Не е само Меси: Причините, поради които Бартомеу може да напусне Барселона


Не е само Меси: Причините, поради които Бартомеу може да напусне Барселона
Снимка: Getty Images/Guliver

2000 0

Хосеп Мария Бартомеу върви по много тънък лед в Барселона. Президентът е подложен на силен натиск да подаде оставка тази година и сега е изправен пред вот на недоверие срещу него. Ако това гласуване бъде прието, Бартомеу ще стане първият президент в историята на клуба, който ще бъде изгонен от този пост след гласуване. Marca посочва причините, поради които позицията му е под нарастваща заплаха и защо той може да скочи, преди да бъде избутан.

Спортна криза

Поражението с 8:2 от Байерн Мюнхен в Шампионска лига през август беше катализаторът за промяна в Барселона. Голяма част от ядрото на отбора, който претърпя унизително отпадане от турнира през  последните сезони от Ювентус, Рома и Ливърпул, беше продадено през лятото. На треньорския пост Кики Сетиен - който беше заменил уволнения Ернесто Валверде едва през януари - беше освободен от длъжността си.

Четирима треньори и петима спортни директори

Под ръководството на Бартомеу Барселона видя четирима треньори да идват и си отиват: Луис Енрике, Валверде, Сетиен и сега Роналд Куман. В техническия отдел Бартомеу е председателствал с пет различни спортни директори, включително Андони Зубизарета, Робърт Фернандес, Пеп Сегура, Ерик Абидал и сега Рамон Планес.

Конфликтът с Меси

След отпадането от Шампионска лига Лионел Меси поиска публично трансфер, с което започна вътрешна война на "Камп Ноу". В крайна сметка Бартомеу отказа да пусне аржентинеца, с правни усложнения, затрудняващи трансфера на Манчестър Сити. След това Меси беше публично критичен към борда на Барселона и обвини Бартомеу в неспазване на обещания.

Вотът на недоверие

Общо 20 687 души подписаха искането за вот на недоверие срещу Бартомеу - рекорд в клуба. Процесът на валидиране потвърди, че ще се проведе гласуване за решаване на бъдещето на Бартомеу.

Тежестта на историята

Бартомеу не иска да бъде първият президент на Барселона, изправен пред успешен вот на недоверие, точно както не искаше да бъде президент, който да позволи на Меси да напусне.

Барсагейт

Барселона е разследвана след наемането на кампания i3Ventures за шантаж в социалните медии. В наказателното разследване не е изключено Бартомеу и други членове на неговия съвет в Барселона да бъдат обявени за заподозрени.

Оставки на борда

След като скандалът с Барсагейт излезе наяве, редица директори в борда на клуба подадоха оставки. Те включваха Емили Рузо, Енрике Томбас, Силвио Елиас, Хосеп Понт, Мария Тейксидор и Жорди Калсамилия.

Деликатната ситуация с финансите

Очевидно пандемията на коронавируса не е по вина на Бартомеу. Това засегна сериозно финансите на клуба тази година, но всъщност Барселона вече беше в икономически затруднения. През сезон 2019/20 клубът загуби 97 милиона евро и бюджетът им за този сезон е намален с 25 процента до прогнозираните 791 милиона евро.

Проектът му в Барселона

Цената на големия проект на Бартомеу като президент е нараснала от 600 милиона евро на 1,25 милиарда евро. Декларацията за намерения е положителна, но работата по преустройството все още не е започнала .

Успокоение в клуба и във феновете

Ако Бартомеу подаде оставка, това би могло да успокои възмущението, което изпитват много привърженици на Барселона към клуба в момента. Ако се стигне до оттеглянето му, клубът ще може да изгради репутацията си обратно, като се възползва максимално от чистото име със своите фенове.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички