Барселона спря серията на Атлетико Мадрид в красив мач, разликата с Реал Мадрид е 11 точки (ВИДЕО)


Барселона спря серията на Атлетико Мадрид в красив мач, разликата с Реал Мадрид е 11 точки (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

4842 0

Барселона успя да победи Атлетико Мадрид с минималното 1:0 на "Камп Ноу" в мач от 30-тия кръг на Ла Лига, който бе белязан от много интересни ситуации пред двете врати, както и от завръщането на Педри и Френки де Йонг.

Де Йонг, който за последно бе играл на 19 март, стартира като титуляр и прекара на терена 79 минути. Педри, който не се бе появявал от 16 февруари, влезе на смяна в 60-тата минута. 

Сблъсъкът в Каталуния бе много вълнуващ, а опасните положения пред двете врати се редуваха непрекъснато. Всичко започна още в първите секунди, когато Антоан Гризман нацели греда. Единственото попадение пък бе дело на Феран Торес и падна точно в края на първото полувреме (асистенция на Рафиня). През вторите 45 минути Роберт Левандовски се отчете с най-големия пропуск (ВИДЕО), проявявайки изключителен егоизъм в ситуацията! Важно е и да се отбележи, че в хода на срещата бяха показани цели 12 жълти картона, десет от които след 75-ата минута...

Със спечелените три точки Барса събра 76 на върха в Ла Лига и вече има аванс от 11 пред втория Реал Мадрид (8 кръга преди края на сезон 2022/23). Атлетико Мадрид пък, който беше в серия от шест шампионатни победи, остава на третата позиция с точно 60 точки.

*В следващия кръг Барселона гостува на Райо Валекано (26 април), а Атлети е домакин на Майорка (26 април).

ПРОЧЕТЕТЕ И ВИЖТЕ как се разви мачът Барселона 1:0 Атлетико Мадрид в долните редове:

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Още в 45-ата секунда Серхио Бускетс загуби една топка в своята половина, а Атлети организира бърза атака, при която Антоан Гризман стреля технично от около 20 метра, но ударът му срещна напречната греда.

Video edited on Kapwing

Последваха по-спокойни минути, в които домакините владееха малко повече топката, а опасностите пред двете врати липсваха. В 11-ата Гризман и Кореа направиха двойно подаване, което изведе французина отдясно, а той се опита да намери свой съотборник в наказателното поле, но Араухо разчете намеренията му и изчисти.

Пет по-късно Левандовски се справи ефектно с трима съперници, но завършващият му удар бе блокиран, а след това и Тома Лемар попречи на Феран Торес да шутира от чиста позиция. В 24-тата Ян Облак пресече с една ръка опасно центриране, което отиваше на главата на непокрития Рафиня. 

Първият жълт картон в мача дойде в 28-ата минута и бе за Маркос Алонсо, който изпусна Науел Молина по крилото и след това го "съсече" с шпагат. Последваха малко по-остри влизания от играчи на Диего Симеоне, но този път главният съдия предпочете да не показва картони и това вбеси Серхио Бускетс и Шави. 

В 35-ата минута много активният Антоан Гризман шутира силно с левия крак от десетина метра, но Тер Щеген демонстрира добър рефлекс и парира топката. Краят на полувремето наближаваше, а притежанието на кълбото бе 65:35 процента в полза на каталунците, които обаче така и не бяха нанесли точен удар във вратата на столичани. 

ГОООЛ - 60 секунди преди края на първата част домакините откриха резултата! Рафиня комбинира с Феран Торес, който шутира по земя от границата на наказателното поле и матира Ян Облак - 1:0 за Барселона! Това бе първо попадение за Барса от 1 април, когато за последно бе записана победа с 4:0 при гостуването на Елче (27 кръг).

Video edited on Kapwing

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ 

Вторите 45 минути започнаха без промени в двата състава. В началните секунди Левандовски си овладя добре едно центриране и нанесе точен удар, но той бе прекалено слаб, за да затрудни сериозно вратаря на Атлетико. В 47-ата Феран Торес стреля без подготовка от 21-22 метра и насочи топката към долния ляв ъгъл на Облак, но стражът отново бе на мястото си.

"Дюшекчиите" отговориха със силен шут на Яник Ферейра Караско по диагонал, който прелетя на около метър встрани от целта. Малко след това Караско опита центриране, което се превърна в нещо като удар, при който топката падаше точно под напречната греда, но Тер Щеген внимаваше и изби с една ръка.

В 56-ата Серхио Бускетс стана вторият играч на Барселона с жълт картон, след като задържа с две ръце Тома Лемар. След час игра Чоло Симеоне извърши две смени - на местата на Аксел Витсел и Анхел Кореа се появиха Алваро Мората и 19-годишният Пабло Бариос. Шави също направи две корекции - Педри и Ерик Гарсия замениха Феран Торес и Маркос Алонсо. Това бе първи мач за Педри от 16 февруари, когато се контузи срещу Манчестър Юнайтед на 1/16-финалите в Лига Европа!

В 62-рата минута диагонален изстрел на Гави премина на сантиметри встрани от десния страничен стълб на гостите. В 66-ата Науел Молина центрира прекрасно към Мората от десния фланг, но нападателят като по чудо се размина с топката. 

В 71-вата минута Рафиня сложи топката на крака на Гави около точката на дузпата, но младокът не можа да я уцели. Секунди след това Левандовски даде успореден на голлинията пас към Рафиня, но той някак си не успя да нанесе шут, а по-скоро кълбото се отби в него и Ян Облак спаси. Мадридчани отвърнаха с комбинация между Мората и Гризман, при която французинът се опита да вкара гол с пета, но вратарят на Барса спаси. 

В 75-ата Антоан Гризман получи жълт картон за опасно влизане в краката на Ерик Гарсия. В 76-ата Роберт Левандовски се прояви като голям егоист, след като бе изведен от дълбочина сам срещу вратаря и вместо да подаде към непокрития Рафиня, който да вкара на празна врата, реши да завършва сам, а в крайна сметка дори не уцели вратата!

Video edited on Kapwing

Десет минути преди края на редовното време Френки де Йонг бе заменен от Франк Кесие, а Марио Ермосо отстъпи мястото си на Серхио Регилон. Междувременно пък бяха показани още три жълти картона - за Рафиня, Стефан Савич и Хосе Мария Хименес. Двубоят се изнерви още повече и реферът извади още четири официални предупреждения - за Серхио Регилон, Пабло Бариос, Алваро Мората и Гави. 

Добавеното време на срещата бе четири минути, а в първата от тях Ансу Фати замени Рафиня. Последната интересна ситуация бе свързана с претенции на гостите за дузпа за игра с ръка на Серхио Бускетс, но ВАР не сигнализира на арбитъра, че има основания да бъде отсъдена такава.

Video edited on Kapwing

Стартови състави

Барселона - Тер Щеген, Жул Кунде, Роналд Араухо, Маркос Алонсо, Алехандро Балде, Серхио Бускетс, Френки де Йонг, Гави, Феран Торес, Рафиня, Роберт Левандовски

Атлетико Мадрид - Ян Облак, Науел Молина, Марио Ермосо, Стефан Савич, Хосе Мария Хименес, Яник Ферейра Караско, Аксел Витсел, Родриго де Пол, Тома Лемар, Антоан Гризман, Анхел Кореа

Барселона - Атлетико Мадрид по ТВ: Къде да гледаме срещата?

ПРЕДИ МАЧА

Отборът на Шави Ернандес е на първо място във временното класиране с актив от 73 точки (8 повече от втория Реал Мадрид) и голова разлика 53:9. Този на Диего Симеоне заема третата позиция със сбор от точно 60 пункта (47:21).

Каталунците се намират в негативна серия от три поредни двубоя без победа и без отбелязан гол във всички турнири - 0:4 от Реал Мадрид (Купа на Краля), 0:0 срещу Жирона (Ла Лига) и 0:0 срещу Хетафе (Ла Лига).

"Дюшекчиите" пък са в много добра форма и спечелиха всеки един от последните си 6 шампионатни двубоя - 6:1 срещу Севиля, 1:0 срещу Жирона, 3:0 срещу Валенсия, 1:0 срещу Бетис, 2:1 срещу Райо Валекано и 2:1 срещу Алмерия. 

*Барса спечели първия сблъсък с Атлети (1:0) през настоящата кампания - на 8 януари Усман Дембеле бе автор на единственото попадение в мача от 16-ия кръг на Ла Лига!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички