Реал Мадрид триумфира за 12-и път за Суперкупата на Испания


Реал Мадрид триумфира за 12-и път за Суперкупата на Испания
Снимка: Getty Images

5676 0

Грандът Реал Мадрид триумфира за 12-и път в своята славна история с трофея за Суперкупата на Испания. Това се случи, след като „лос бланкос“ победи с 2:0 Атлетик Билбао във финалния мач в Джеда и доближи Барселона, който е с 13 трофея в историята на испанския футбол и към този момент се явява рекордьор.

Лука Модрич даде аванс за Реал край Персийския залив със страхотен удар в края на първото полувреме, а дузпа, реализирана от Карим Бензема, през втората част узакони успеха и трофея за отбора, предвождан от Карло Анчелоти. В 88-ата минута пък Раул Гарсия от Атлетик Билбао пропусна дузпа, след като Тибо Куртоа с крак парира опита на играча на баския клуб.

Реал Мадрид елиминира Барселона в полуфиналния дуел, за да се добере до последната среща в своеобразния турнир, провеждащ се в емирствата. Атлетик Билбао, от своя страна, елиминира Атлетико Мадрид в полуфиналната среща, ала баският тим не успя да се противопостави достатъчно качествено на именития си противник и логично купата отпътува за „Сантиаго Бернабеу“.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Срещата в Джеда стартира с изключително темпо, диктувано от двата отбора, но големи положения пред двете врати липсваха, тъй като и двете отбранителни линии действаха добре при нападение на съперника.

В 19-ата минута Карим Бензема стреля от трудна позиция по диагонала, а топакта бе докосната с пръсти от Унай Симон и той я изпрати в ъглов удар. След него Симон рискува да излезе и да боксира топката, а ударът на Милитао с глава не намери очертанията на баската врата. 

Осем след това пък Симон отново се намеси след статично положение, тъй като отби удар с глава на Давид Алаба след центриране от ъглов удар. Осем минути преди края обаче притискането от "лос бланкос" даде резултат в оптимален за хората на Анчелоти момент. Реал организира превъзходна контраатака, която бе завършена с прекрасен удар от хърватския ветеран Лука Модрич, който завърши подаванео от Родриго.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Втората част в Джеда започна по заключителния за първата такава и Реал продължи да налага натиска си. В 50-ата минута Карим Бензема отправи удар от 14 метра, но топката се спря в ръката на Йерай, след което реферът провери чрез ВАР ситуацията и посочи бялата точка.

Зад топката застана Бензема, който с безкомпромисен удар удвои актива на "лос бланкос" - 2:0.

След малко повече от час игра промените, предприети от Марселино, дадоха ефект у играта на Атлетик и те създадоха две опасности за гол пред вратата на Куртоа, но Раул Гарсия и Икер Муниаин пропуснаха да се разпишат във вратата на гранда от испанската столица.

Пет минути преди края на редовното време Юри Берчиче достави страхотен пас за Гарсия, който атакува топката с глава, ала Едер Милитао докосна топката с ръка и след намесата на ВАР реферът посочи бялата точка за Билбао. След преглеждането пък бразилският бранител на "лос меренгес" бе изгонен с директен червен картон, тъй като движението на ръката му предотврати сигурен гол за символичните гости в срещата.

Раул Гарсия стреля силно в средата на вратата, но с левия си крак Куртоа парира изстрела на играча на Атлетик и спаси наказателния удар.

РЕАЛ МАДРИД: Тибо Куртоа – Едер Милитао, Давид Алаба, Тони Кроос, Карим Бензема, Лука Модрич, Каземиро, Лукас Васкес, Винисиус Жуниор, Родриго Гояс, Ферлан Менди

АТЛЕТИК БИЛБАО: Унай Симон – Оскар де Маркос, Йерай, И. Мартинес, Баленсиага – Беренгер, Дани Гарсия, Зарага, Муниаин – Санке, Иняки Уилиямс

ПРЕДИ МАЧА

Реал Мадрид съумя да пречупи с 3:2 големия си враг Барселона в полуфиналната среща, като "лос меренгес" на три пъти повеждаше резултата, но се стигна до продължения, за да си осигурят билет за финалната среща. Със сигурност носителят на трофея ще е нов, тъй като Атлетико Мадрид отпадна именно от Атлетик Билбао в другия полуфинал край Персийския залив.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички