Най-интересните факти и постижения в изминалото Ел Класико


Най-интересните факти и постижения в изминалото Ел Класико
Снимка: Getty Images

2443 0

Снощи Реал Мадрид победи Барселона в Ел Класико с 2:1 и застана на върха в Ла Лига, изравнявайки се с Атлетико (Мадрид) по точки. На "дюшекчиите" им предстои да изиграят 30-ия си мач за сезона днес, но след Класико битката за титлата в Испания се завърза още повече. Ето всички най-интересни факти от изминалия двубой:

1. Вкаралият първия гол за Реал Карим Бензема се разписва в седми пореден мач в Ла Лига. В тези срещи французинът отбеляза 9 попадения и стана четвъртият играч на "белите" през 21-ви век който вкарва в такъв времеви интервал. Другите, които го постигнаха преди него, са Рууд ван Нистелрой, Кристиано Роналдо и Гарет Бейл.

2. Авторът на втория гол за Реал - Тони Кроос, за първи път от 316 мача бележи за тима от свободен удар. На клубно ниво полузащитникът не се бе разписвал повече от 10 години. Преди да огорчи Барселона, германецът стори същото с Нюрнберг (с Байер, сезон 2009/10). Кроос вкарва на каталунците за първи път след 17 срещи с тях във всички турнири.

3. В този мач Оскар Мингеса вкара за Барселона за първи път в гостуване. Общо през тази кампания защитникът има 2 гола, които са първите в клубната му кариера. Испанецът е възпитаник на каталунския клуб и този му е първият сезон в първия тим.

4. Също така Мингеса до този мач не бе правил повече от 1 дрибъл в една среща. Срещу Реал той направи 3 за първия половин час от двубоя. Лидер по дрибли в срещата стана Лионел Меси - 7 от 10 за него бяха успешни.

5. Последният защитник преди Мингеса, вкара за Барселона срещу "Кралския клуб", беше Марк Бартра. Той се разписа на 16 април 2014 г. във финала на Купата на Краля, когато каталунците загубиха с 1:2.

6. Каземиро получи 2 жълти картона за минута и напусна терена преди последния съдийски сигнал. За халфа това е едва вторият червен картон с екипа на Реал след общо 478 нарушения във всички турнири. Първия си червен картон бразилецът получи през сезон 2018/19 в мача с Валядолид в Ла Лига. Тогава Каземиро получи 2 жълти картона за 11 минути.

7. Лионел Меси отправи 7 удара срещу Реал, без да се разпише. Подобно представяне в Ел Класико той имаше за първи път от ноември 2005 г. Вече седми мач във всички турнири аржентинецът не може да вкара на големия съперник. В Ла Лига звездата не успява да вкара на "белите" в 21 опита.

8. В този мач 5 от изстрелите на Меси бяха блокирани от играчи на съперника. Лидер по неутрализиране на ударите на Барса стана централният защитник Едер Милитао, който блокира 5 удара от всички футболисти на гостите.

9. За последно Лео Меси се разписа в Ел Класико през май 2018 г. Този мач бе последното голямо дерби за Кристиано Роналдо, който през лятото премина в Ювентус. Тогава Меси се разписа, докато тимът му играеше с човек по-малко, а мачът завърши с равенство 2:2.

10. Реал вкара 2 гола на Барса след 2 точни удара. Общо в мача "белите" отправиха 14 удара.

11. "Кралският клуб" печели 3 пъти поред Ел Класико за първи път от 1978 г. В първия кръг на Ла Лига през настоящата кампания "белите" победиха Барса като гост с 3:1. Каталунците победиха мадридчани само веднъж за последните им 5 мача в Ла Лига. Последната им победа над Реал е през март 2019 г. - с 1:0.

11. Барселона допусна загуба в Ла Лига за първи път от 5-и декември, когато бе победен от Кадис с 2:1. Серията на тима без загуба продължи в 19 мача, в които отборът на Роналд Куман записа само 3 равенства, а победите бяха 16.

Автор: Eurosport.ru

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички