Реал Мадрид срещу Барселона: Защо сблъсъкът се нарича "Ел Класико"?


Реал Мадрид срещу Барселона: Защо сблъсъкът се нарича "Ел Класико"?
Снимка: Getty Images

7240 0

Независимо дали се провежда на "Сантяго Бернабеу", "Камп Ноу" или който и да е друг стадион по света, мачът между Реал Мадрид и Барселона винаги приковава вниманието на милиони фенове по света. Двубоят, известен като "Ел Класико".

Колкото и легендарно да е, все още има хора, които не знаят и се питат как се е появило името, буквално преведено като "Класиката". В настоящия материал ще разберете защо легендарният сблъсък носи това име (статията продължава надолу). 

"Ел Класико"-  известен още като Барселона срещу Реал Мадрид

Наблюдаваме безброй големи дербита по света и в зависимост от това как се определя съперничеството, мнозина могат да твърдят, че са най-големите или най-оспорваните. Има обаче двубои, за които няма никакво съмнение, че са най-големите и най-интересните в световния футбол. Точно такъв двубой е този между Барселона и Реал Мадрид.

Струва си да се отбележи, че името "Ел Класико" датира доста отдалеч - преди тези клуба - със страстното съперничество между Ривър Плейт и Бока Хуниорс, пише "AS".

В Аржентина използват същото наименование за големия си сблъсък, но няма съмнение, че в глобален мащаб феновете свързват испанския сблъсък с това наименование. Друг фактор, който не всеки знае е, че "Ел Класико" се е отнасяло само за двубоите на Мадрид и Барса в Ла Лига, докато сега се прилага всеки път, когато се сблъскват.

Идеологически сблъсък между Барса и Реал

Въпреки че се представя по-оцветена ситуацията, отколкото всъщност е, Мадрид представлява испанския национализъм - най-вече през годините на Франко. Докато Барселона развява буквално знамето за каталунска независимост.

Тези два огромни и богати града имат толкова много други причини да бъдат съперници и футболът е едно от местата, където може да покажат своето мнение. Политиката и идеологиите на двата клуба се сблъскват, независимо дали "Камп Ноу" или "Сантяго Бернабеу", а феновете рядко остават безгласни в тези ситуации.

Двубоят, в който звездите изгряват

Една от причините тази среща да бъде толкова известна се дължи на списъка със суперзвезди, които всеки път наблюдаваме на терена.

От величия на Барса като Роналдиньо, Андрес Иниеста, Ривалдо, Шави и Лионел Меси, до Алфредо ди Стефано, Раул, Роберто Карлош, Дейвид Бекъм и Кристиано Роналдо в Реал Мадрид.

Стигаме дори до играчи, които решиха да направят смяна на отборите: Роналдо Назарио и Луиш Фиго. "Предателства", които и до днес не са забравени от феновете на Барселона. Особено що се отнася до трансфера на Фиго.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички