Исторически рекорд за Барселона или чудо за Байерн?


Исторически рекорд за Барселона или чудо за Байерн?
Снимка: Gulliver/Getty Images

1275 0

Както задължава името на Байерн и Пеп Гуардиола, в Мюнхен обещават истинска битка на Барса. Но, честно казано, дори силата на историята не може да накара баварците да повярват в чудо срещу отбор, който само за 3 магически минути на Лео Меси ги остави без думи в първия мач. Каталунците направиха двоен удар и в рамките на 6 дни имат шанса да си подпечатат финала в Шампионската лига и титлата в Примера дивисион. В Мадрид хвалят смелостта на своите, но признаха първото място за загубено. Тимът на Луис Енрике не се спира пред нищо и лети към требъла.

Барселона гони осмо участие на финал в КЕШ/ШЛ (4 спечелени и 3 загубени от досегашните 7) и е в серия от 4 поредни победи на чужд терен в турнира. Тимът обаче гони първи успех в Мюнхен, където Байерн спечели всичките си пет мача по пътя към полуфиналите. Балансът на каталунците е 0-2-2. Те загубиха последната си визита на "Алианц Арена" през април 2013 г. с катастрофалното 0:4. Байерн обаче не е вкарвал гол от 361 минути във всички турнири.

Въпреки че повечето специалисти са на мнение, че на баварците ще им е нужен много късмет, за да отстранят своя противник, Гуардиола и играчите му не са се отказали. "Борихме се много, за да стигнем до тази фаза, затова сме длъжни да дадем всичко от себе си. Като класа Барса ни превъзхожда, но ще опитаме. Ние сме Байерн Мюнхен. Ще използваме главите и сърцата си", заяви наставникът на германския шампион преди мача довечера. Байерн веднъж направи пълен обрат срещу Порто, след като загуби първия мач. Сега обаче съперникът е от друга класа.

В Европа няма по-внушителен и импозантен отбор от Барселона. Никой от грандовете не може да се сравнява с каталунците този сезон. Не само заради уникалната възможност да бъдат спечелени три трофея в рамките на една кампания (само Ювентус все още има шанс да стори същото), но и заради всички останали статистики, които превръщат Барса от главата до петите в непобедима машина. Загубата на "Аноета" на 4 януари от Реал Сосиедад провокира емоционално отбора и даде началото на неудържим марш от 27 победи и само две грешни стъпки - загубата от Малага у дома с 0:1 и равенството 2:2 със Севиля. Решителна серия, която оставя написани рекорди, но и такива, които тепърва предстоят да бъдат подобрени. Каталунците вече изравниха постижението от 2011/12 за най-много победи в рамките на един сезон - 47 (6 55 мача), и също така запазиха уникалните 32 чисти мрежи (също изравнен рекорд от 2011/12). Силната игра в защита, съчетана с огромната ефективност на най-доброто нападателно трио в историята, дава още един подвиг, който трудно може да бъде из­равнен - 25 отбелязани гола и нито един допуснат в последните 7 мача!

В най-важния момент от сезона Барселона е по-силен от всякога. Играчите чувстват, че са на крачка от историята. Демонстрираха го в големите дуели в Европа срещу Манчестър Сити, ПСЖ и Байерн. Нищо общо с представянето на вечния враг Реал Мадрид, който този сезон в Примера не победи нито Валенсия, нито Атлетико Мадрид. Онзи тим на Барселона, който бе надигран от Белия балет в есенното Ел Класико, няма нищо общо като игрови облик с днещния.

Барса е все по-сигурен в защита и необуздан в нападение. От август до януари отбеляза 68 гола, от януари до май цифрата вече е 96 и не спира да се увеличава. Луис Енрике е най-щастливият човек и се намира в привилегирована позиция. Може да избира от най-доброто, с което разполага, защото няма контузени основни играчи. Със същото не могат да се похвалят нито Гуардиола, нито Карло Анчелоти.

Настваникът на Байерн Мюнхен не получи добри новини от лекарския щаб и нито един от контузените, които пропуснаха двубоя на "Ноу Камп", няма да се възстанови за реванша на "Алианц Арена" днес. Нито Франк Рибери, за когото е ясно, че ще пропусне остатъка от кампанията, нито Ариен Робен... При това положение Пеп е принуден да заложи на почти същите титуляри, с които започна и преди седмица. Единствената рокада може да настъпи в включването на Гьотце за сметка на Швайнщайгер, прогнозира "Кикер".

За разлика от тима на Гуардиола, засипан с травми, в Барселона няма такива проблеми. Липсата на контузии не е случайна, защото още от първия ден Луис Енрике направи радикални промени спрямо периода на предшественика си Херардо Мартино. Новият треньор заложи на здрава работа и ясни методи, които понякога не бяха добре приети от играчите, но дават резултати в решителните мачове. Играчите трябваше да си върнат изгубените навици по време на тренировки. За разлика от миналата година, когато нямаха въздух в последните мачове, този път те се чувстват свежи и готови за предизвикателствата.

Изглежда невъзможно Барселона да изпусне това, което му принадлежи. Най-вече титлата в Ла Лига. Единственото съмнение е дали тя ще бъде спечелена на "Калдерон" още в неделя, или на "Hoy Камп" в последния кръг. Ще бъде петата титла за седем години срещу само една за Реал М и това е най-голямото доказателство за хегемонията на каталунците. А за Берлин все още се говори с цялата предпазливост на света...

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички