболисти 11-ката далеч не бе оптималната. Така Барса излезе с третата най-млада 11-ка от поне сезон 2005/06 насам (оттогава OptaJose води статистиката), като средната възраст на играчите бе 24 години и 201 дни.

За Барселона предстои гостуване на Линарес от 1/16-финалите за Купата на Краля в сряда (05.01), а в събота нова визита - в Ла Лига на Гранада (08.01). Следващите два мача и за Майорка са на тези дати и също са гостувания - на Ейбар за Купата и на Леванте в шампионата.

СЪСТАВИ

Майорка: Рейна, Мафео, Русо, Валйент, Коста, Баталиа, Баба, Санчес, Родригес, Лий Канг-ин, Анхел

Барселона: Тер Щеген, Пике, Араухо, Мингеса, Гарсия, Френки де Йонг, Нико, Пуч, Жутгла, Ахомаш, Люк де Йонг

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Въпреки многото проблеми с неналични играчи гостите от Барселона започнаха активно срещата и с натиск срещу своя домакин. Впечатление в първите минути направи отличното включване на Ахомаш, който стартира за първи път като титуляр за представителния тим в официален мач (до този момент имаше само 45 записани минути в официален мач).

Именно младокът донесе и първата реална опасност, след като около 10-ата минута влезе навътре отдясно и стреля, но не успя да насочи топката в някой от двата ъгъла и стражът на Майорка се справи, избивайки в ъглов удар.

В 28-ата минута каталунците бяха изключително близо до гола. Люк де Йонг получи технично подаване в наказателното поле и със сетни сили чукна топката с шпагат, прокара я покрай излезлия вратар, но тя се спря в страничния стълб.

След по-малко от минута малшансът за нападателя бе още по-голям! Той получи центриране в наказателното поле и изпълни красива странична ножица, но този път топката се спря в напречната греда.

44' - 0:1! Минута преди края на полувремето Мингеса центрира в наказателното поле, а там на втора греда бяха оставени Люк де Йонг и Роналд Араухо. Нидерландецът успя да играе с глава и да накаже грешката на вратаря, който увисна и оголи вратата си.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

След почивката домакините успяха да владеят топката в доста по-дълъг период от време, отколкото го правеха през първото полувреме, но опитите за удар липсваха.

Около четвърт час след началото на втората част Араухо центрира остро по земя отляво към Люк де Йонг. Той бе намерен от подаването и стреля в движение отблизо, но от трудна позиция не успя да намери очертанията на вратата, пращайки топката с малко над напречната греда.

Чисто футболните моменти и красивите отигравания и положения съвсем намаляха с доближаването до края на срещата. Играчите на Барселона станаха и по-агресивни, използваха повече нарушения, за да накъсват по-често играта на домакините, които все пак опитваха да атакуват, за да изравнят.

Повечето нарушения пък не се харесаха на домакините и това леко изнерви футболистите на терена. Все по-чести бяха и претенциите към главния съдия.

В 84-ата минута се стигна и до най-чистото положение за гол пред вратата на Тер Щеген до момента. След центриране от пряк свободен удар топката стигна до Мбула, който я намери с глава, но ударът му мина с малко над напречната греда.

Във 2-рата минута от добавеното време Майорка изпусна най-златния си шанс. Отлично подаване на далечна греда и изстрел на непокрит футболист от непосредствена дистанция, но там Тер Щеген се намеси великолепно и спаси с една ръка.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Барселона има само една победа в последните си 5 официални мача. Въпреки това в края на годината бяха записани победа срещу Елче с 3:2 и равенство с втория във временното класиране Севиля (1:1), при което каталунците показаха отлична игра и заслужаваха успеха повече от андалусииците.

В клуба се надяват това представяне да продължи, а успоредно с това да се даде старт на една по-различна и успешна 2022-ра година. Първото изпитание е 15-ият във временното класиране Майорка, който се бори за оцеляването си в елита.

Шави ще има сериозен проблем при окомплектоването на състава, като огромен брой футболисти няма да са налични заради коронавирус или травми, сред тях са: Алба, Алвеш, Балде, Брейтуейт, Бускетс, Коутиньо, Дембеле, Демир, Депай, Дест, Фати, Гави, Педри, Робертои други.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички