Хиперконкурентен, с футболна мисъл като Иниеста: Кой е Гави от Барселона?


Хиперконкурентен, с футболна мисъл като Иниеста: Кой е Гави от Барселона?
Снимка: Getty Images

7193 0

Непълнолетният още Гави се оформя като едно от откритията на сезона за Барселона. Треньорът Роналд Куман все по-често му гласува доверие, а селекционерът на Испания Луис Енрике му даде шанс да дебютира и за националния отбор и видимо не съжалява за решението си. Но кой е Гави и какво знаем за него на този етап?

Халфът е роден на 5 август 2004 г. като Пабло Мартин Паес Гавира. Той идва на "Камп ноу", когато е 10-годишен, а 7 години по-късно дебютира за първия тим. Това се случи в края на август, когато в мача срещу Хетафе Куман го пусна в 73-ата минута. Гави не се отличи с нещо, просто помогна на отбора да победи. След срещата предаде фланелката си на своите родители, за да я сложат в рамка вкъщи.

Младокът влиза в титулярния състав на Барса Б само седем месеца след идването си в тима. Бившите му треньори казват, че основното му качество е хиперконкурентността. Но Франк Артига предупреждава: "Трябва да се запасите с търпение. Гави се адаптира чудесно към нови условия, но в играта му ще има спадове. Той е само на 17 години, не е нужно на такава възраст да се очакват ефективност и представяне на ниво Лионел Меси. Тялото е още един важен пункт за него. Гави има уникална мускулна маса, той е много силен и жилав. Гави не е много висок, но играе чудесно с тялото си. Силен е и не е преживявал сериозни контузии. Той е способен да издържи тази интензивност, която задава мъжкият футбол".

Куман отдавна го е следил - още през миналия сезон той периодично е посещавал мачовете на Барса Б, а през лятото извика момчето на лагер с първия тим. Според източници от клуба треньорът така се възхитил от играта на Гави, че в края на подготовката обявил: "Това е играч от основния състав на Барса, той няма да се върне в младежкия тим".

Халфът стана четвъртият най-млад футболист, дебютирал за каталунския гранд. По време на мача с Хетафе той беше на 17 години и 24 дни. По-млади от него в първия си мач за тима са били само Висенте Мартинес, Ансу Фати и Боян Кркич. Още във втория си двубой обаче испанецът даде асистенция на Араухо и тази комбинация в 90-ата минута спаси Барселона от поражение срещу Гранада.

Испанските медии сравняват новоизлюпения си национал с легендата на каталунците Андрес Иниеста. Основният им аргумент за това е бързината, с която той взема решения на терена. На този етап Гави има по-различна преценка за себе си. "Аз съм просто момче от академията на Барселона. Основната ми задача бе да дебютирам за първия тим и да пиша историята му дълги години. Кой знае как ще се развие моята кариера, но никакви неуспехи и препятствия няма да променят огромната ми любов към Барселона. Да играя за този клуб е най-голямата ми мечта", казва той.

Гави живее с родителите си. Когато играеше за Барселона Б, клубът му предлага да му наеме апартамент, но той предпочел да се премести в общежитието на академията в Ла Масия: „За мен е по -удобно. Бях по-близо до тренировъчния лагер. Тук всичко е пропито с духа на Барса. Просто е страхотно да живееш там", обяснява изгряващата звезда.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички