Барселона се върна в топ 4 с разгром над Атлетик (Билбао)


Барселона се върна в топ 4 с разгром над Атлетик (Билбао)
Снимка: Getty Images

7102 0

Барселона записа най-голямата си домакинска победа през настоящия сезон, разгромявайки Атлетик (Билбао) в мач от 26-ия кръг на Ла Лига. Каталунците се наложиха с 4:0 над своя нелюбим съперник и се върнаха в топ 4 на Испания.

По този начин каталунците си върнаха на баския тим за елиминирането от Суперкупата на Испания. Това бе трети пореден мач за тях във всички турнири, в който вкарват 4 гола на съперника. По-рано те надвиха Валенсия с 4:1 в Ла Лига и Наполи с 4:2 в Лига Европа.

Тон за разгрома днес даде Обамеянг, който се разписа в 37'. Останалите 3 попадения паднаха през втората част, като и трите бяха дело на резерви - Усман Дембеле в 73', Люк де Йонг в 90' и Мемфис Депай в 90+4'. Французинът даде и две асистенции - на Де Йонг и Депай.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Преди началото на двубоя футболистите на двата тима застанаха прегърнати пред транспарант с надпис: "Спрете войната!". През първите 10-ина минути Барселона се настани в половината на съперника, без обаче да успее да стигне до сериозна голова възможност. В 16' от статично положение дойде шанс за домакините, като топката бе изчистена в близост до голлинията след изстрел с глава на играч на Барса. Три минути по-късно Феран се пребори за топката и върна към намиращия се около дузпата Гави, но младокът стреля високо над вратата. 

В 32' Траоре проби в наказателното поле на Атлетик, комбинира с Обамеянг, който достави прецизно топката на Торес. Нападателят не се поколеба да стреля. Шутът му обаче беше отразен от Унай Симон. Барселона откри резултата в 37-ата минута след статично положение. Пике засече с глава след центриране от корнер, но прати топката в напречната греда. Обамеянг обаче дебнеше встрани и, макар и от неудобна позиция, успя да отправи неспасяем изстрел към вратата на "баските" - 1:0.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Двойна смяна направи Марселино след почивката. Той пусна Сансет на мястото на Раул Гарсия в атака и замени Йерай Алварес с Иниго Мартинес. В играта на гостите през втората част се наблюдава известна твърдост, което дава своето отражение. В 60' каталунците получиха пряк свободен удар след нарушение срещу Гави, но ударът на Феран Торес се отби в стената.

Нападателят имаше възможност да се поправи три минути по-късно, когато стреля от границата на наказателното поле, но Унай Симон се справи с удара му. 

Нападателят имаше възможност да се поправи три минути по-късно, когато стреля от границата на наказателното поле, но Унай Симон се справи с удара му. Това бе и последната ситуация пред него в този мач, защото в 67' той бе заменен от Усман Дембеле. Гави пък отстъпи мястото си на Френки де Йонг.

В 73' Барселона вкара втория си гол в мача. Резервата Дембеле беше намерен отляво от Де Йонг и с фантастичен удар с ляв крак французинът опъна мрежата на Симон, давайки спокойствие на своя тим. За миг трибуните, които го освиркаха при влизането, бяха смълчани. В 77' Марселино извади Виялибре, заменяйки го с Иняки Уилямс. 

Шави Ернандес реши да даде малко игрово време и на Люк де Йонг, като нидерландецът му се отблагодари подобаващо. В 90' той засече с глава перфектно центриране на Дембеле и прати топката в долния десен ъгъл на Атлетик за класическа победа на "Камп ноу". В последната минута на двубоя друга резерва - Мемфис Депай, ознаменува с гол включването си за разгромна победа на каталунците. И при него в ролята на "асистент" влезе Дембеле.

Стартовите състави:

БАРСЕЛОНА: Тер Щеген, Дест, Пике, Араухо, Бускетс, Алвеш, Траоре, Педри, Торес, Обамеянг, Гави

АТЛЕТИК (БИЛБАО): Симон, Лекуе, Вивиан, Йерай, Баленсиага, Сарага, Венседор, Весга, Серано, Гарсия, Виялибре

ПРЕДИ МАЧА

Домакините са в серия от 2 мача, в които постигат убедителни победи - 4:1 над Валенсия в Ла Лига и 4:2 над Наполи в Лига Европа. Въпреки че шансът за спечелване на титлата в Испания е минимален - Реал Мадрид е на върха с 18 точки преднина, на "Камп ноу" не са се отказали да говорят, че това е възможно.

Атлетик заема осмо място в класирането и изостава на 5 точки от каталунците. В последния си мач от първенството "баските" разбиха Реал Сосиедад с 4:0. Преди това отстъпиха с 2:3 на Майорка.

Сблъсъка тази вечер ще пропуснат куп играчи на Барселона - Алба, Абде, Роберто, Жутгла, Фати, Юмтити, Ахомач и Балде, а за Атлетик мача пропуска Беренгер.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички