Реал Мадрид с безпроблемен и исторически успех над шампиона Атлетико (Мадрид), затвърди лидерството си


Реал Мадрид с безпроблемен и исторически успех над шампиона Атлетико (Мадрид), затвърди лидерството си
Снимка: Getty Images

8919 0

Реал Мадрид затвърди категорично първото си място в Ла Лига, след като надделя с 2:0 над шампиона Атлетико (Мадрид) в голямото столично дерби на Испания. Това бе 169-ият двубой между тези опоненти, а превъзходството за "кралския клуб" е огромно - 90 победи, 39 равенства и 40 загуби.

Нападателят Карим Бензема бе готов да стартира след травмата и започна като титуляр, за да вкара 13-ия си гол след красиво воле при асистенция на Винисиус през първата част, след което пък бе принудително заменен от Карло Анчелоти и не излезе за втората. Все пак през нея Винисиус даде втората си асистенция и Марко Асенсио удвои аванса на своя тим, който постигна седми пореден успех в шампионата.

Така Реал остава със само една загуба у дома през 2021 година и същевременно записа шести пореден двубой без поражение като домакин в голямото столично дерби. За първи път в историята пък "белия балет" има четири поредни мача у дома с Атлети, в които не допускат гол.

Междувременно се затвърди и тенденцията футболистите на Диего Симеоне да допускат попадения и вече имат 2 или повече в своята врата в 8 от последните 9 срещи. Освен това те са в серия от цели 11 поредни гостувания на Реал в Ла Лига, в които получават поне по 3 жълти картона.

След мача "кралския клуб" събра 42 точки от 17 срещи - 8 пункта повече от втория Севиля, който е с двубой пасив. Атлетико пък остава 4-ти с 29 точки от 16 мача. Това бе първи успех за Анчелоти над този опонент в Ла Лига.

За Реал Мадрид предстои нов двубой от Ла Лига на "Сантяго Бернабеу" - срещу Кадис след седмица (19.12), а след него тежка визита срещу Атлетик Билбао в междинния кръг (22.12). Програмата за Атлетико пък продължава да бъде тежка и предстои ново гостуване - на втория във временното класиране Севиля (18.12), а след това и визита на Гранада в междинния кръг (22.12).

СЪСТАВИ

Реал Мадрид: Куртоа, Карвахал, Милитао, Алаба, Менди, Каземиро, Кроос, Модрич, Асенсио, Винисиус, Бензема

Атлетико (Мадрид): Облак, Ермосо, Фелипе, Кондогбия, Йоренте, Караско, Де Пол, Кореа, Коке, Куня, Гризман

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

В първите 10-ина минути от двубоя Атлетико показа, че е пределно мотивиран и ще търси успеха днес. Футболистите на гостите демонстрираха познатата агресия и успяха да вкарат напрежение в противниковото наказателно поле, но в последния етап не съумяваха да сторят нужното, за да водят в резултата.

17' - 1:0! Домакините поведоха в резултата. Винисиус се бе внедрил отдясно и подаде меко по въздуха към Бензема. Френският нападател бе в наказателното поле и от воле разстреля Облак по особено красив начин.

В 34-ата минута Куня много хитро си спечели нарушение на 24 метра от голлинията на Куртоа. Топката бе разположена на отлична позиция за обстрел с левия крак. Именно това стори Гризман и я насочи в далечния ъгъл по превъзходен начин, но там белгийският вратар се намеси виртуозно.

Няколко минути след това Менди се пребори физически за топка до наказателното поле на Атлетико, а след това комбинира с Каземиро, който изведе Винисиус на малко пространство в наказателното поле. Крилото опита технично да преодолее Облак от малък ъгъл, но стражът се справи и изби в ъглов удар.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

На почивката Карло Анчелоти замени Карим Бензема и вкара Лука Йович на негово място.

В първите минути от втората част се откри великолепен шанс пред домакините да удвоят аванса си. Асенсио получи топката в наказателното поле на чудесна позиция, но се забави твърде много и бе затворен. Атлетико отговори с два изстрела, но в обсега на Куртоа, който отново бе на висота. 

57' - 2:0! Йович комбинира в Винисиус, който отляво проби навътре, след което намери открития Асенсио в наказателното поле. Испанецът загуби равновесие, но дори падайки успя да насочи топката с едно докосване по земя в далечния ъгъл и да остави Облак безпомощен.

Коварно центриране на Лемар от пряк свободен удар четвърт час преди края на двубоя се оказа много опасен удар, тъй като всички се разминаха с топката и тя можеше да изненада Куртоа. Той обаче отново бе на висота. 

Чак в 80-ата минута дойде и първият ъглов удар в мача за гостите, след като Куртоа отново се бе намесил секунди преди това, за да спаси нов коварен опит на Лемар от пряк свободен удар.

В последните секунди от срещата Феликс бе намерен в наказателното поле и отправи мощен удар отблизо, който завърши в лицето на Куртоа. След кратко прекъсване белгийският страж отново бе на крака.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Това е 169-ото дерби на Мадрид - Реал има 89 победи, Атлети е триумфирал 39 пъти, а 40 от срещите са завършвали наравно. "Кралския клуб" се намира в серия от 6 поредни победи в Ла Лига, с което има аванс от 5 точки пред втория Севиля. Атлетико пък не е особено убедителен и е 4-ти с 29 пункта, но и двубой по-малко.

Реал е губил само веднъж у дома в Ла Лига за 2021 година (1:2 от Леванте), а срещу днешния съперник няма загуби в последните 5 двубоя като домакин (в последните им три срещи и със "суха" мрежа). Никога в историята обаче Реал не е записвал четири поредни мача без допуснат гол в шампионата срещу Атлети.

Футболистите на Диего Симеоне са допуснали 2 или повече гола във вратата си в 7 от последните си 8 гостувания в Ла Лига. 67% от техните мачове в шампионата през този сезон виждат над 2,5 гола - вторият най-висок показател след този на... Реал (69%).

В това дерби винаги има нерви, а Атлетико е получавал по поне три жълти картона в последните си 10 гостувания в Ла Лига срещу Реал.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички