Ла Лига пресметна колко ще загуби, ако не се поднови първенството


Ла Лига пресметна колко ще загуби, ако не се поднови първенството
Снимка: Getty Images/Guliver

1700 0

Футболните власти са изправени преди безпрецендентни предизвикателства в тези несигурни времена. Едно от тях е подготовката за бъдещето и как пандемията от коронавируса ще се отрази и до какви последствия може да доведе.

Например, Ла Лига пресмята, че ще загуби около 648 млн. евро, ако оставащата част от сезона не се доиграе. Няма никакво съмнение, че желанието им е шампионатът да се доиграе, като се обсъждат всякакви варианти с УЕФА, ФИФА и Испанската федерация. Въпреки това са длъжни да се подготвят и за най-лошия сценарий, според който сезонът няма да се доиграе.

В този случай, без да се играят повече мачове, общата загуба на Ла Лига може да стигне до 956,6 млн. евро. При положение, че двубоите се играят без публика, което е най-реалистичният вариант, то загубата ще е около 303 млн. евро, а ако има публика загубата ще е само 156 млн. евро.

От Ла Лига заедно с федерацията трябва да вземат решение колко процента от щетите ще се поемат от клубовете и колко от играчите. Играчите ще понесат 47 на сто загуби, ако сезонът не приключи (451 милиона евро от 956,6 милиона), 46 на сто, ако мачовете се играят при затворени врати (140 милиона евро от 303,4 милиона) и 49 на сто ако мачовете се играят на пълни етапи (77 милиона евро от 156 милиона).

Президентът на Асоциацията на играчите Дейвид Аганцо обмисля тези прогнозни цифри, представени от Хавиер Тебас, и ще даде отговор на него след консултация с играчите. Що се отнася до клубовете, те смятат предложенията за разумни, за да се ограничат икономическите щети от коронавирус върху испанския футбол. А какъв план имат от Ла Лига относно подновяването на сезона и подготовката на клубовете - вижте в този материал.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички