Има ли шанс Байрен в реванша? Вижте най-драматичните обрати


Има ли шанс Байрен в реванша? Вижте най-драматичните обрати

1758 0

Байерн ще се нуждае от нещо наистина специално, ако иска да стигне финала на Шампионската лига. Баварците допуснаха тежко поражение от Барселона с 0:3 в първия полуфинален мач и преди реванша малцина са тези, които вярват в обрата.

Отборът на Хосеп Гуардиола вече отговори веднъж на голямо предизвикателство, след като отстъпи с 1:3 на Порто, но спечели втория мач с 6:1. Този път обаче разликата е цели три гола, при това без отбелязан на чужд терен от германския шампион, а освен това сега класата на съперника е значително по-висока от тази на португалския тим.

В исторически план няма много случаи, когато отбор е наваксвал подобно изоставане в най-силния европейски клубен турнир. Всъщност са само шест, от които четири в Купата на европейските шампиони и два в Шампионската лига.

1. Шалке - Копенхаген 8:6 общ резултат

Купа на европейските шампиони, сезон 1958/1959

Сблъсъкът е от първия кръг на турнира. Датският отбор печели първата среща в Копенхаген с 3:0 след две попадения на Вагн Биркеланд и едно на Бент Крог. В реванша на 18 септември обаче Шалке побеждава с 5:2, след като до 70-ата минута резултатът е 3:2. Ханс Новак и Гюнтер Брокер обаче вкарват два гола в рамките на три минути и изравняват общия резултат. Тогава все още не е въведено правилото за гол на чужд терен и се налага преиграване. В третата среща германците побеждават с 3:1. Това е и първият случай в историята на европейските клубни турнири, когато отбор продължава след загуба с три гола в първата среща.

2. Реал (Мадрид) - Дарби Каунти 6:5 след прод.

Купа на европейските шампиони, сезон 1975/1976

Още във втория кръг рекордьорът по отличия в турнира е изправен до стената, след като губи първия мач в Англия с 1:4. В реванша на 5 ноември "Реал" открива резултата чрез Роберто Мартинес още в третата минута, но до края на първото полувреме така и не успява да вкара второ попадение. В началото на втората част Мартинес се разписва втори път, а Сантиляна прави 3:0 в 55-ата минута. Чарли Джорд, който в първата среща вкарва хеттрик, намалява пасива на "Дарби" в 62-ата минута. Реал обаче се добира до продължения след точно изпълнена дузпа от Пири в 83-ата минута. Девет минути след началото на първото продължение Сантиляна вкарва победното попадение за крайното 5:1.

3. Барселона - Гьотеборг 3:3 (5:4 след дузпи)

Купа на европейските шампиони, сезон 1985/1986

Каталунците вече са били в ситуацията, в която в момента е Байерн. Те губят с 0:3 в първия мач срещу Гьотеборг в Швеция. В реванша на 16 април обаче Пичи Алонсо отбелязва хеттрик и вкарва мача в продължения. В добавените 30 минути гол не пада и се стига до дузпи. Пако Караско от "Барселона" греши първи, а Роланд Нилсон получава шанс да прати Гьотеборг на финал. Той обаче пропуска. След него и Пер-Едмунд Морд не успява да намери целта. Три седмици по-късно Барселона стига до дузпи и във финала срещу Стяуа, но този път не вкарва нито веднъж и губи битката за трофея.

4. Вердер (Бремен) - Динамо (Берлин) 5:3

Купа на европейските шампиони, сезон 1988/1989

Първият кръг на турнира предлага битка между Западна и Източна Германия. На 6 септември "Динамо" печели в Берлин с 3:0 след голове на Томас Дол, Андреас Том и Франк Пастор и докосва осминафиналите. В реванша на 11 октомври обаче Михаел Куцоп, Гюнтер Херман, Карл-Хайнц Ридле, Манфред Бургсмюлер и Томи Шааф донасят победа с 5:0 за Вердер. Впоследствие тимът от Западна Германия достига до четвъртфиналите, където губи от бъдещия шампион Милан с общ резултат 0:1 след гол от дузпа на Марко ван Бастен в реванша в Бремен.

5. Лийдс - Щутгарт 5:4

Шампионска лига, сезон 1992/1993

Това е един от най-любопитните случаи в историята на европейския клубен футбол. Щутгарт печели първия мач с 3:0 и вече се чувства сигурен за мястото си във втория кръг на турнира. В реванша "Лийдс" почти успява да постигне "чудото", след като печели с 4:1 след голове на Гари Спийд, Фари Макалистър, Ерик Кантона и Лий Чампан. Попадението на чужд терен на Андреас Бек първоначално праща германците в следващата фаза. УЕФА обаче присъжда служебна загуба на "Щутгарт" заради използването на четирима чужденци при трима допустими. Налага се изиграването на трети мач на неутрален терен - "Камп ноу" в Барселона. "Отпадналият" "Лийдс" печели с 2:1 с попадения на Гордън Стракан и Карл Шът.

6. Ла Коруня - Милан 5:4

Шампионска лига, сезон 2003/2004

Депортиво остава първият и засега единствен отбор от основаването на Шампионската лига, който продължава напред в два мача след загуба с три гола разлика в първия. В Милано на 23 март испанският отбор губи срещу фаворита и действащ носител на трофея "Милан" с 1:4, след като открива резултата чрез Валтер Пандиани, но два гола на Кака и по един на Андрий Шевченко и Андреа Пирло на пръв поглед "обезмислят" реванша. В реванша в Ла Коруня обаче домакините шокират "росонерите" с попадения на Пандиани, Хуан Карлос Валерон, Алберт Луке и Фран.

Като цяло това е един от най-шокиращите сезони в историята на турнира, завършил с неочаквания финал Порто срещу Монако (3:0). В хода на надпреварата има още един голям обрат, макар и при два гола дефицит. В четвъртфиналите "монегаските" губят с 1:4 при гостуването на Реал (Мадрид) и всичко за тях изглежда свършило, когато в 83-ата минута Фернандо Мориентес вкарва срещу бившия си клуб и оформя крайното 2:4. В реванша Реал повежда чрез Раул в 36-ата минута, но Монако прави обрат с две попадения на Людовик Жули и едно на Мориентес, за да продължи с повече попадения на чужд терен.

Другият голям обрат в най-силния европейски клубен турнир е постигнат в един мач - финала през 2005 г., когато Ливърпул губи с 0:3 от Милан след 45 минути, но изравнява в рамките на седем през втората част, а впоследствие печели трофея с дузпи.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички