Реал Мадрид празнува днес 119 години от създаването си


Реал Мадрид празнува днес 119 години от създаването си
Снимка: Getty Images/Guliver

1256 0

Днес един от най-популярните и успешни футболни клубове в света Реал Мадрид навършва 119 години. "Белият балет" е спечелил общо 92 трофея в историята си. 34 пъти тимът е ставал шампион на Испания, 19 пъти е печелил Купата на Краля, а в своята витрина има и рекордните 13 титли от Шампионската лига.

Клубът играе своите домакински мачове на стадион "Сантяго Бернабеу", намиращ се в централната част на Мадрид, а понастоящем на него се извършва мащабна реконструкция. 

Клубът е създаден на 6 март 1902 година. Той започва съществуването си под името "Мадрид". Минават 18 години преди да бъде добавено "Реал", както е известен сега клубът по целия свят. Това се случва на 29 юни 1920г. 

По онова време "Мадрид" се развива значително, като освен, че популярността му сред привържениците бележи впечатляващ ръст, клубът изразява и желание да получи титлата "Реал", което на испански означава "кралски". Крал Алфонсо XIII е този, който уважава желанието и чрез официално писмо до тогавашния президент Педро Парагес дава позволението си. В знак на благодарност, Парагес прави крал Алфонсо почетен президент на Реал Мадрид.

За кратко по време на Гражданската война в Испания името "Реал" е премахнато, но е възстановено веднага след нейния край и оттогова не е променяно повече. По това време е дадено и позволението кралската корона да стане част от емблемата на клуба.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички