Барселона ускорява създаването на европейска Супер лига?


Барселона ускорява създаването на европейска Супер лига?
Снимка: Guliver/GettyImages

2659 0

Големите европейски клубове имат дългогодишна идея - да създадат собствено първенство, което да повиши приходите им и да е най-интересното в света на спорта. Заради промени във формата на Шампионска лига тази идея беше "паузирана", но заради Барселона отново се заговори за старта на европейска Супер лига.

Причината - твърде вероятно е "блауграна" да напусне Ла Лига в момента, в който Каталуния успее в желанието си да обяви независимост от Испания. Това ще ускори и излизането на клуба от испанското първенство, което изглежда все по-сигурно, след отказа на Ла Лига да отмени мача на Барселона срещу Лас Палмас.

И, ако се стигне до това решение на каталунския клуб, това отново ще постави на дневен ред създаването на европейска Супер лига. Топ клубове от Англия, Италия, Испания, Германия и Франция следят много внимателно ситуацията, като високопоставени лица в Байерн, Реал, Манчестър Юнайтед и други дори се обявиха "за" създаването на подобен формат.

"Нито един топ клуб в Европа не би искал да остане извън подобен проект, но са необходими около 20 отбора, за да бъде осъществена идеята. Това е неизбежната следваща стъпка в света на футбола, тъй като клубовете искат да печелят повече пари и да се реализират на нови пазари", казва източник, близо до ситуацията, цитиран от "The Sun".

Организирането на подобна лига ще доведе до нови милиарди долари, платени в ТВ права, а мачовете дори могат да се играят в САЩ и Китай. Според различни данни, това ще е най-гледаното първенство в който и да е спорт по света, съответно ще генерира и най-големи приходи.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички