Не е само Меси: Пет причини защо Барселона страда през новия сезон


Не е само Меси: Пет причини защо Барселона страда през новия сезон
Снимка: Getty Images/Guliver

19202 0

Шампионът на Испания Барселона започна сезон 2019/20 по ужасен начин, като работата не е само в малкото събрани точки, но и в качеството на футбола. Каталунците показват най-лошия си футбол от времето на Франк Рийкард насам. През лятото тимът се подсили класно с играчи като Антоан Гризман, Френки Де Йонг и Жуниор Фирпо. За пълното щастие на президента на клуба Хосеп Мария Бартомеу не достигна само Неймар. С този състав каталунците трябваше да спечелят 3 точки, още преди да излязат на терена. Но...

Реалността се оказа сурова: най-лошият старт, откакто в испанското първенство започнаха да дават 3 точки за победа. През сезон 1994/95 Барса на Йохан Кройф загуби две гостувания, веднъж завърши наравно и два пъти победи у дома. Тогава отборът спечели 5 точки в първите си 5 мача( тогава за успех се даваха 2 точки).

Друга неприятна серия - 7 поредни гостувания във всички турнири без победа, за първи път от сезон 2000/01. В същото време "блаугранас" повториха "постижението" на Рийкард: холандецът бе уволнен през пролетта на 2008 година, след като Барселона не успя да победи в 5 поредни гостувания. Наистина ли каталунците са забравили как се играе и побеждава без Лионел Меси?

1. ТРЕНЬОРСКАТА БЕЗПОМОЩНОСТ

"Притеснен съм, в гостувания не играем толкова добре, както у дома. Днес доминирахме, но не успяхме да вкараме. Ще се постараем да надградим в следващите мачове", каза треньорът Ернесто Валверде след мача с Гранада. Нещо подобно каза наставникът и в края на миналия сезон, когато Ливърпул победи Барселона с 4:0. Тогава той каза, че чувства в себе си сили да продължи.

Проблемът на клуба е, че ще трябва да плати на треньора около 20 милиона евро, за да му прекрати договора и Бартомеу се надява, че всичко ще се получи от само себе си. Но предпоставки за това практически няма: треньорът ръководи отбора вече трета година, а прогрес в играта на каталунския гранд няма.

В предишните два сезона Барса печелеше мачове заради двама играчи: Тер Щеген и Меси. Марк-Андре спечели за отбора поне 10 точки, а Лионел добави всички останали. Испанските футболни експерти се обединиха в мнението, че отборът на Валверде не е жизненоспособен без своя капитан и най-често обвиняват Меси за това.

Ернесто се оказа заложник на ситуацията: не може да построи отбора по свое усмотрение, защото Лео дърпа към себе си цялата игра. Сега, в отсъствието на Меси, Валверде не измисли нищо ново. Отборът просто се разпадна без капитана си.

РЕГРЕСЪТ НА ВЕТЕРАНИТЕ И ЗАСТОЯ НА НАЧИНАЕЩИТЕ
Епохата на златното поколение на Барса, което печелеше титла след титла, върви към своя край. Бускетс, Алба, Меси, Пике и Суарес са вече над 30 г. и само един от тези играчи (знаете за кой иде реч) все още държи нивото. Останалите загубиха от скоростта си, започнаха по-често да грешат в неочевидни епизоди и отборът определено се нуждае от чистка в състава. Валверде не може нито да мотивира състава, нито да настоява на продажбата им, както някога направи Пеп Гуардиола. Липсата на конкуренти на позициите и гаранцията на място в състава играят на ветераните на Барса зла шега: играчите-милионери не могат да намерят мотивация на терена. 

2 и 3. РЕГРЕСЪТ НА ВЕТЕРАНИТЕ И ЗАСТОЯ НА НАЧИНАЕЩИТЕ

Епохата на златното поколение на Барса, което печелеше титла след титла, върви към своя край. Бускетс, Алба, Меси, Пике и Суарес са вече над 30 г. и само един от тези играчи (знаете за кой иде реч) все още държи нивото. Останалите загубиха от скоростта си, започнаха по-често да грешат в неочевидни епизоди и отборът определено се нуждае от чистка в състава. Валверде не може нито да мотивира състава, нито да настоява на продажбата им, както някога направи Пеп Гуардиола. Липсата на конкуренти на позициите и гаранцията на място в състава играят на ветераните на Барса зла шега: играчите-милионери не могат да намерят мотивация на терена. 

Още по-лошо е положението с начинаещите. За двете години с Валверде начело не заиграха нито Коутиньо, нито Дембеле. Новите играчи, попадайки в Барселона, първо се изявиха ярко и донесоха точки на отбора, но с времето играеха все по-зле и по-зле. Стигна се дотам, че Коутиньо го пратиха под наем в Байерн, където отново блести, а Дембеле искаха да заменят за Неймар с доплата. Сега подобен е процесът с Гризман и Де Йонг. Специалистите отбелязват, че тяхната позиция на терена не им подхожда, тъй като, заради неправилното им "поставяне" те не могат да разкрият потенциала си и да покажат най-добрата си игра. Тактическите проблеми можем да обсъждаме дълго, но фактът си е факт: и Антоан, и Френки не показват нивото, което показваха в предишните си отбори. 

4. ВСИЧКО Е ЗАРАДИ КОНТУЗИЯТА НА МЕСИ?

"Капитанът ще се върне и всичко ще е наред", вярва ръководството на каталунците. С Меси в състава Барселона вероятно ще вземе повече точки, но проблемите ще си останат. Валверде просто не знае какво да прави с отбор с нивото на Барселона. Футболистите признават, че играят ужасно, но винят за това себе си. "Ако играя лошо, вината е в мен, а не в позицията ми на терена", каза Де Йонг преди мача с Гранада. Феновете са сигурни, че въпросът е в треньора и президента: профилите на Барселона в социалните мрежи са изпълнени с призиви за уволнението на Валверде. Най-вероятно, ситуацията може да се разреши само със смяната на треньора. В пресата вече се обсъждат имената на Жозе Моуриньо и Кике Сетиен, които да заменят баския наставник.

Меси във всеки случай ще измъкне Барса от седмото място в таблицата, но това няма да е достатъчно. За последните две години каталунците често им върви с резултатите: отборът печели точки там, където трябва да загуби. Показателен беше мачът в Дортмунд: Борусия игра за победа, но благодарение на късмета и непробиваемия Тер Щеген Барса постигна приемлив резултат. Когато късметът свърши, каталунците ги чакат по-трудни времена. Най-трудните изпитания за "синьо-червените" предстоят. 

5. НЕКОМПЕТЕНТНОСТТА НА РЪКОВОДСТВОТО

От друга страна, около половината от вината за днешната криза в Барселона трябва да поеме президентът на клуба и висшето ръководство. Моментът за смяната на поколенията бе безнадеждно пропуснат. Барса все така продължава да се уповава на играчите, били гръбнака на грациозния и непобедим отбор на Гуардиола. Но, както вече казахме, Пике, Бускетс, Алба, Суарес и Меси са вече над 30. Сред тях на предишното космическо ниво играе само Лео, останалите ги държат само заради "красивите им очи" и близостта с Лео. Валверде сам няма да разреши този проблем. Нужна е добрата воля на ръководството на клуба. И едва тогава твърдата ръка на треньора. Но този въпрос отново бе оставен на самотек: може би, някой ден.

Друг проблем е явната насоченост в селекционната политика към намирането на играч за атаката. Но силният отбор се нуждае и от силен централен защитник , дори двама. Трябва да се намери заместник на Жерар Пике. И клубът бе намерил подходящия човек в лицето на Матайс Де Лихт, който беше съгласен да премине на "Камп ноу". Но, видите ли, злият агент на холандеца поиска твърде голяма комисионна. Валверде не настоя и Бартомеу си изми ръцете. В резултат на това младата звезда отиде в Ювентус. Но каталунският клуб не се поколеба да плати 14 милиона евро на представителите на Гризман, за да го доведат в Каталуня. И къде е Гризман сега?  

Отделна е темата "Неймар". Ако Барселона наистина искаше да си върне блудния син, щеше да го направи. И в знак на благодарност Ней щеше да вдъхне на отбора експресията, която му липсва. И майсторство също. Но Бартомеу само имитираше процеса на преговори. Това се отрази тежко на радетелите за връщането на бразилеца. особено на Меси. Според слухове в Каталуня, в знак на несъгласието си с пропиляната възможност за Неймар, Меси е имитирал травма в началото на сезона. И се оказа, че аржентинецът има право: Неймар започна да прави разликата в ПСЖ, докато Гризман все още не го прави на "Камп ноу". 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички