Реал Мадрид не убеди с игра срещу Валенсия, но дузпи изпратиха "белия балет" на финал (ВИДЕО)


Реал Мадрид не убеди с игра срещу Валенсия, но дузпи изпратиха "белия балет" на финал (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Gulliver

7501 0

Реал Мадрид остава в борбата за първи трофей за 2023 година. Мадридчани победиха Валенсия на полуфинала за Суперкупата на Испания след изпълнение на дузпи. В редовното време и в продълженията двата тима завършиха 1:1 на стадиона в Рияд, а при изпълнението на дузпите отборът на Карло Анчелоти бе по-подготвен и не сгреши нито една. Попаденията в редовното време бяха дело на Карим Бензма от дузпа в 39-ата минута, а Лино изравни в началото на втората част.

Финалът за Суперкупата на Испания е в неделя (15 януари), като съперникът на Реал ще бъде определен от двойката Бетис - Барселона. Ако защити успешно трофея си, то "кралския клуб" ще изравни каталунците по брой титли от състезанието (в момента Барселона е с13, а столичани - с 12).

Реал Мадрид стартира малко по-уверено двубоя и имаше няколко добри възможности да открие резултата в първите 15 минути от двубоя. В 10' Родриго успя да надбяга защитниците на Валенсия, но ударът му премина прекалено далеч от дясната греда.

В 14' Карим Бензема влезе на скорост в наказателното поле след великолепен индивидуален пробив, но и неговият удар се оказа неточен. Минута след това отбита топка стигна до Феде Валверде, който бе извън наказателното поле и стреля, но топката мина покрай гредата.

Първият точен удар в срещата обаче бе за Валенсия. Единсон Кавани се възползва от центриране в наказателното поле и стреля с глава, но Куртоа се справи и направи първото си спасяване в двубоя. Следващата интересна ситуация дойде няколко секунди по-късно, когато Тони Ласо поиска дузпа, но реферът не даде сигнал за такава. В 30' Винисиус използва бързината си, но не се стигна до нищо опасно пред вратата на Мамардашвили, тъй като бразилецът нито успя да стреля, нито да подаде на свой съотборник.

В 37' Бензема отново успя да се измъкне от защитата на "прилепите", като Джомерт успя да го спре само с цената на нарушение. Това доведе до дузпа за "белия балет", като френският нападател бе безгрешен за 1:0.

Валенсия успя да се върне в мача и да изравни още в първата минута на втората част. Тони Лато центрира отдясно, а Лино, който бе оставен непокрит, от воле засече топката за 1:1. В 51' Бензема стреля опасно, но стражът на Валенсия се справи и направи първото си спасяване в двубоя. Двата отбора не предложиха особено вълнуващи моменти в следващите минути, като темпото на игра видимо спадна. Анчелоти пък направи две принудителни смени на Лукас Васкес в 69' и Милитао в 74'.

Две минути преди края на редовното време Бензема успя да се освободи и стреля с глава, но неточно. Дълбоко в добавеното време пък Винисиус изпусна златна възможност да донесе победата на своя тим. Бразилецът бе изведен сам срещу вратаря, но ударът му бе неуверен и стражът на Валенсия спаси.

Още в началото на първото продължение отново Винисиус имаше добра възможност пред себе си. Атакуващият футболист стреля от границата на наказателното поле, но Мамардашвили отново бе стабилен. В 105' Тони Кроос успя да овладее отскочила топка и опита изненадващ удар. Кълбото беше насочено в долния ляв ъгъл, но Мамардашвили се справи и с този удар.

Куртоа блесна в началото на второто продължение, като отрази опасен удар на Фран Перес. Той се справи със защитниците на "Кралския клуб", но белгийският страж се оказа непреодолим. В 119' Марко Асенсио стреля от фаул, но твърде слабо, за да се стигне до опасност. И така въпреки по-настоятелната игра на мадридчани, тимът на Анчелоти не бе достатъчно опасен при атаките си и се стигна до изпълнение на дузпи.

Първите две бяха безупречно изпълнени от Кавани и Бензема. Следващата бе пратена високо над вратата от защитника на "прилепите" Джьомерт. Лука Модрич и Мориба не сгрешиха, както и Тони Кроос след това. Гиямон изпълни превъзходен начин 11-метровия наказателн удар, но Асенсио не показа и грам съмнение, за да върне преднината на Реал.Гая би в Куртоа, което донесе и победата на Реал Мадрид.

СЪСТАВИ

Реал Мадрид: Куртоа, Милитао, Начо, Рюдигер, Васкес, Кроос, Камавинга, Валверде, Родриго, Винисиус, Бензема

Валенсия: Мамардашвили, Тиери, Дженк, Кюмарт, Гая, Муса, Алмейда, Лино, Лато, Клуиверт, Кавани

Реал Мадрид - Валенсия по ТВ: Къде да гледаме финала за Суперкупата на Испания?

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Реал Мадрид ще опита да спечели отново Суперкупата на страната, след като го стори и преди година. Ако защити успешно трофея си, то "кралския клуб" ще изравни големия си враг Барселона по брой титли от състезанието (в момента каталунците са с 13, а столичани - с 12).

Както е известно, от 2019 година победителят се определя измежду четири отбора - първите два в класирането и двата тима, оспорващи си финала за Купата. Така Реал и Валенсия ще играят полуфинал, докато другата двойка на тази фаза е Барселона - Бетис.

Карим Бензема е вкарал гол във всеки от последните три двубоя за Суперкупата, включително и във финала срещу Атлетик преди година. Единсон Кавани от другата страна пък се разписа срещу Реал при последната им среща, но тогава носеше екипа на ПСЖ.

Последните четири мача между тези съперници имаха средно по пет жълти картона на двубой. Колкото до последните им пет сблъсъка - четири от тях са спечели от Реал, един от "прилепите", като няма нито едно равенство.

Давид Алаба и Орелиан Чуамени няма да са на линия за Карло Анчелоти, докато Кастийехо и Нико са аут за Валенсия. Маркос Андре пък ще е под въпрос за "прилепите".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички