Монтеро от Атлетико - новият Едгар Давидс във футбола


Монтеро от Атлетико - новият Едгар Давидс във футбола
Снимка: Getty Images/Guliver

7467 0

Франсиско Монтеро е централен защитник на Атлетико (Мадрид), който в момента играе под наем в Депортиво. Той е на 20 години и в почти цялата си кариера играе с предпазни очила. За първи път той се появява пред широката публика през 2018 година, когато Атлетико игра на предсезонен турнир срещу Арсенал.

И, разбира се, започнаха сравненията с Едгар Давидс. Но приликата е само в аксесоара. Холандскaта бивша звезда страдаше от глаукома - постоянен скок на очното налягане, което намалява зрителната острота и води до атрофия на зрителния нерв. На него очилата му помагаха да играе нормално футбол.

Историята на Монтеро е друга - през 2017 година в мач за младежкия тим на Атлетико срещу Унион Адарве той получи травма на окото. Защитникът е искал да играе с глава, но в този момент съперников играч посяга към топката с крак. Получава се силен удар в окото на Монтеро, след което ретината на лявото око на играча се отлепя.

Лекарите веднага правят операция на испанеца, предписват му възстановителен курс (повече от месец той не е тренирал) и му препоръчали да носи очила. Сега Франсиско може да играе без тях, тъй като зрението му се е възстановило. Но той не ги сваля. Всъщност, прави го само на тренировки, но на мачове винаги е с тях. И тук идват и сравненията с Петър Чех - след като главата му се оправи, чехът не свали специалната си каска.

"Много пъти исках да сваля очилата, те вече не са ми нужни. Но след този случай моите родители се притесняват, молят ме да излизам с очила. И самият аз играя с тях някак по-спокойно", казва Монтеро. А как Юрген Клоп даде очила на футболист заради сбъркан пас вижте в този материал. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички