Как финалът за Купата на Краля ще повлияе на европейските квалификационни места в Испания?


Как финалът за Купата на Краля ще повлияе на европейските квалификационни места в Испания?
Снимка: Getty Images

3316 0

"Ла Картуха" в Севиля е домакин на финала за Купата на Краля през 2023 г. между Реал Мадрид и Осасуна в събота. На хартия отборът на Анчелоти разбираемо е фаворитът за вдигане на трофея. Заради последните си европейски подвизи, за изхвърлянето на Барселона на полуфиналите и за богатия им опит в големите двубои.

КЪДЕ ДА ГЛЕДАМЕ ФИНАЛА ЗА КУПАТА НА КРАЛЯ РЕАЛ МАДРИД - ОСАСУНА?

Но всичко може да се случи на финал за Купата. Осасуна, който се завръща да се състезава на финала -18 години след единствената си поява през 2005 г., ще даде със сигурност всичко най-добро от себе си. Отборът на Арасате се утвърди като една от големите сензации на испанския футбол този сезон.

Този уикенд ще има нов шампион в тунира за Купата и резултатът ще има отражение върху клубовете, които искат да се класират за Европа през следващия сезон. Победителите в Купата на Краля автоматично ще резервират мястото си в груповата фаза на Лига Европа през следващия сезон, но поради двамата финалисти и текущите им позиции в Ла Лига са възможни няколко варианта.

Европейските представители на Ла Лига, ако Реал Мадрид спечели Купата

С пет мача до края, Реал Мадрид е трети в класирането с 68 точки и на практика си гарантира мястото в Шампионска лига за следващия сезон, като първите четири отбора се класират директно. Ако вдигнат Купата в Севиля в събота, Мадрид пак ще влезе в Шампионска лига. Заедно с отборите, които завършат на пето и шесто място в класирането, класирайки се за Лига Европа. Отбор, който завърши на седмо място, ще влезе в Лигата на конференциите на УЕФА.

Европейските представители на Ла Лига, ако Осасуна спечели Купата

Ситуацията не е толкова ясна, ако Осасуна спечели Купата на Краля и ще зависи от това къде завършат в класирането на лигата. В момента отборът е 10-и в таблицата с 44 точки - осем точки зад Бетис на 6-о място, така че математически, те все още могат да завършат в топ 6.

Ако спечелят Купата, но завършат сезона в Лигата извън европейските места, Осасуна ще се класира директно за груповата фаза на Лига Европа. Без да се налага да играе квалификациите от предварителния кръг. Към тях ще се присъедини отборът, който завършва пети в Ла Лига. Отборът на шесто място ще се отправи към Лигата на конференциите, но с необходимостта да играе предварителен кръг като останалите клубове от други европейски лиги.

Друга възможност е Осасуна да спечели първата си Купа на Краля - и да завърши в топ 6 в Ла Лига. Това усложнява нещата, защото както стоят нещата, Осасуна няма шанс да завърши в челната четворка, т.е. класиране я Шампионска лига. Те могат да завършат само на пето или шесто място, съответните квалификационни позиции за Лига Европа и Лига на конференциите.

Така че, ако момчетата на Арасате завършат пети, те ще преминат в Лига Европа като шампиони на Купата. В същото време ще оставят квалификационното си място на отбора под тях на шесто място, което означава, че Испания ще има двама представители в Лига Европа през следващия сезон. Докато отборът, който завърши на седмо място, ще бъде определен за Лигата на конференциите. Изненадващо пък или не - според последната изнесена информация Реал Мадрид е втори в топ 10 на най-големи заплати.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички