Младите лъчи надежда, които пробиват в атрактивния испански футбол


Младите лъчи надежда, които пробиват в атрактивния испански футбол
Снимка: Getty Images/Guliver

2626 0

След изиграването на първите шест кръга в Ла Лига станахме свидетели на множество издънки за водещите тимове, приятни изненади като тима на Гранада и необходимата доза оспорван и качествен футбол. Фактори, които сякаш присъстват всеки сезон в едно от най-добрите първенства в световен мащаб (според някои - най-доброто).

Началото на този сезон обаче предполага, че през предстоящата година ще имаме възможността да наблюдаваме възхода на играчи между 16 и 20-годишна възраст. Състезателите, които тепърва прохождат в мъжкия футбол, демонстрират готовност за тежката отговорност да бъдат водещи фигури както при по-малките отбори, така и при тимовете, замесени в борбата за челните места.

Път на младите:

16-годишният Ансу Фати - доказателството за "събуждането" на прочутата "Ла Масия". Роденият в Гвинея-Бисау тийнейджър определено е откритието на сезона (дори на последните няколко сезона) за испанския шампион - Барселона. Той все още не е изиграл пълни 90 минути за "блаугранас", но се отличава с отлични игри, като дори вече е реализирал два гола за представителния отбор. Дано успее да пробие измежду преизпълненото с качества нападение на каталунците. Ролята на Ернесто Валверде ще бъде решаваща. Любопитна ще е ролята на новопривлечения централен бранител - Жан-Клер Тодибо (19), който засега не намира често място сред титулярите.

Поглед при кръвния съперник - Реал Мадрид. "Кралския клуб" превъзхожда в това отношения Барселона. Родриго Гоеш (18) и Винисиус Жуниор (19) - бразилското дуо, което има потенциала да върне "белия балет" на върха и да го задържи там дълго време. Родриго, който пристигна това лято, вече реализира дебютното си попадение с "бялата" фланелка и то само 93 секунди след като се появи в игра. Винисиус, пък, не е ново име, тъй като още през миналия сезон впечатли с изявите си. Освен двамата, Реал е "заредил" и разпръснал сред другите клубове играчи, които да трупат необходимото игрово време (което е невъзможно за момента на "Сантяго Бернабеу"), за да може да се завърнат и да вдигнат класата в тима на Зинедин Зидан.

Сред тях са Мартин Йодегаард (20), който е под наем в Реал Сосиедад, Такефуса Кубо (18) - в Майорка и Андрий Лунин (20) - във Валядолид. И 3-мата вече са загатнали за качествата, които притежават, като това в още по-голяма степен важи за първите две имена. Норвежецът пристигна в Мадрид само на 16 години, но до този момент не са се сбъднали бляскавите прогнози да бъдещето му. Началото на сезона в Сосиедад обаче е повече от обещаващо. Азиатският тийнейджър показа какво може още през предсезонната подготовка с "кралския клуб", но все пак бе преценено да бъде отдаден под наем. Изглежда твърде вероятно в близко бъдеще да започне да радва изискващата публика на Реал Мадрид. Не така стоят нещата със стража, който все още не получава шанс.

Жоао Феликс (19) - португалецът направи феноменален сезон с фланелката на Бенфика, а веднага след него бе привлечен от Атлетико (Мадрид). Времето за адаптация бе безапелационно победено от талантливия Феликс, който моментално започна да разгръща потенциала си при "дюшекчиите".

Това са надеждите за водещите клубове, но трябва да бъде обърнато внимание и на имената, които все още не са имали честта да бъдат част от отборите на най-високо ниво. Канг-Ин Лий (18) и Феран Торес (19) - Валенсия, като вторият е единственият испанец, номиниран за наградата "Golden Boy".

Александър Исак (20) и Андер Баренечеа (18) - Реал Сосиедад, Самуел Чъкуезе (20) и Ману Морланес (20) - Виляреал, Фран Белтран (20) - Селта, Диего Лайнес (19) - Бетис и Браян Джил (18) - Севиля са някои от имената, които вече играят роля в клубните си отбори.

Това са младите лъчи надежда, които пробиват през гъстата маркетингова мъгла на комерсиализирания съвременен футбол. А до няколко години, повечето от тях вероятно ще станат част от тази мъгла.

Междувременно, обявиха много изненадващи час и ден за най-чакания сблъсък в Испания - първото Ел Класико между Барселона и Реал. Вижте повече подробности - в този материал на SportLive.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички