Мичел от Жирона - царят на промоциите и умел комбинатор, който катери върха, но не мечтае за него


Мичел от Жирона - царят на промоциите и умел комбинатор, който катери върха, но не мечтае за него
Снимка: Getty Images

2281 0

Скромният испански Жирона се превърна в откритието на сезона в Ла Лига. Отборът е лидер или сред лидерите вече половин кампания. В момента тимът от Каталуня е на второто място зад Реал Мадрид. Тимът на Мичел е и на четвъртфинал за Купата на Краля.

А през сезон 2021/22 отборът беше на 19-о място в Сегунда дивисион след 12-ия кръг. Какво се промени оттогава и чия е заслугата за резкия прогрес? Всички са единодушни - това е треньорът Мигел Анхел Санчес Муньос-Мичел.

Кой е Мичел?

Още: Край! Манчестър Сити уреди 19-годишната бразилска перла на Жирона - Савио (ВИДЕО)

На 17-годишна възраст роденият в Мадрид Мичел става част от скромния Райо Валекано. Като футболист той никога не стига до някой от грандовете - Реал или Атлетико, а дори сменя Райо с не по-малко скромните Алмерия, Мурсия и Малага.

През 2006 г. Мичел се връща в Райо, става капитан на отбора и остава там до края на кариерата си. На 36 г. окачва бутоните на пирона и почти веднага облича треньорския екип, за да готви младежите на "франхирохос". В средата на сезон 2016/17 става треньор на първия тим вместо Рубен Бараха.

Този сезон е неуспешен за Райо. След като изпадат от Ла Лига, задачата да се върнат в елита се оказва непосилна първо за Хосе Рамон Сандовал, а после и за Бараха. Мичел успява да стабилизира представянето и тимът завършва сезона в средата на таблицата в Сегунда. Така той си осигурява работа и за новия сезон.

Още: Треньорът на Жирона след 4:3 срещу Атлетико: Не можем да поддържаме ритъма на Реал Мадрид

"Кралят на промоциите"

През кампания 2017/18 треньорът разчиства състава на Райо от ненужни футболисти, а на трансферния пазар привлича само свободни агенти. "Пчелите" печелят Сегунда и се връщат в Ла Лига. За съжаление, първият му сезон в испанския елит е неуспешен и тимът отново изпада, а Мичел е уволнен.

Той обаче поема друг неудачник от предишната кампания - Уеска, а резултатът не закъснява. Тимът печели Сегунда и Мичел получава нов шанс за по-добро представяне в Ла Лига. Този път обаче е уволнен още през януари, а Уеска изпада.

Още: Най-добре работещите треньори: Гуардиола е 15-и, Анчелоти - 11-и. Кой е №1?

Стартът с Жирона

Мадридчанинът обаче не остава дълго без работа. Лято 2021 той приема предложението да работи в Жирона, а първата му задача начело на каталунците е класиране в елита. Този път на "майстора на промоциите" му е по-трудно - "жирондинци" завършват на шесто място, но в плейофа за влизане в Ла Лига Жирона побеждава Ейбар (0:1, 2:0), а след това и Тенерифе (0:0, 3:1).

Преди сезон 2022/23 кадровите промени в състава са изцяло козметични - Мичел запазва ядрото на състава и срещу 4 млн. евро привлича защитника Гутиерес от Реал, както и бразилеца Рейниер, но под наем. Първата цел бе да се запази мястото в елита, което не се случи лесно. През първите 10 кръга "червено-белите" губят 6 пъти и Мичел работеше с оставката в джоба, но съумя да стабилизира отбора и Жирона финишира на десето място. Това бе повторение на най-доброто им класиране в историята.

Жирона е първи, но целта е... укрепване в Ла Лига

Жирона никога в историята си не е провеждал 3 поредни сезона в Ла Лига, което 48-годишният треньор знае и затова мисли не само за титлата или класиране за евротурнирите.

"Целта е възможно най-скоро да се укрепим в елита. Надявам се, че след това ще можем да бъдем постоянно в горната част на таблицата, но печеленото на точки е борба. Искам отборът да разбере, че ежедневната работа е онова, което ще ни донесе успех", каза той на пресконференция.

Супер в атака, но в защита има какво да се желае

Впечатляващият дотук сезон на Жирона се дължи на дивидентите в атака, не толкова на играта в отбрана. Те имат най-много реализирани попадения дотук (52), допуснали са 25, и са на второ място в лигата по създадени голови положения. Това не е толкова изненадващо, предвид факта, че самият Мичел беше голмайстор през цялата си кариера и стана един от най-добрите реализатори на Райо Валекано.

В защита "червено-белите" не се справят толкова добре. През този сезон те допускат средно повече от гол на мач и има накъде да се подобряват в тази фаза. В атакуващ план отборът се справя добре, смята треньорът.

"Атакуващата фаза на играта не ме притеснява, защото можем да създадем проблеми на всеки съперник, имаме много ресурси за това", каза веднъж специалистът. И това е така - Жирона има специфичен стил, те нямат един тип игра, а по-скоро набор от различни механизми в различни етапи от мача, в хода на които футболистите правилно използват своите силни страни.

Каталунският тим може и да няма в редиците си именити играчи, но те залагат на технически напреднали футболисти във всяка зона на терена. Много от тях могат да играят на различни позиции - например крайните защитници лесно се превръщат в крила.

В Жирона всички работят като истински отбор и това е заслуга на треньора. Тимът загуби няколко важни играчи от титулярния си състав, като Ориол Ромеу, Тати Кастеянос и Родриго Рикелме, но спортният отдел на клуба поработи добре на трансферния пазар, а Мичел успя да създаде здрав колектив. Докъде ще стигнат Мичел и Жирона - предстои да разберем, но няма спор, че на "Естади Монтиливи" имат пълното право да мечтаят за всяко едно постижение, за което са още в играта.

По материали на rbc.ua и "Football Espana"

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички