Любителят на бургери, чийто баща му забрани футбола: 8 любопитни факта за "галактикото" Азар


Любителят на бургери, чийто баща му забрани футбола: 8 любопитни факта за "галактикото" Азар
Снимка: Getty Images/Guliver

32423 0

Има факти и истории от живота и кариерата на Еден Азар, които почти всички фенове на футбола знаят. Но има и неща за белгийската звезда на Реал Мадрид, които малцина знаят, а ще им бъдат интересни. "Спорт Експрес" събра 8 такива факта за бившата звезда на Челси, които бихте искали да знаете.

БЕЛЕЖИ ГОЛОВЕ ОЩЕ ПРЕДИ ДА СЕ Е РОДИЛ

Изглежда, че Еден просто не е имал шанс да се занимава с нещо друго, различно от футбол. Родителите му също са се занимавали с футбол - баща му Тиери е защитавал цветовете на Ла Лувиер в родния град на Еден, а майка му Карин е играла в Първа женска лига.

"Мама е била нападател и е играла дори в третия месец от бременността си с мен, така че аз съм вкарвал голове още преди да се родя", спомни си звездата в едно интервю.

ДИНАСТИЯТА АЗАРДИНЬО

Едва ли Тиери и Карин са могли да си представят колко силни ще се окажат спортните им гени. 28-годишният Еден е най-големият от четиримата братя Азар и голямата звезда в една истинска футболна династия - 26-годишният Торган през новия сезон ще играе в Борусия (Дортмунд), 23-годишният Килиан наскоро премина в Серкъл Брюж, а 15-годишният Итън, когото слуховете пращаха в Челси, тренира в академията на белгийския Тюбиз.

Новото попълнение на Реал на шега нарича своя клан по бразилски маниер - Азардиньо. И признава, че мечтата му е веднъж да види националния отбор на Белгия с поне трима Азар в състава. Частично тя е изпълнена - Торган постепенно върви по стъпките на брат си.

БАЩИНАТА ЗАБРАНА

Тези дни "Кралският клуб" плати огромна сума, за да купи от Челси бронзовия медалист от Мондиал 2018, шампион на Англия и Франция, победител в Лига Европа. А преди 20 години родителите на Еден искали първородният им син да избере какъвто път иска, само не футболния.

"Не си мечтай за професионална кариера", чувал той неведнъж от баща си. Тиери, чийто таван стана Втора белгийска дивизия, се опитал да предпази сина си от разочарование.

ПРЕМЕСТВАНЕ ВЪВ ФРАНЦИЯ

Въпреки това Азар, който от 4-годишна възраст тича след топката в едно от футболните училища на Ла Лувиер, не се вслушал в забраната и на 10-годишна възраст бил приет в академията на Тюбиз, където сега тренира най-малкият му брат Итън.

Тюбиз е имал близки контакти с Лил, така че, когато през 2005 година семейство Азар се мести във Франция, съдбата на 14-годишния Еден вече била свързана с "кучетата", които в този момент повече от половин век чакат да станат шампиони. За последно Лил стана шампион на Франция през сезон 1953/54.

ДЕБЮТ И НАПИВАНЕТО ПО СЛУЧАЙ НАПУСКАНЕТО

Дългото чакане прекрати именно Азар: На 16 години той дебютира в първия тим, а на 18 стана първият чужденец, получил наградата "Най-добър млад футболист на годината в Лига 1". На 20 подарява първата титла за 57 години на "кучетата". 7 гола и 10 асистенции на Еден, избран за играч на първенството, имаха значителен принос за победата в сезон 2010/11.

Година по-късно се случва една забавна история. Вече било ясно, че през лятото на 2012 година Азар ще напусне Франция и ще премине в Челси, на Лил, осигурил си вече бронзовите медали, му предстоял последен кръг, а на Еден - прощален мач. Белгиецът и съотборниците му решили да го отбележат. Няколко години по-късно подробности от нощта разказа Рио Мавуба, играл в Лил до 2017-а. Момчетата пили и празнували до сутринта, Азар, без да се прибира вкъщи, отишъл в хотела, където се събирал отборът, а вечерта, със сериозен махмурлук, излязъл титуляр и до 34-ата минута нанизал хеттрик. Според Мавуба, цялата резервна скамейка се заливала от смях.

САМОВОЛНОТО БЯГСТВО ОТ НАЦИОНАЛНИЯ ОТБОР

Друг анекдот, свързан с Азар, е краткосрочното му отлъчване от белгийския национален отбор. През 2011 година "червените дяволи" играха приятелски мач с Турция. Азар беше заменен в 60-ата минута и решил, че е време да се срещне със семейството си и да хапнат бургери. Отлична идея, защо не? И без много да му мисли, Азар напуснал стадиона. Жорж Лекенс, който тогава бе начело на Белгия, извадил футболиста от отбора за два мача, а Еден, в едно от по-късните си интервюта, разкри причината за постъпката си.

"Просто сосът в този бургер ми е любимият, аз все още моля майка ми от време на време да ми носи от него в Лондон".

Тази история преди отпътуването на белгийците за Мондиал 2018 си спомни не кой да е, а кралят на Белгия - Филип. По традиция монархът изпрати отбора и в разговор с Азар шеговито го помоли да не яде прекалено много бургери. Еден отговорил, че след мач такава храна може дори да е полезна, но обещал да не злоупотребява. "Без пържени картофи?", усмихнал се кралят. "Но как така, разбира се, че с тях. Това е най-важното", парирал го националът.

ПРЯКОР ОТ СЕРИАЛ

В Англия блестящата игра на Азар намери отражение във величествения прякор "Херцог"(The Duke). Изглежда, че става дума за аристократична титла, но действително прозиходът е доста различен. Имаше такъв американски сериал, по който бе заснет пълнометражен филм, "The Dukes of Hazzard", в България под името "Царете на хаоса". В него Дюк е фамилията на главния герой. Някой някога свързва фамилията на Еден - Hazard, с името на сериала, и се получило "The Duke".

ВЗАИМНАТА МУ ЛЮБОВ СЪС ЗИДАН

Сега Херцог Азар, след Франция и Англия, предстои да покори и Испания. Любопитното е, че взаимно бе не само привличането му с Реал (през последните няколко години белгиецът няколко пъти обяви, че мечтае да облече фланелката на Реал), но и това със Зинедин Зидан.

Французинът се опита да убеди, още в качеството си на съветник на президента Флорентино Перес, да купи Азар (2011-2012). Освен това той гласно се възхищаваше на играта на белгиеца: "Това е една бъдеща звезда, бих го завел в Реал Мадрид със завързани очи", каза Зизу. А и Еден не е криел, че бившият френски национал е негов идол.

Накрая пътищата им се срещнаха. В следващия сезон Реал трябва да бъде много силен. Цялата "бяла" част на Мадрид и футболния свят очакват Херцогът да стане крал.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички