Момчето, което въплътяваше "Barça per sempre", си отиде - слава Богу, без да се сбогува


Момчето, което въплътяваше "Barça per sempre", си отиде - слава Богу, без да се сбогува
Снимка: Getty Images

8263 0

Тази история - една от най-красивите и значимите в съвременния футбол, започна с едно момче, което не можеше да порасне, защото нямаше кой да повярва в него и да плати лечението му. Тя продължи с един договор, подписан на салфетка, и се разви в една от най-големите любови между клуб и играч. Тази история обаче не завърши красиво - тя бе прекъсната преждевременно от финансови правила, криза и счупени криле. И ако това е краят ѝ, тя завърши с поток от сълзи, мъжки сълзи, и залп от аплодисменти.

Датата 8 август 2021 г. сложи края на престоя на Лионел Меси в Барселона. След 21 години на "Камп ноу" и 17 славни сезона в първия тим кракът на аржентинеца прекрачи "Камп ноу" отвътре-навън за последно и уби надеждите на феновете той да прекара цялата си професионална кариера в клуба на сърцето си. Зад себе си Меси остави цяла ера и близо 800 мача и 672 гола за каталунците. В тази ера той спечели всеки възможен за печелене на клубно ниво трофей и завоюва втрещяващите 7 "Златни топки". Но всяка приказка си има своя край, макар краят на тази да не беше типичният щастлив.

На сбогуване с Барселона геният от Росарио опита с една малка кърпичка да избърше толкова сълзи, колкото цяла хавлия не би могла. "С радост бих останал, направих всичко, но не се получи. Напускам, но не се сбогувам. Ще се върна, защото тук е моят дом", заяви той подсмърчайки и не се поколеба да признае, че това е най-тежкият момент в цялата му вълшебна кариера. "Имах трудни времена, трудни моменти, поражения. Но тогава се връщаш после на тренировка, предстои реванш. А сега няма нова възможност, това е краят. Сега започва друга история – това е много труден момент", посочи Лионел.

Може би най-тъжното от всичко беше причината за тази болезнена за всички страни раздяла. Суперзвездата не напусна заради по-добра оферта, нито от желание да опита късмета си другаде, нито заради пари. Както сам призна, Меси е предложил на клуба да си намали заплатата на 50%, но и това не би могло да го задържи на "Камп ноу". Той не напусна и заради скандал с някого от ръководството, нито защото качествата му бяха избледнели.

Тръгна си заради строгите финансови правила на Ла Лига и кризата, ударила Барселона. Въпреки договорката между клуб и играч и взаимното им желание за нов договор. Според финансовите регулации на испанския елитен шампионат всеки клуб трябва да харчи според приходите си, иначе не може да подписва нови договори.

И така решението беше взето. Никой не можеше да спре тази болезнена раздяла - нито разплаканите фенове около стадиона, нито дошлият с толкова надежди нов президент, нито самият Меси, който очевадно страдаше. Това беше. Аплодисменти, преглътнати нови сълзи и завесата падна.

Но... дали? Дали когато двама герои (клуб и играч) пишат една толкова красива и възвишена приказка, когато между тези двама герои има толкова много любов - краят наистина идва? Не вярвам. В друго искам да вярвам - че където е текло, пак ще тече.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички